Már csak a bakui Grand Slam-torna és a minszki Európa Játékok (a judóban Európa-bajnokság) van hátra az olimpiai kvalifikációs sorozat első feléből. Helyzetkép, javítani valókkal.




Csernoviczki Éva (kékben) befutó helyen áll a kvalifikációs rangsorban


Mindjárt vége az első esztendőnek, már csak a májusi bakui Grand Slamen és a júniusi minszki Európa-bajnokságon szerzett pontok kerülnek fel az olimpiai ranglistára. A félidőhöz közeledve kevésbé rózsás a kép, mint néhány hónappal ezelőtt, de akár megnyugtató is lehet, hogy a java még csak most következik: a kétéves kvalifikációs időszak első felében szerzett pontok csak felerészben számítanak, a második évben, vagyis a 2019 májusától 2020 májusáig terjedő időszakban kétszer annyi pontot lehet majd a „táblára“ felírni.

Időről időre igyekszünk összefoglalni, hogy az olimpiai kvalifikációs sorozatban gyűjtött pontok alapján hogyan állnak legjobbjaink. Az év negyedik összegzésében új helyzettel kell ismerkednünk: mindeddig nyolc potenciális magyar indulóról számolhattunk be, ráadásul az első olimpiai csapatversenyben is kvalifikációra álltunk.

Jelenleg azonban öt versenyzőnk áll befutó helyen, a hatodik pedig szabadkártyával lehetne ott 2020-ban Tokióban, a csapatok versenyében viszont „lyukas“ az egyik súlycsoportunk.

Amint ismeretes, csak nagyon komoly kritériumok teljesítése esetén indíthatja egy-egy ország a válogatottját is Japánban, ehhez mind a hat érintett – illetve az ezekhez „passzoló” – súlycsoportban kvalifikációt kell szereznie. Emlékeztetőül: a judo új, vegyes csapatversenyében három női (57, 70 és +70 kg), illetve három férfi (73, 90 és +90 kg) súlykategória szerepel. Nekünk most a férfi felső súlycsoport hiányzik, a betöltéséhez megfelelő lenne egy kvóta a 81, a 100 vagy a +100 kilogrammban.




Ungvári Attila (fehérben) hajszálnyira van az áhított kvótás helytől


Ami az egyéni helyeket illeti, ha most zárulna a sorozat, hat magyar induló lehetne Tokióban – a legutóbbi két játékokon, Londonban és Rio de Janeiróban nyolc-nyolc indulónk volt. Nem történt változás az élen, Tóth Krisztián továbbra is a teljes kvalifikációs rendszer legjobbjai között van, kis túlzással már tatamira sem kellene lépnie Tokióig, olyan sok pontot gyűjtött.

Megtartotta erős pozícióját Csernoviczki Éva, olimpiai bronzérmesünk jelenleg a tizennegyedik befutó helyen áll súlycsoportjában. Ugyancsak jó helyen áll Karakas Hedvig és Pupp Réka, de a hónapok óta nem versenyző Ungvári Miklós is kvótás helyen áll jelenleg.

Nagyon éles a harc a női 70 kilogrammban, ahol a súlyos műtét után rehabilitációját végző Gercsák Szabina kicsúszott a kvalifikációs helyekről, de jelenleg övé lenne az az egy kontinentális kvóta, amelyre jó eséllyel építhet a magyar válogatott.

Ami a többi súlycsoportot illeti, bizakodhatunk a 81 kilogrammosok között Ungvári Attila szereplésében, a ceglédi versenyző jelenleg csupán négy pontnyi lemaradásban van a kvótás helyektől. Ugyancsak reménykedhetünk a 100 kilogrammos kategóriában, ahol Ohát Zalán is gyűjtögeti a pontokat, de a hosszas kihagyás után hamarosan visszatérő Cirjenics Miklós is megmutathatja, néhány hónapja még nem véletlenül volt a világranglista legjobbjai között. A nőknél a 78 kilogrammos Salánki Evelin is kvótaközelbe kerülhet, de természetesen a hátralévő versenyeken még mindenkinek van esélye az előrelépésre.


Akik április 12-én teljesítik az olimpiai kritériumokat:

1. Tóth Krisztián (Pénzügyőr SE, 90 kg, 2. az olimpiai rangsorban súlycsoportjában) 2185 ponttal
2. Csernoviczki Éva (Ippon Judo Tatabánya, 48 kg, 17.) 886
3. Karakas Hedvig (BHSE, 57 kg, 14.) 877
4. Pupp Réka (Atomerőmű SE, 52 kg, 18.) 703
5. Ungvári Miklós (Ceglédi VSE, 73 kg, 24.) 652
6. Gercsák Szabina (DVTK-Miskolci JC, 70 kg, 31.) 459*
(* kontinentális szabadkártyával indulhatna az olimpián)

 


 

A magyar judocsapat létszáma az olimpiákon

1964    Tokió 0
1972 München 6
1976 Montreal 6
1980 Moszkva 8
1988 Szöul 7
1992 Barcelona 12
1996 Atlanta 7
2000 Sydney 6
2004 Athén 2
2008 Peking 6
2012 London 8
2016 Rio de Janeiro    8
2020 Tokió ?

 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2019
Gombkötő Roland
Fotó: IJF, Gabriela Sabau
MJSZ, Horváth György)