Szombaton és vasárnap a nők az ausztriai Oberwartban, a férfiak pedig az olasz fővárosban, Rómában lépnek tatamira. Válogatottjaink az European Open-viadalokon kerülhetnek közelebb olimpiai álmaikhoz.
ÉLŐ EREDMÉNYEK OBERWART    RÓMA




Tavaly "ezen" a hétvégén Salánki Evelin (balról) a döntőig menetelt Olaszországban 


Az ausztriai Oberwartban ezúttal a hölgyek számára rendeznek European Open-viadalt, amelyen a hagyományoknak megfelelően igen népes magyar küldöttség vesz részt: tizenhat judósunk lép majd tatamira a két nap során. A versenyzőket az edzők részéről Toncs Péter női szövetségi kapitány, továbbá Fazekas Csaba, Gosztonyi Zsolt, Horváth István Dávid, Maróti Gábor, Mester Dániel és Radics Attila kíséri el, de jelen lesz Jagiszava Sota masszőr is, amíg nemzetközi bíróink közül ezúttal Gosztonyi Balázs kap lehetőséget.


Női European Open, Oberwart

A magyar indulók
48 kg: Erdélyi Lilla (Budaörsi SC)
52 kg: Szabó Katinka (BHSE), Knetig Emőke (Mogyi-Bajai JC)
57 kg: Varga Brigitta (KSI SE), Kovács Kitti (BHSE), Kármán Andrea (UTE), Balogh Daniella (Mogyi-Bajai JC), Siroki Ibolya (Budaörsi SC)
63 kg: Polyák Krisztina (Budaörsi SC), Özbas Szofi (Ceglédi VSE)
70 kg: Lőrinc Renáta (UTE), Salánki Evelin (BHSE)
78 kg: Mészáros Anett (BHSE), Tóth Fanni (KSI SE)
+78 kg: Szigetvári Mercédesz (Mogyi-Bajai JC), Kárpáti Emese (Szatymazi SE)


Oberwart eleinte nem volt a szívünk csücske, a Bécs helyett porondra lépő viadalt egy ideig a Hungária-kupával azonos hétvégén rendezték meg. 2011-ben Karakas Hedvig és Szabó Katinka hetedik helyével mutatkozott be nekünk Oberwart. A londoni olimpia évében tizenkét indulónk közül Csoknyai László tudott csak egy hetedik hellyel hazatérni. 2013-ban Szabó Katinka az ötödik, Szabó Franciska a hetedik helyen zárt, 2014-ben viszont Bor Barna révén már magyar győztest avattak, Cirjenics Miklós pedig ötödik lett.

2015-ben három ötödik hellyel kellett beérnünk, Pupp Réka, Gercsák Szabina és Salánki Evelin révén, 2016-ban viszont ismét felcsendültek a Himnusz dallamai, Vér Gábor győzelme előtt tisztelegve, 2017-ben Pupp Réka ezüst-, Keliger Bernadett és Joó Abigél pedig bronzéremmel, tavaly pedig Tóth Benedek ötödik, Szabó Frigyes pedig hetedik hellyel zárt Oberwartban. Most újra a hölgyeken a sor!




Ohát Zalánnak már van egy European Open-győzelme ebben a kvalifikációs sorozatban


Rómában most a férfiaké lesz most a főszerep, hat versenyzőnk mellett három edzőnk, Dzsunna Kikucsi, Kovács Sándor és Neu Gábor, valamint egy nemzetközi bírónk, Havasi Viktor vesz részt az olasz versenyen.


Férfi European Open, Róma

A magyar indulók
60 kg: 
Szabó Csaba (Kecskeméti JC)
66 kg: Gorjánácz Zsolt (BHSE)
73 kg: Takács Márton (BHSE)
90 kg: Tóth Apor (Miskolci VSC)
100 kg: Ohát Zalán (Budaörsi SC), Vér Gábor (BHSE)


Róma 2003-ban került be az Európai Judo Szövetség kiemelt – akkor A-kategóriásnak jelölt – versenyei közé. Akkor az Európa-bajnoki címvédő Ungvári Miklós ezüstérmével máris a szívünkbe zártuk az „új helyszínt”. 2004-ben Bejczi Zsuzsa hetedik lett, 2005-ben viszont ismét a magyaroktól volt hangos Róma: Ungvári Miklós és Kovács Antal is aranyérmet szerzett, Hadfi Dániel pedig bronzérmes lett!

2006-ban Szabó Brigitta szállította a magyar érmet, egy ezüstöt, Perge Ilona és Baczkó Bernadett az ötödik, Ónodi Beáta pedig a hetedik helyen zárt, 2007-ben pedig Ungvári Miklós ismét nyert a római tatamin, a kép pedig Bor Barna bronzérmével lett teljes.

A pekingi olimpia évében Baczkó Bernadett tiszteletére szólt a Himnusz az olasz fővárosban, majd egy éves szünet következett. 2010-ben Csoknyai László ötödik, Hadfi Dániel hetedik lett, 2012-ben aztán ifj. Nagysolymosi Sándor az ötödik, Burján László pedig a hetedik helyen zárt.

Tavaly remekeltek a mieink, Salánki Evelin ezüst-, Szabó Katinka és Kárpáti Emese bronzérmet szerzett az olasz fővárosban. Bízunk a hasonlóan sikeres folytatásban…


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGA!
(Judoinfo.hu 2018
Gombkötő Roland
Fotó: EJU, Gabriel Juan és
EJU, Roland Marx)