A Sportszülők Akadémiája következő, negyedik programja április 18-án este hattól nyolc óráig lesz megtartva a Magyar Sport Háza konferenciatermében és online a Magyar Edzők Társasága YouTube-csatornáján.



A sportoló fiatalok időbeosztása, életmódja lényegesen eltér a nem sportoló kortársaiétól. Különösen, ha már komolyan készül a sportkarrierjére, komolyan edz és versenyez, sok mindenben másképp kell terveznie a napi elfoglaltságát, életritmusát. A szülők segítsége nélkül ez nem megy.

A sportoló gyermeknek, ha napi két edzése van, jóval korábban fel kell kelnie, mint a nem sportoló társainak, a szülők segítsége nélkül lehet, hogy el sem tudna jutni a reggeli edzésre. Utána rohanni az iskolába, közben gondot jelent a reggelizés, a reggeli edzés energiaveszteségének pótlása. Délben is komoly energiabevitelre lenne szüksége, hogy bírja a délutáni edzés terhelését. Erre az iskolai menza ebédkínálata nem feltétlenül megoldás.

Mit csomagoljon a szülő a sportoló gyereknek, hogy lehetőleg egészséges táplálékkal biztosítsa a gyermek energiaszükségletét? Mi a helyzet, ha este van az edzés és nyolc vagy kilenc óra körül ér haza a gyermek? Mit egyen, vagy mit ne egyen? Mi a helyzet a folyadékpótlással? Mikor feküdjön le? És mikor tanuljon? Számtalan olyan kérdés vetődhet fel akár egy nap folyamán is, aminek a megoldása nagyrészt a szülőre vár. Ezeknek a kérdéseknek a megoldásához ad tanácsokat Rédli Dóra sportdietetikus.

A sportoló gyermek sportpályafutásában eljön az a pillanat, amikor először még játékosan, később egyre komolyabban versenyezni kezd. Bár a gyermekekben alapvetően megvan a versenyszellem, mégis különböznek egymástól. Van, akinek a versenyzés kihívást jelent, a másik gyermeknek fenyegetést, a kudarctól való félelmet. Hogy lehet erősíteni, táplálni az egészséges versenyszellemet, hogy lehet a gyermekeknél feldolgozni a sikert és a kudarcot? Miben tudnak segíteni a szülők? Mennyiben befolyásolja a siker, vagy a kudarc gyermek önértékelését? Ebben a témában ad segítséget a sportszülőknek dr. Fülöp Márta pszichológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.

Az interaktív előadásokat kerekasztal-beszélgetés követi az előadókkal és a rendezvény vendégeivel: Fülöp Bea tanár, újságíró, sportszülő, rádiós műsorvezetővel, dr. Verrasztó Zoltán olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszóval, szakedzővel és Tibenszky Moni Lisa oktatási újságíró, sport-mentáltréner, life coach, a Felelős Szülők Iskolája alapítójával.

A Sportszülők Akadémiája következő programja április 18-án este hattól nyolc óráig lesz a Magyar Sport Háza konferenciatermében és online a Magyar Edzők Társasága YouTube-csatornáján.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2024
Forrás: MET
Fotó: Róth Tamás)