Lezárult a nevezés a június 25-én kezdődő Budapest Judo Grand Prix-viadalra, amelyre 59 ország 338 versenyzője – köztük 43 magyar – adta le a jelentkezését. Nagy nevekben nem lesz hiány a Papp László Budapest Sportarénában!




Az olimpiai ötödik helyezett, kétszeres Európa-bajnok Joó Abigél is
tatamira lép a budapest Grand Prix-n


A szervezőket is meglepte az a nagy érdeklődés, ami a június 25-én rajtoló, 100 ezer dolláros összdíjazású Budapest Judo Grand Prix-viadalt övezi. A Nemzetközi Judo Szövetség szakmai bizottsága már kezdeményezte, hogy négy helyett három tatamin rendezzék meg a versenyt, ám ezt el kellett vetni, olyan sokan neveztek. A magyar GP a riói játékok egyik legfontosabb felkészülési állomása lehet az olimpikonok számára, míg a következő olimpiai ciklusra készülő válogatott judósok már most elkezdik gyűjteni a világranglistapontokat.

A lelátók sem lesznek foghíjasak, a „judós család” tagjait, a tagegyesületek sportolóit, edzőit ebben az évben is meghívta a rendező Magyar Judo Szövetség, s mindkét napra három-háromezer jegyigénylés érkezett, ezen felül további ezer-ezer fizető nézőre számítanak a szervezők. Az érdeklődők hamarosan megvásárolhatják a belépőket a Papp László Budapest Sportaréna jegypénztárában, a felnőtt napijegy 1000, a gyerekjegy 500 forintba kerül majd.

Olimpiai, világ- és kontinensbajnokok sora lép majd tatamira június utolsó hétvégéjén a magyar fővárosban, a teljesség igénye nélkül érdemes kiemelni néhányukat. Szerepel majd nálunk az olimpiai és világbajnok amerikai Kayla Harrison, a kétszeres olimpiai bronzérmes, kétszeres világbajnok üzbég Risod Szobirov, az olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok orosz Ivan Nyifontov, az olimpiai bronzérmes, világbajnoki ezüstérmes amerikai Marti Malloy, a kétszeres olimpiai bronzérmes, háromszoros világbajnoki ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok holland Henk Grol, az olimpiai bronzérmes, világbajnok francia Audrey Tcheumeo és az olimpiai és kétszeres világbajnoki bronzérmes német Dimitri Peters is.




Az arany hátszámos, olimpiai címvédő amerikai Harrison (fehérben) is eljön hozzánk


Harcba indul a győzelemért a kétszeres világbajnok koszovói Majlinda Kelmendi, a világbajnok kínai Ju Szong, a világbajnoki aranyérmes izraeli Yarden Gerbi, az ugyancsak világbajnok japán Udaka Nae, a világ- és Európa-bajnok szlovén Tina Trstenjak és az ugyanilyen címekkel rendelkező holland Marhinde Verkerk, a négyszeres világbajnoki ezüstérmes, ötszörös Európa-bajnok protugál Telma Monteiro, a kétszeres vb-ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnok orosz Kirill Gyenyiszov, a kétszeres vb-ezüstérmes, Európa-bajnok belga Dirk Van Tichelt, a kétszeres vb-ezüstérmes, Európa-bajnok holland Dex Elmont, a világbajnoki ezüstérmes német Karl-Richard Frey, szlovén Ana Velensek és montenegrói Szrdjan Mrvaljevics, a kétszeres vb-bronzérmes orosz Musa Moguskov és a holland Anicka van Emden, a világbajnoki bronzérmes, háromszoros Európa-bajnok holland Kim Polling, a vb-bronzérmes német Luise Malzahn, valamint a ghanai színekben olimpiai indulást kivívó Szögedi Szandra is.

Ami a magyar csapatot illeti: a riói indulóink közül a világbajnoki ezüstérmes Tóth Krisztián és a kétszeres Európa-bajnok Joó Abigél biztosan tatamira lép, de az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklós szereplésére is van esély – erről a verseny előtti napokban dönt a válogatott rangidőse és edzője, Bíró Tamás. Természetesen a többi riói olimpikon is jelen lesz a rangos nemzetközi versenyen, ahol az autogramvadászokat is szeretettel várják!




Gercsák Szabina (kékben) sikeréért is szoríthat a magyar publikum


Nagy András szakágvezetőtől megtudtuk, a budapesti Grand Prix-re összesen 43 magyar judós nevezését adták le, valamennyi súlycsoportban lesz hazai induló, olyan tehetséges fiatalokért szoríthatunk majd, mint a junior világ- és Európa-bajnok, ifjúsági olimpiai, világ- és Európa-bajnok Gercsák Szabina, a junior Európa-bajnok Pupp Réka, az U23-as Európa-bajnok Szabó Franciska, az ugyancsak U23-as Európa-bajnok Zámbori Bence, az U23-as Eb-bronzérmes Salánki Evelin, a junior-világbajnoki ezüstérmes Gorjánácz Zsolt, a junior vb-bronzérmes Vér Gábor, az ifjúsági világbajnoki ezüstérmes Tóth Fanni, a junior Eb-ezüstérmes Végvári Martin, a junior Eb-bronzérmes Bartha Ákos, az ugyancsak junior Eb-bronzérmes Szabó Katinka, az ifjúsági Eb-bronzérmes Keliger Bernadett, Polyák Krisztina, Kárpáti Emese és Szigetvári Mercédesz, de ott lesz a mezőnyben az olimpiai kvalifikációs sorozatban végig jól teljesítő két Eb-bronzérmesünk, Krizsán Szabolcs és Ungvári Attila is.

A bírók között is erős lesz a „magyar vonal”, tatamira lép majd a riói olimpiára kijutó Fridrich Annamária és a riói paralimpiára jelölt Gosztonyi Balázs mellett Eleki Zoltán is, vagyis három magyar szőnyegbíró kap szerepet a GP-n.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Gombkötő Roland
Fotó: MJSZ, Horváth György
IJF, Záhonyi Tamás)