Szigetvári Mercédesz révén van magyar érmes a Mariborban lezajlott junior Európa-bajnokságon, a bajai judós a harmadik helyen végzett a +78 kilogrammos súlycsoportban. Tóth Apor ötödikként, Monori Dániel, Rajkai Róbert, Waczulik Richárd és Beringer Fatime hetedikként zárt.



A junior Európa-bajnokság nyitónapján nyolc súlycsoport küzdelmeit rendezték meg, hatban indult magyar. Összesen tíz judósunk lépett tatamira pénteken, de a délutáni programot már a mieink nélkül rendezték meg.

Többen már az első mérkőzésüket követően befejezték szereplésüket. Boros Bence (66 kg), az ifjúsági korú Klein Dorina (44 kg), a nemrég ifjúsági világbajnokságot nyert Varga Brigitta (48 kg), továbbá Kovács Kitti (57 kg) egyaránt vereséggel nyitott. Egy győzelem után egy vereség volt a mérlege Szegedi Dánielnek (55 kg), Kozma Ákosnak (66 kg), Sárhegyi Gábornak (73 kg) és az ifjúsági Európa-bajnok Özbas Szofinak (57 kg).

Az Európa-kupa-sorozatban mutatott jó teljesítményének köszönhetően Monori Dániel (55 kg) és Beringer Fatime (44 kg) erőnyerőként kezdett. Mindketten megnyerték az első mérkőzésüket, így a negyeddöntőben folytathatták. Ott azonban alulmaradtak, így vigaszágra kerültek, ahol az UTE fiúversenyzője és a KSI SE leánya egyaránt vereséggel nyitott, így be kellett érnie a hetedik hellyel.

A szakvezetés a fiúktól és a lányoktól egyaránt egy-egy érmet és pontszerző helyezést várt előzetesen. A két pontszerzés az első nap nem túl fényes mérlege ellenére összejött, de az mindenképpen árnyalja a képet, hogy egyik versenyzőnk sem tudott egynél több mérkőzést nyerni.

A mezőny kiegyenlítettségét jelzi, hogy a pénteken kiosztott nyolc aranyérem hat különböző országba került, a fiúk között Azerbajdzsán, a lányok mezőnyében Hollandia tudott duplázni. Az azeriek az éremszerzésben magasan kiemelkednek, mindegyik medálból kettőt-kettőt gyűjtöttek be az első napon. A fiúk 73 kilogrammos súlycsoportjában ráadásul házi döntőt vívtak a versenyzőik, amely a papírformának megfelelően a felnőtt Európa-bajnok Hidayat Heydarov sikerével zárult.

A maribori junior Európa-bajnokság nyitónapján tehát nem akadt olyan magyar judós, aki egynél több mérkőzést tudott volna nyerni. A második napon már hárman is nyertek legalább kétszer.

A fejlődést az is mutatja, hogy míg pénteken nem maradt állva magyar versenyző a délutáni programra, addig szombaton ketten is szerepeltek az utolsó fázisban. Tóth Apor (90 kg) három győzelemmel – amelyből a harmadik túlórában született meg – elődöntőbe jutott, ahol a későbbi győztes, francia Aurelien Diesse alig több mint egy perc alatt ipponnal győzött ellene.

A Miskolci VSC sportolója így a harmadik helyért küzdhetett a délutáni programban, ellenfele pedig az örmény Grigor Szahakjan volt. A mérkőzés egyenlő erők küzdelmét hozta, egyik fél sem tudott mit kezdeni a másikkal. Pedig próbálkoztak becsülettel, egyetlen intés sem érkezett a mérkőzésvezetőtől. A küzdelem hosszabbításba torkollt, amelynek második percében Apor, sajnos, elkövetett egy fegyelmezetlenséget. Érkezett a sido értékű intés, így az örményé lett az érem, a miskolci versenyzőnek pedig be kellett érnie az ötödik hellyel.



