Az újpestiek tizenhét éves judósa, Galó Bence tavaly ifjúsági Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett az 50 kilósok mezőnyében, idén viszont már két kategóriával feljebb, a 60 kilósok között láthatjuk őt versenyezni. Ráadásul az új súlycsoportjában kiválóan kezdett nemzetközi szinten: a második helyen végzett a poreci ifjúsági Európa-kupa-versenyen. Az Utánpótlássport cikke.




Galó Bence (balról) a poreci dobogón


Megkezdődött a nemzetközi versenyszezon az ifjúsági korú judósainknak, akik a poreci korosztályos Európa-kupa-viadalon szerepeltek. A mieink összességében egy éremmel és hat pontszerző hellyel tértek haza Horvátországból. Az egyetlen dobogós helyezésért az UTE ígérete, Galó Bence felelt, aki meg sem állt a döntőig a 60 kilósok mezőnyében, hat meccséből ötöt megnyert, és döntőt is csak kiélezett, hosszabbításos csatában bukta el.

„Nagyon élveztem a küzdelmeket, és összességében a második hellyel azt mondhatom, a vártnál is jobban alakult számomra a verseny. Különösképpen úgy, hogy a poreci volt az első nemzetközi versenyem a hatvan kilós súlycsoportban – kezdte az Utánpótlássportnak Galó Bence, aki a múlt évben ifjúsági Eb-ezüst- és EYOF-bronzérmet nyert az 50 kilósok között. – Idénre két súlycsoporttal is feljebb léptem, aminek az elsődleges oka az volt, hogy tavaly már nagyon sokat kellett fogynom ötvenbe, így a felfelé váltás elkerülhetetlennek bizonyult. Majd az edzőmmel közösen megbeszéltük, hogy ha feljebb megyek, akkor célszerűbb egyből a hatvan kilósok közé lépnem, mert hosszú távon úgy is az lesz a kategóriám, jövőre, már a juniorkorosztályban az a legkisebb súlycsoport. Így legalább idén lesz időm beleerősödni, és nem igazán kell aggódni a fogyasztás miatt sem. Ennek fényében Porecben úgy vágtam neki a versenynek, hogy nincsenek különösebb elvárásaim magammal szemben, csak szeretném felmérni a mezőnyt, illetve a saját tudásomat a nehezebbek mezőnyében.”




Galó Bence (fehérben) ezüsttel nyitotta az ifjúsági Ek-szezont


„Meccsről meccsre haladtam, sikerült felszabadultan judóznom, és végül kicsit saját magam is megleptem azzal, hogy a döntőben találtam magam. Nem sok hiányzott a végső győzelemhez sem, de a szerb srác rendkívül kellemetlen ellenfél volt, nem feküdt nekem a stílusa, és végül sajnos aranyponttal vereséget szenvedtem. Ugyanakkor így is elégedetten zártam a versenyt, nagyon örültem az ezüstnek.”

Márczy Zoltán tanítványa ezen héten már a szlovákiai Somorja felé vette az irányt, szombaton újabb Európa-kupa-állomáson van jelenése, majd április elején Teplicében szintén hasonló viadal vár rá.

„Nem is lehet más a célom, minthogy hasonló formában folytassam az Ek-versenyeken, mert ezek válogatóul szolgálnak a korosztályos Európa-bajnokságra, illetve a világbajnokságra egyaránt. Első körben csak az jár a fejemben, hogy kiharcoljam a kvalifikációt a ifjúsági világversenyekre. Szeretném minél szebben zárni az ifjúsági éveimet.”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2024
Forrás: Utánpótlássport
Hornyák Balázs írása
Fotó: EJU, Tino Maric)