Az Utánpótlássport munkatársa a Budapesti Honvéd ifjúsági Eb-bronzérmes judósával, Szeleczki Szabinával annak apropóján beszélgettett, hogy a tavalyi, kevésbé jól sikerült éve után remek formában kezdte az idei junior Európa-kupa-szezont: a döntőig menetelt és ezüstérmes lett Lignanóban.




Jól szerepeltek a junior-válogatott tagjai Lignanóban, az Európa-kupa-versenyen. Az olaszországi viadalról két ezüst- és két bronzéremmel tértek haza a magyar fiatalok, a két második hely egyikét Szeleczki Szabina jegyezte, aki a 48 kilósok között jutott el a döntőig.

A Budapesti Honvéd kétszeres ifjúsági Eb-bronz- és EYOF-ezüstérmes reménysége sorrendben cseh, görög, spanyol riválist vert meg a fináléig vezető úton, majd a végső győzelemért végül nem bírt francia ellenfelével. A Szabó Tibor, Toncs Péter edzőpáros tanítványa másodjára állhatott dobogóra a junior Európa-kupa-sorozatban – az elsőt még szintén Lignanóban ért el, méghozzá egy évvel ezelőtt, amikor harmadik lett.

„Nagyon örültem ennek az ezüstnek, mert már elég régen, több mint egy évvel ezelőtt sikerült utoljára érmet nyernem nemzetközi szinten, jó érzés volt ezt újra átélni, egy igazi felemelő, boldog pillanat volt. Remek, hogy így tudtam elkezdeni az Európa-kupák sorát – mondta a tizennyolc esztendős Szeleczki Szabina az Utánpótlássportnak. – Az előző évem sajnos nem úgy sikerült, mint terveztem. Elsőéves juniorként tavaly nemcsak korosztályt, hanem súlycsoportot is kellett váltanom, a negyvennégyből felmentem a negyvennyolc kilósok közé, a juniorok mezőnyében már ez a legkisebb kategória. Ez a váltás sajnos nem haladt zökkenőmentesen, mert hiába próbálkoztam több módszerrel is, a súlyom egyszerűen nem akart feljebb menni, megrekedt nagyjából két-két és fél kilóval a negyvennyolc kilós határ alatt, szóval nem tudtam rendesen beleerősödni az új súlycsoportomba. Majd így kellett végigversenyeznem tavaly az egész évet, hogy szinte minden alkalommal érezhető erőkülönbség volt az ellenfelem javára.”




Elmondása szerint – bár tavaly jól indította az évet a már említett lignanói Ek-bronzzal, és utána még összejött néhány pontszerző hely is számára, illetve az Európa-bajnokságon hetedik lett – a felsorolt hátráltató tényezők miatt összességében nem alakult jól a 2023-as esztendeje.

„Eközben még a 2022-es év végén klubot váltottam, és Ceglédről a Honvédba igazoltam, továbbá időközben még iskolát is váltottam, szóval ez idő tájt hirtelen sok volt a változó tényező az életemben, meg kellett szoknom az új helyzetet – folytatta Szabina. – Mostanra nagyjából rendezni tudtuk a súlyproblémákat, és legutóbb Lignanóban már újra jó formában, magabiztosan álltam fel a tatamira. Az első körben viszont azzal a cseh lánnyal kellett találkoznom, akivel korábban már jó néhányszor megmérkőztünk, de versenyen még egyszer sem tudtam eddig legyőzni. Ez előzetesen nem volt jó jel, ezúttal azonban sikerült felülmúlnom őt, ami így rögtön az elején komoly pozitív visszajelzésnek bizonyult, és nagy lendületet adott a továbbiakra. Ezután a negyeddöntőben a görög lányt is megvertem két bokadobással. A döntőbe jutásért aztán jött az igazán nagy falat, ugyanis a spanyolok ifjúsági világbajnoka, a verseny első kiemeltje várt rám. Nagyon felszívtam magam erre a meccsre, és próbáltam alaposan felkészülni az erősségeiből. Bennem volt a bizonyítási vágy, rendkívül elszántan álltam bele ebbe a meccsbe, végig csak a megvalósítandó taktika lebegett a szemem előtt. Azt mondhatom, talán meg is leptem őt, s így elég gyorsan sikerült nyernem.”



„A győzelem után kicsit megkönnyebbültem, és egyfajta megnyugvásérzés lett rajtam úrrá, hiszen a döntőbe jutás kiharcolásával már biztossá vált az éremszerzésem. Boldogsággal töltött el, hogy a tavalyi nehézségek után most azonnal az első versenyen sikerül majd dobogóra állnom. Ugyanakkor ezen nem sok időm akadt merengeni, mert már mentem is vissza a bemelegítő terembe, hogy előkészüljek a francia lány elleni fináléra – ráadásul úgy, hogy a cseh versenyzőhöz hasonlóan korábban még őt sem tudtam legyőzni. Sajnos ez végül most sem jött össze, ki-ki meccset vívtunk egymással, küzdöttem a végéig, de alulmaradtam vele szemben. Vereség lett a vége, viszont rendkívül tanulságos mérkőzés volt, amiből csak építkezni tudok a következő versenyekre. Mindent egybevéve, az ezüstéremmel a nyakamban elégedetten jöttem haza Olaszországból.”

Szeleczki Szabinát legközelebb a június elején Grazban rendezendő, soron következő junior Európa-kupa-versenyen láthatjuk.

„Természetesen, az Európa-kupa-szezon során jó lenne még további érmeket nyerni. Ugyanakkor a fő célom erre az évre az, hogy minél előbb bebiztosítsam a kvalifikációmat a korosztályos Európa- és világbajnokságra, illetve, hogy majd ezeken a világversenyeken is jól teljesítsek. A kettő közül az egyiken mindenképpen szeretnék dobogóra állni.”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2024
Forrás: Utánpótlássport
Hornyák Balázs írása
Fotó: EJU, Soraya Luri Meret)