A másik magyar, aki eljutott a délutáni programig, Szigetvári Mercédesz (+78 kg) volt. A súlycsoportjában mindössze tizennégyen indultak, és mivel a Mogyi-Bajai JC versenyzője erőnyerő volt az első körben, rögtön a negyeddöntőben kezdett. A lengyel Anita Formela ipponnal győzött ellene, Merci így a vigaszágra került. Ott aztán villámgyorsan lezárta a horvát Zrinka Miocic elleni találkozót, így készülhetett a bronzcsatára.

A szintén bajai keretedző, Radics Attila abban a tudatban kísérte saját versenyzőjét a mérkőzésre, hogy Merci jelenti az utolsó esélyt a magyar éremszerzésre az egyéni küzdelemben. A német Samira Bouizgarne a frászt hozta mindenkire, mert annyira megrántotta a magyar lány bal karját, hogy az fájdalmas arccal a földön maradt. A rivális azonban a folytatásban sem tett mást, mint rángatta Mercit, az alibizésre pedig nem voltak vevők a bírók. Jöttek az intések, és szűk fél perccel a vége előtt a harmadik sido végett vetett a találkozónak.

Meglett a bronzérem, a felnőtt-világbajnokságot is megjárt Szigetvári Mercédesz harmadik helyének köszönhetően Magyarország is felkerült az éremtáblázatra.

Folytassuk a sort a 81 kilogrammos súlycsoport küzdelmeivel, hiszen ott a két magyar induló a helyezések mellett a junior-világbajnoki részvételért is küzdött. A kérdés gyorsan eldőlt, hiszen Gőz Roland az első mérkőzésén vereséget szenvedett, márpedig neki jobb eredményt kellett volna elérnie Rajkai Róbertnél. Utóbbi két győzelmével negyeddöntőbe jutott, ahol alulmaradt. Így a vigaszágon folytatta, ahol újabb vereséget szenvedett, így a hetedik helyen zárt.

A százhalombattai judós a pontszerzése mellett annak is örülhet, hogy a biztos résztvevő Tóth Benedek mellett ő lehet a másik magyar a junior-világbajnokság 81 kilogrammos versenyében.

Rajkai Róbert mellett még egy pontszerzést jegyezhettünk fel. Waczulik Richárd (+100 kg) erőnyerő volt, így egy győzelemmel rögtön a negyeddöntőbe jutott. Ott vereség következett, majd a vigaszágon szintén, így neki is maradt a hetedik hely.

A sérülés után visszatért Tóth Fanni (78 kg) az első mérkőzésén alulmaradt, míg Árvai Péter (100 kg) és Lőrinc Renáta (70 kg) mérlege egy győzelem és egy vereség volt.

A második napon is hat országba került a nyolc aranyérem, ezúttal az oroszok és a franciák tudtak duplázni. Az éremtáblázat élén az oroszok zártak, mindhárom medálból hármat-hármat gyűjtöttek be. Másodikként az első nap legjobbjai, az azeriek végeztek (három arany, két ezüst, két bronz), harmadiknak a franciák (három arany, négy bronz), negyediknek a hollandok (három arany, egy bronz) futottak be. A posztszovjet fölény tehát még megvan, de Nyugat-Európa egyre közelebb zárkózik.

 

JUNIOR EURÓPA-BAJNOKAINK (20)


Ozsvár András 1977, Berlin
Tóth Béla 1978, Miskolc
Bujkó Tamás 1981, San Marino
Deák Ferenc 1986, Leonding
Nagy Viktória 1997, Ljubljana
Szilágyi László 1999, Róma
Nagy Viktória 2000, Nicosia
Bejczi Zsuzsanna 2001, Budapest
Szabó Brigitta 2002, Rotterdam
Rajcsányi Gergő 2003, Szarajevó
Bor Barna 2004, Szófia
Baczkó Bernadett 2004, Szófia
Mészáros Anett 2004, Szófia
Mészáros Anett 2006, Tallin
Joó Abigél 2008, Varsó
Joó Abigél 2009, Jereván
Karakas Hedvig 2009, Jereván
Gercsák Szabina 2014, Bukarest
Gercsák Szabina 2015, Oberwart
Pupp Réka, 2015, Oberwart


Összesen hét ország nyert aranyat, egy-egy jutott a németeknek, a törököknek, a bolgároknak és a házigazda szlovéneknek. Nagy hiányzó a grúz válogatott… Érmet huszonegy ország szerzett, köztük Magyarország. Húszan érem nélkül maradtak, becsüljük meg tehát Szigetvári Mercédesz bronzát.

