Tóth Krisztiánnal beszélgettek annak apropóján, hogy ezüstérmet nyert a zágrábi, olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon. Az MTK Budapest klasszisa elmondta, a májusi világbajnokságon ugyancsak az éremszerzés lesz a célja, de a legfontosabb, hogy nyáron, a párizsi olimpián legyen majd csúcsformában.




Újabb rendkívül sikeres Európa-bajnokságon van túl azz MTK judós kiválósága, Tóth Krisztián, aki a tavalyi, Montpellier-ben szerzett bronzérme után ezúttal a döntőig menetelt a 90 kilósok mezőnyében a zágrábi kontinensviadalon, és végül a második helyen végzett a horvát fővárosban.

Pánczél Gábor versenyzője négy értékes skalpot begyűjtve – sorrendben izraeli, ukrán, holland és azeri riválist legyőzve – jutott el a fináléig, amelyben az azeri Eljan Hajiyev megállította őt. Az ezüstérmével Tóth Krisztián megismételte az eddigi legjobb Eb-eredményét, ugyanis 2016-ban, a kazanyi Európa-bajnokságon szintén második lett. Összesen ötödször állhatott Eb-dobogóra, és ő szerezte meg a hazai judosport harmincadik Eb-ezüstjét.

„Még mindig kettős érzések kavarognak bennem – mondta Tóth Krisztián. – Egyrészről persze örülök annak, hogy ismét érmet nyertem, viszont nagyon szerettem volna megszerezni az Európa-bajnoki címet, és nyolc év után ismét rendkívül közel álltam hozzá, de sajnos nem jött össze. Mindent egybevéve, a minimális hiányérzet mellett a mérleg egyértelműen pozitív, különösen annak a fényében, hogy közel sem százszázalékos formában utaztam ki az Európa-bajnokságra. Az elmúlt időszakban folyton kisebb sérülésekkel bajlódtam, emiatt gyakran nem tudtam teljes értékű edzésmunkát végezni, hiányoztak a kellő mennyiségű küzdelmi edzések, és ezt éreztem is magamon Zágrábban. Végül aztán közvetlenül az Európa-bajnokság előtt, az utolsó egy-két hétben sikerült visszatérnem, és azt hiszem, az előzmények ismeretében Gáborral kihoztuk ebből a maximumot. A mögöttem hagyott húsz évnyi rutinnak köszönhetően ezúttal sikerült kompenzálni azt, hogy fizikailag nem voltam csúcsformában.”




A tokiói olimpián bronzérmest klasszis legközelebb a májusi, Abu-Dzabiban rendezendő világbajnokságon láthatjuk, majd július végén a párizsi ötkarikás játékok következnek.

„Tisztában vagyunk a hiányosságokkal, pontosan látjuk, hogy mi az, amiben még erősödnöm kell az előttünk álló hónapokban. A felkészülésünk most ér a célegyenesbe, ehhez ad most némi extra lendületet ez az Eb-ezüstérem. Az olimpiáig hátralévő időszakban már csak a világbajnokságon fogok versenyezni, és természetesen ott is szeretnék harcban lenni az érmekért, viszont a fő cél Párizs, ott kell majd a legjobb formámat hozni.”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2024
Forrás: MTK Budapest
Fotó: EJU, Carlos Ferreira
EJU, Emanuele Di Feliciantonio)