Pongrácz Bence, a dunakesziek judoreménysége újabb kihívás elé néz az Európa-bajnokságon, amelynek helyszíne ezúttal Zágráb lesz április 25. és 27. között.




Pongrácz Bence (balról) és Dobos Gábor


Az esemény előtt a Városi Sportegyesület Dunakeszi edzőjét, Dobos Gábort kérdezték, hogy megismerjük az előkészületek részleteit, céljaikat a következő időszakra.

Pongrácz Bence már két éve dolgozik együtt Dobos Gáborral, aki elmondása szerint kiemelten fontosnak tartotta visszahozni a szőnyegbiztonságát azután, hogy Bence két évet kihagyott a versenyzésből. A sikeres visszatérés egyértelmű jelei már látszódtak az országos rangsorversenyeken és az országos bajnokságon elért dobogós helyezésekben, ezek mellett kétszer szerzett ezüstérmet European Open-versenyen és egyszer bronzérmet Európa-kupán.

Az edzéseken különleges hangsúlyt fektettek a technikai elemek gyakorlása mellett a kiegészítő edzésekre is, mint a tollas és az úszás, amelyekkel Bence állóképességét is fejlesztették. „Az MTK Budapest vezetőedzőjével, Pánczél Gáborral komoly együttműködésben dolgozunk, aki segíti edzői fejlődésemet is” – mondta Bence edzője.




A sikerhez azonban nemcsak fizikai, hanem mentális felkészültség is szükséges. Pongrácz Bence felkészülését Kis-Simon Ildikó is segíti, aki mentálhigiénés coachként támogatja őt.

„Bence karja megsérült a győri European Openen a döntőbe jutásért vívott küzdelemben, de így is a pontszerző ötödik helyen végzett a kvalifikációs tornán. A gyors felépülésében nagy segítséget nyújtott a VSD fizikoterepautája, a vitaminok és a VSD által biztosított jégkamra használatának lehetősége, illetve a Bemer ágy használata is” – árulta el Dobos Gábor.

Tanítványa az Európa-bajnokságon egyéniben a hatvanhat kilogrammos súlycsoportban indul, csapatban viszont a hetvenhárom kilósok között. De vajon hogyan lehet felkészülni egy nehezebb súlycsoportra, különösen úgy, hogy egyéniben kisebb súlyban versenyez? „A csapatversenyben nincs hatvanhat kilós kategória, s korábban már indult a hetvenhármasok között is, így nem gond neki ez a súlycsoport sem. Mindez természetesen kihívást jelent, de megfelelő taktikával kompenzálható” – tette hozzá az edző.

A cél az Európa-bajnokságon egyértelműen jó eredmény elérése, ami esetleges olimpiai kvótával is járhat. Dobos Gábor elmondása szerint, ha Bence legalább pontszerző vagy dobogós lesz, akkor további Grand Prix- és Grand Slam-versenyekre fognak menni, hogy minél több kvalifikációs pontot gyűjtsenek az olimpiai szerepléshez.

Pongrácz Bence pályafutása során több érdekes kihívással is szembesült már, azonban mindig kitartott és küzdött céljaiért. Az olimpiai szereplés hosszú távú cél, azonban mindketten határozottak abban, hogy elérjék ezt a nagyszabású álmot.

Dobos Gábor a VSD judo szakmai vezetője az edzői karrier mellett az Eszterházy Károly Egyetemen is tanul, ahol kitűnő eredményeket ért el az első félévben. Az egyetemi tapasztalatokat szeretné kamatoztatni a judo területén is, hogy minél több olimpikont nevelhessen ki a VSD-ből. A tanulmányait és az edzői munkájával járó kötelezettségeit (nemzetközi táborok, versenyek, edzések) sikeresen összehangolja és ebben nagy segítséget nyújt neki felesége, Dobos Bernadett, a judoszakosztály vezetője. Ő intézi a háttérfeladatokat a szakosztályon belül, és foglalkozik a sportolókkal kapcsolatos teendőkkel.

Így tehát Pongrácz Bence és edzője, Dobos Gábor, együtt készülnek az Európa-bajnokságra, készen arra, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsák és továbblépjenek a nagyobb célok felé, minden kihívás ellenére.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2024
Forrás: VSD
Somfai Kriszti írása
Fotó: VSD
MJSZ, Bor Veronika)