Vasárnap a csapatversenyekre került sor, a junior Európa-bajnokságon még külön-külön mérkőztek meg a férfi és a női válogatottak. Sajnos sok babér nem termett számunkra, a fiúk az olaszoktól, lányok a franciáktól szenvedtek vereséget az első körben, így ideje korán távoztunk a küzdelmekből.


JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, MARIBOR


FÉRFIAK

55 KG (22 induló)
1. Murtaz Serijev (orosz)
2. Rashkhan Bakhishaliyev (azeri)
3. Theo Raoul Hebrard (francia)
3. Vlad Luncan (román)
5. Andrea Carlino (olasz)
5. Jaba Papinasvili (grúz)
7. MONORI DÁNIEL (UTE)
7. Vano Niniasvili (grúz)
SZEGEDI DÁNIEL (Ceglédi VSE) helyezetlen

60 KG (31 induló)
1. Karamat Huseynov (azeri)
2. Jorre Verstraeten (belga)
3. Ramazan Abdulajev (orosz)
3. Naoufal Ez Zerrad (belga)
5. Neil MacDonald (brit)
5. Ajub Blijev (orosz)
7. Thomas Macrez (francia)
7. Biagio D'Angelo (olasz)

66 KG (31 induló)
1. Deniszlav Ivanov (bolgár)
2. Gabriele Sulli (olasz)
3. Michel Adam (német)
3. Oleg Ovcsarenko (ukrán)
5. Juszuf Nurkovics (montenegrói)
5. Karo Marandjan (ukrán)
7. Salvador Cases Roca (spanyol)
7. Yagub Javadov (azeri)
BOROS BENCE (Kaposvári JK) és
KOZMA ÁKOS (Kaposvári JK) helyezetlen

73 KG (37 induló)
1. Hidayat Heydarov (azeri)
2. Murad Fatiyev (azeri)
3. Tato Grigalasvili (grúz)
3. David Gamoszov (orosz)
5. Oron Giner (izraeli)
5. Naim Matt (svájci)
7. Hjevor Manukjan (ukrán)
7. Daniel Powell (brit)
SÁRHEGYI GÁBOR (UTE) helyezetlen

81 KG (34 induló)
1. Tim Gramkow (német)
2. Luka Maisuradze (grúz)
3. Christian Parlati (olasz)
3. Jesper Smink (holland)
5. Janosch Hunfeld (német)
5. Paul Livolsi (francia)
7. Alekszandr Cserkaj (ukrán)
7. RAJKAI RÓBERT (Százhalombatta VSE)
GŐZ ROLAND (KSI SE) helyezetlen

90 KG (28 induló)
1. Aurelien Diesse (francia)
2. Mikita Matlasevszkij (ukrán)
3. Grigor Szahakjan (örmény)
3. Jamal Petgrave (brit)
5. Jakub Ozimek (lengyel)
5. TÓTH APOR (Miskolci VSC)
7. Petar Cirkovic (szerb)
7. Vitalij Sepel (ukrán)

100 KG (19 induló)
1. Zelym Kotsoiev (azeri)
2. Arman Adamjan (orosz)
3. Daniel Mukete (fehérorosz)
3. Daniel Zorn (német)
5. Mathias Madsen (dán)
5. Kacper Szczurowski (lengyel)
7. Musa Shakaraliyev (azeri)
7. Otto-Krister Imala (észt)
ÁRVAI PÉTER (Ceglédi VSE) helyezetlen

+100 KG (20 induló)
1. Inal Taszojev (orosz)
2. Stephan Hegyi (osztrák)
3. Amirani Csikoridze (grúz)
3. Gela Zalisvili (grúz)
5. Jur Spijkers (holland)
5. Leonid Gaszjuk (ukrán)
7. Ignas Mecajus (litván)
7. WACZULIK RICHÁRD (UTE)


