A 90 kilogrammos Vég Zsombor arany-, a 73 kilós Nerpel Gergely pedig ezüstérmet szerzett a makaói ifjúsági Ázsia-kupa viadalon. Az még nem dőlt el, hogy melyikük utazhat októberben a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára.




Vég Zsombor (balról a második) győzött Makaón


A 63 kilogrammos Özbes Szofinak már nem kellett tatamira lépnie az ifjúsági judósok makaói Ázsia-kupáján, hiszen egy héttel korábban Hongkongban már biztossá vált, hogy részt vehet az októberi Buenos Aires-i ifjúsági olimpián. A 90 kilós Vég Zsombornak és a 73 kilogrammosok között versenyző Nerpel Gergelynek viszont tovább kellet küzdenie a kvalifikációért.

Vég Zsombornak egyetlen eredmény volt jó ahhoz, hogy a világranglista legjobb öt judósa közé kerüljön, s ezzel együtt kvótát szerezzen: nyernie kellett. A ceglédi fiú először a mongol Kudercsulun Bajartszengelt győzte le könnyedén, majd az elődöntőben az idei fuengorai Európa-kupa aranyérmesét, a német Louis Mait fojtotta le. A fináléban a pakisztáni Kajsar Khan sem okozott különösebb gondot a magyarnak, igaz, aranypontos hosszabbításra került sor, ám a végén Vég Zsombor állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Ezzel a sikerrel az ifjúsági olimpiai kvalfikációs ranglistán az első öt közé került, s megszerezte az indulási jogot az ötkarikás játékokra.

Csakúgy, mint a felnőtt magyar bajnok Nerpel Gergely. A Rákosvidéke Hajtós DSE fiatalja az Egyesült Arab Emírségek-beli Issza Albadri és a tajvani Vu Csin-cseng ellen is nyert, majd a döntőben – vitatható bírói ítéletek mellett – kikapott az ausztrál Allan Rhysz-től. Nem először lepte meg Rhys Nerpel Gergelyt; a múlt héten, Hongkongban is a döntőben győzte le.




Nerpel Gergely (kékben) is ifjúsági olimpiai kvótát szerzett

Ezzel az eredménnyel érdekes helyzet alakult ki a két magyar között: mindketten kvótát szereztek, ugyanolyan eredményeket értek el az idén, s az ifjúsági olimpiai kvalifikáció során ugyanannyi pontot szereztek.

Vég Zsombor mindössze egy hónappal ezelőtt épült fel március óta tartó sérüléséből, s így lett bronzérmes a korosztályos Európa-bajnokságon, s szerzett arany- és ezüstérmet Ázsiában. A fiúk szakágvezetője, Bíró Norbert szerint Zsombor még mindig nincs tökéletes állapotban.

Bíró Norbert arról is beszélt, hogy hivatalosan augusztus elsején közli a Magyar Olimpiai Bizottság, hogy melyik versenyző veheti át a repülőjegyet Argentínába. Elmondta, hogy először a Magyar Judo Szövetség edzőbizottsága tesz ajánlatot, majd az elnökség teszi le a voksát, a végleges döntést pedig a MOB hozza meg. A szakember szerint egyértelműen azt kell szem előtt tartani, hogy melyik judósnak lesz több esélye érmet szerezni Buenos Airesben.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2018
Forrás: Utanpotlassport.hu
Krasznai Bence írása)