A vegyes csapatversennyel ért véget a zágrábi Európa-bajnokság, a mieink nem tudták kiharcolni a továbbjutást a szerb válogatott ellen, Franciaország nyerte el az aranyérmet.




Tíz ország, valamint a menekültek válogatottja vett részt a vasárnapi vegyes csapatversenyben, s a mieink a sorsolással nem voltak kifejezetten szerencsések, hiszen már a legjobb nyolc közé jutásért is tatamira kellett lépniük.

A szerb válogatott még a megfiatalított magyar csapatnak sem tűnt legyőzhetetlennek (az olimpiai aspiránsaink elővigyázatossági okokból hagyták ki a csapatversenyt), de végül semmi sem úgy alakult, ahogyan szerettük volna.

Gőz Roland (MTK Budapest) kezdett a mieink közül a 90 kilogrammban, s nem bírt Darko Brasznjoviccsal, aki fél perccel a küzdelmi idő vége előtt szerzett vezetést, s ezen már nem sikerült javítani (0–1).

A +70 kilogrammban az egyébként 78 kilogrammos Sági Nikolett (KSI SE) próbálta meg felvenni a kesztyűt a nehézsúlyú Milica Zabiccsal, de csak másfél percig állta a sarat (0–2).

Következett a +90 kilogramm, amelyben a még juniorkorú, tizennyolc esztendős Dobos Levente (Ledényi JI) állt szembe a harmincegy éves, Grand Slam-érmes Bojan Doszennel, ez a csata két percig tartott és intésekkel dőlt el a szerb judós javára (0–3).

Az 57 kilogrammban kétszeres U23-as Európa-bajnoknőnk, Gyertyás Róza az egyébként egy súlycsoporttal magasabban szereplő, Grand Slam-győztes Marica Perisiccsel harcolt. Ez volt a legszorosabb párharunk ezen a napon, a gosszabbítás második percében ért véget, amikor a magyar judós megkapta harmadik intését (0–4). Ez a vereség egyben azt jelentette, hogy Szegedi Dániel (73 kg, Szolnoki Sportcentrum-Sportiskola) és Czerlau Jennifer (70 kg, Miskolci VSC) már nem léphetett tatamira, a magyar csapat számára véget ért a zágrábi Európa-bajnokság, a szerbek pedig a dobogó harmadik fokáig meneteltek.

A vegyes csapat Európa-bajnokságot Franciaország nyerte, az ezüstérem a címvédő Grúziáé lett, a bronzérmeken pedig Szerbia és Németország válogatottja osztozott.

A mieink azzal a céllal utaztak Horvátországba, hogy az egyéni küzdelmekben két érmet és két pontszerző helyezést érjenek el, ezt sikerült túlteljesíteni, Tóth Krisztián ezüst-, Pongácz Bence és Pupp Réka bronzérmet nyert, Ungvári Attila és Vég Zsombor a hetedik helyig jutott, ezzel a magyar csapat a tizenharmadik helyezést szerezte meg az éremtáblázaton.




Vegyes csapat Európa-bajnokság, Zágráb

A magyar eredmény
1. forduló:
Magyarország–Szerbia 0–4

A végeredmény
1. Franciaország
2. Grúzia
3. Szerbia
3. Németország
5. Olaszország
5. Horvátország
7. Hollandia
7. Ausztria
MAGYARORSZÁG helyezetlen


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2024
Gombkötő Roland
Fotó: EJU, Emanuele Di Feliciantonio)