NŐK

44 KG (20 induló)
1. Justine Deleuil (francia)
2. Lois Petit (belga)
3. Kristyina Bulgakova (orosz)
3. Mihaela Chiss (román)
5. Marine Gilly (francia)
5. Cicek Akyuz (török)
7. Viktorija Vaszilcsenko (orosz)
7. BERINGER FATIME (KSI SE)
KLEIN DORINA (Ceglédi VSE) helyezetlen

48 KG (19 induló)
1. Amber Gersjes (holland)
2. Laura Martinez Abelenda (spanyol)
3. Gultaj Mammadaliyeva (azeri)
3. Anais Mosdier (francia)
5. Alessia Ritieni (olasz)
5. Leyla Aliyeva (azeri)
7. Patricia Matias (portugál)
7. Jekatyerina Dolgih (orosz)
VARGA BRIGITTA (KSI SE) helyezetlen

52 KG (24 induló)
1. Irem Korkmaz (török)
2. Betina Temelkova (izraeli)
3. Gefen Primo (izraeli)
3. Nazakat Azizova (azeri)
5. Myriam Blavier (belga)
5. Buyankhishig Purevsuren (mongol)
7. Coraline Marcus Tabellion (francia)
7. Nina Estefania Esteo Linne (spanyol)

57 KG (31 induló)
1. Larissa Van Krevel (holland)
2. Acelya Toprak (brit)
3. Julia Kowalczyk (lengyel)
3. Sarah Leonie Cysique (francia)
5. Vera Zemanova (cseh)
5. Jorien Visser (holland)
7. Iva Oberan (horvát)
7. Asimina Theodorakis (osztrák)
KOVÁCS KITTI (KSI SE) és
ÖZBAS SZOFI (Ceglédi VSE) helyezetlen

63 KG (26 induló)
1. Sanne Vermeer (holland)
2. Gili Sharir (izraeli)
3. Dena Pohl (német)
3. Emilia Kanerva (finn)
5. Lubjana Piovesana (brit)
5. Laerke Marie Olsen (dán)
7. Yasmine Horlaville (francia)
7. Nadia Simeoli (olasz)

70 KG (23 induló)
1. Madina Tajmazova (orosz)
2. Michaela Polleres (osztrák)
3. Alekszandra Samardzics (bosnyák)
3. Alice Bellandi (olasz)
5. Hilde Jager (holland)
5. Loriana Kuka (svájci)
7. Karla Prodan (horvát)
7. Irina Kriascsevszka (ukrán)
LŐRIC RENÁTA (UTE) helyezetlen

78 KG (23 induló)
1. Klara Apotekar (szlovén)
2. Marina Bukrejeva (orosz)
3. Lea Gobec (horvát)
3. Chloe Dollin (francia)
5. Lea Schmid (német)
5. Szvetlana Voronyina (orosz)
7. Maria Hoellwart (osztrák)
7. Anna Fortunio (olasz)
TÓTH FANNI (KSI SE) helyezetlen

+78 KG (14 induló)
1. Romane Dicko (francia)
2. Anna Guscsina (orosz)
3. Kubranur Esir (török)
3. SZIGETVÁRI MERCÉDESZ (Mogyi-Bajai JC)
5. Samira Bouizgarne (német)
5. Anita Formela (lengyel)
7. Katarina Vukovic (horvát)
7. Zrinka Miocic (horvát)


