A Budapesti Honvéd húsz éves judósnak, Kőszegi Rebekának a junior Eb-n és a vb-n sem jött ki a lépés, ám egy korosztállyal feljebb, az U23-asok között Európa-bajnoki bronzéremmel zárta az évet, s ezzel először állhatott dobogóra korosztályos világversenyen. Az Utánpótlássport cikke.




Remekül alakult Kőszegi Rebekának az év első fele a junior judósok Európa-kupa-sorozatában, Lignanóban, Pakson és Grazban is érmet nyert a 48 kilósok súlycsoportjában, a szarajevói felnőtt Európa-kupán pedig győzni tudott. Ezután vérmes reményekkel vághatott a junior-világversenyeknek, azonban a hollandiai Európa-bajnokságon a második, a portugáliai világbajnokságon a harmadik körben búcsúzott.

Ezt követte az év zárásaként a potsdami U23-as Európa-bajnokság, amelyen a Budapesti Honvéd fiataljának végre összejött az áhított dobogós helyezés: bronzérmesként zárt.

„Sajnos idén a junior Európa-bajnokságon és a világbajnokságon sem jött ki a lépés, emiatt különösen nagy örömmel töltött el, hogy az U23-as Európa-bajnokságon végre beérett a sok-sok elvégzett munka gyümölcse – kezdte Kőszegi Rebeka az Utánpótlássportnak. – Ez a siker mindenképpen lendületet és önbizalmat ad a folytatásra. Bízom benne, hogy ezzel sikerült áttörnöm egy lélektani gátat, és ezt a bronzot a jövőben újabb érmek követik.”




A hónap utánpótlásedzője novemberi címét elnyerő Szabó Tibor, Toncs Péter és Neu Gábor tanítványa a németországi harmadik helyével az első érmét szerezte korosztályos világversenyen, így jó szájízzel búcsúzhat el a junioréveitől.

„Összességében azt mondhatom, hogy jó évet zártam, mert bár a junior-világversenyek nem úgy sikerültek, ahogyan szerettem volna, azokon a hazai és nemzetközi versenyeken, amelyeken elindultam, egy-két kivételtől eltekintve szinte egytől egyig érmet nyertem. Az év közben sajnos egészségügyi problémáim is adódtak, ezek miatt pedig egy jó ideig nem is tudtam százszázalékos edzésmunkát végezni. Úgy érzem, ez is rányomta a bélyegét arra, hogy a junior-világversenyeken nem tudtam maradandót alkotni. Szerencsére időközben sikerült a végére járni az említett problémáknak, és az U23-as Európa-bajnokságon már sikerült hellyel-közzel a legjobb formámat mutatni” – mondta Rebeka, akit a jövő évi céljairól is faggattak.

„Az év végén kiöregszem a juniorkorosztályból, jövőre az U23-as Európa-bajnokság lesz a fő versenyem, és az idei bronz után ott megcélozom az aranyat. Emellett pedig az alacsonyabb kategóriás felnőttversenyeken, az Európa-kupákon és a European Openeken szeretnék minél több érmet nyerni.”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: Utánpótlássport
Hornyák Balázs írása
Fotó: EJU, Carlos Ferreira)