A tokiói Grand Slam idején egy fontos eseményre került sor a Kodokan tokiói telephelyén: Lisa Allan, a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) főtitkára és Karakas Hedvig, aki visszavonulása óta dolgozik az IJF szervező csapatában sikeres vizsgát tett a harmadik danfokozatra.



„Néhány hónapja, a dohai világbajnokság idején történt, elkezdtünk beszélni erről a projektről, hogy sikeresen teljesítjük a Kodokan harmadik danfokozatát – mesélte Lisa Allan. – Azóta Hédivel intenzíven készültünk rá. Slavisa Bradic volt a kataszakértőnk, de sok segítséget kaptunk Hegedűs Pétertől és Kardos Csabától is Magyarországon, ez valóban csapatmunka volt. Hédi és én teljesen más hátteérrel rendelkezünk ebben a sportágban, ő nagyon magas szintű versenyző volt, én mindig is judóztam, de inkább szabadidős szinten. Nem egyforma a testalkatunk, korkülönbségünk van, mégis tökéletesen együtt dolgoztunk. A felkészülés során nagyszerű partner volt, megtiszteltetés volt vele dolgozni. A vizsgán azt hiszem, mindketten nagyon izgultunk, de elégedettek lehetünk a dolgok alakulásával.”




Karakas Hedvig számára is nagy kaland volt ez a vizsga: „Az ötlet Lisától származott, aki ha elhatároz valamit, minden erejét beleadja, és sikerre is viszi. Nagyon erős nő, ezt csodálom benne. Amikor Lisa Budapestre érkezett, azonnal felajánlottam neki a segítséget a felkészüléshez. Hamar rájöttünk, hogy ukét és torit is kell alakítanunk. Magyarországon már megkaptam a negyedik danfokozatot, de most lehetőségem nyílt vizsgát tenni a harmadik danfokozatra a Kodakanon. Ez új kihívást jelentett számomra. Versenyzőként nem koncentráltam annyira a katára, most pedig a judo gyakorlásának teljesen új módját kellett megtanulnom. Izgalmas utazás volt. Egy vizsgát sikerrel teljesíteni a Kodokanon, ahol a judo született, egészen különleges dolog. Őszintén szólva hatalmas stresszt okozott bemutatni a munkánkat a judo otthonában. Boldog vagyok, hogy segíthettem Lisának, és részese lehettem ennek az útnak.”




„Nagyon örülök Lisa és Hedvig teljesítményének. Nagyon elfoglalt nők, de időt szakítottak arra, hogy nagyon jól felkészüljenek egy nem triviális vizsgára. Az IJF főtitkáraként Lisa nagyon szoros időbeosztással rendelkezik, és a danvizsgára való felkészülés nagyon fontos folyamat, Hedvig, aki nagyon magas szintű sportoló volt, judósként folytatja életét, és ezt érdemes megjegyezni – fogalmazott Uemura Haruki, a Kodokan elnöke. – A Kodokan évek óta kéz a kézben dolgozik az IJF-fel. Az egyik példa erre az IJF Akadémia. A Kodokannak fontos küldetése van, a judónak és értékeinek terjesztése nemcsak Japánban, hanem az egész világon. A Kodokanon lezajlott diplomaátadó ünnepség további jele a két szervezetünk közötti egyetértésnek. Együtt dolgozunk, és ez is boldoggá tesz. Az IJF a judo egyik fő szervezője, sportágunk értékeinek kiváló terjesztője. Nagyon jó jel, hogy az IJF stábja judósokból áll, gondolok például Florin Daniel Lascaura, a bírók főigazgatójára is, aki valamivel ezelőtt megszerezte a Kodokan hetedik danfokozatát, és velünk dolgozik az Akadémián belül. Lisa, Hedvig és Daniel példaképek minden judósunk számára.”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: IJF)