A magyarok eredményei
FÉRFIAK
55 KG. 1. forduló:
Monori Dániel erőnyerő; Szegedi Dániel–Francisco Garcia Mesa (spanyol) 7–0. 2. forduló: Monori Dániel–Erik Harutyunyan (örmény) 10–0; Szegedi Dániel–Vlad Luncan (román) 0–7. 3. forduló: Monori Dániel–Rashkhan Bakhishaliyev (azeri) 0–7. A vigaszágon: Monori Dániel–Jaba Papinasvili (grúz) 0–10.
66 KG. 1. forduló: Kozma Ákos–Rados Veszelinovics (bosnyák) intéssel 10–0; Boros Bence–Juszuf Nurkovics (montenegrói) 0–10. 2. forduló: Kozma Ákos–Oleg Ovcsarenko (ukrán) 0–10.
73 KG. 1. forduló: Sárhegyi Gábor erőnyerő. 2. forduló: Sárhegyi Gábor–Aslanbeg Magomedkerimov (észt) 10–0. 3. forduló: Sárhegyi Gábor–Naim Matt (svájci) 0–7.
81 KG. 1. forduló: Gőz Roland és Rajkai Róbert erőnyerő. 2. forduló: Gőz Roland–Turpal Tepkajev (orosz) 0–7; Rajkai Róbert–Andrei Gusa (román) 10–0. 3. forduló: Rajkai Róbert–Miguel Alves (portugál) 7–0. 4. forduló: Rajkai Róbert–Paul Livolsi (francia) 0–10. A vigaszágon: Rajkai Róbert–Jesper Smink (holland) 0–7.
90 KG. 1. forduló: Tóth Apor–Nikola Mikavica (bosnyák) 7–0. 2. forduló: Tóth Apor–Darko Brasnjovic (szerb) 7–0. 3. forduló: Tóth Apor–Vitalij Sepel (ukrán) leléptetéssel 10–0. Elődöntő: Tóth Apor–Auerlien Diesse (francia) 0–10. A 3. helyért: Tóth Apor–Grigor Szahakjan (örmény) intéssel 0–1.
100 KG. 1. forduló: Árvai Péter–Pavel Kljucsniku (fehérorosz) 7–0. 2. forduló: Árvai Péter Daniel Zorn (német) 0–10.
+100 KG. 1. forduló: Waczulik Richárd erőnyerő. 2. forduló: Waczulik Richárd–Tanel Karro (észt) 10–0. 3. forduló: Waczulik Richárd–Leonid Gaszjuk (ukrán) leléptetéssel 0–10. A vigaszágon: Waczulik Richárd–Gela Zalisvili (grúz) 0–10.

NŐK
44 KG. 1. forduló:
Beringer Fatime erőnyerő; Klein Dorina–Erza Muminoviq (koszovói) 0–10. 2. forduló: Beringer Fatime–Shafag Hamidova (azeri) 7–0. 3. forduló: Beringer Fatime–Mihaela Chiss (román) intéssel 0–10. A vigaszágon: Beringer Fatime–Kristyina Bulgakova (orosz) 0–7.
48 KG. 1. forduló: Varga Brigitta–Patricia Matias (portugál) 0–7.
57 KG. 1. forduló: Kovács Kitti–Iva Oberan (horvát) 0–10; Özbas Szofi–Silvia Pellitteri (olasz) 10–0. 2. forduló: Özbas Szofi–Asimina Theodorakis (osztárk) 0–10.
70 KG. 1. forduló: Lőrinc Renáta–Shelley Ludford (brit) 7–0. 2. forduló: Lőrinc Renáta–Michaela Polleres (osztrák) 0–7.
78 KG. 1. forduló: Tóth Fanni erőnyerő. 2. forduló: Tóth Fanni–Chloe Dollin (francia) 0–10.
+78 KG. 1. forduló: Szigetvári Mercédesz erőnyerő. 2. forduló: Szigetvári Mercédesz–Anita Formela (lengyel) 0–10. A vigaszágon: Szigetvári Mercédesz–Zrinka Miocic (horvát) 10–0. A 3. helyért: Szigetvári Mercédesz–Samira Bouizgarne (német) intéssel 10–0.


JUNIOR CSAPAT EURÓPA-BAJNOKSÁG, MARIBOR

Férfiak
1. Azerbajdzsán
2. Grúzia
3. Nagy-Britannia
3. Oroszország
5. Olaszország
5. Németország
7. Montenegró
7. Finnország
MAGYARORSZÁG helyezetlen

Nők
1. Franciaország
2. Hollandia
3. Oroszország
3. Németország
5. Olaszország
5. Törökország
7. Szlovénia
7. Csehország
MAGYARORSZÁG helyezetlen


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
Forrás: Utanpotlassport.hu
Lakner Gábor írása
Fotó: EJU, Carlos Ferreira)