Az Európai Judo Szövetség 2023-as versenyévének zárása különleges lesz: szombaton a koszovói Pristinában rendezik meg az első Open Európa-bajnokságot, szokatlanul magas pénzdíjazással.
ÉLŐ




A nőknél az olimpiai aranyérmes Nora Gjakova a torna első kiemeltje


December tizenhatodikák reggel kilenc órakor kezdődnek a selejtezők, az érmes mérkőzéseket pedig délután öttől rendezik majd meg a koszovói fővárosban.

Az új, háromszázezer eurós (mintegy száztíz-millió forintos) tornára a szervező választotta ki azt a két súlycsoportot, amelyben küzdelmeket rendeznek: 2023-ban a női 57 és a férfi 73 kilogrammos súlycsoportban harcolhatnak majd az érmekért, a dicsőségért és a pénzdíjakért a kontinens legjobbjai. A rendező ország két judóst indíthat mindkét kategóriában, egyébként országonként egy versenyzőt lehetett nevezni.

„Ez a premier több szempontból is különleges számunkra. Első alkalommal rendezzük meg a rendezvényt, új formátummal és szokatlanul magas pénzdíjjal. Régóta vártunk erre az eseményre. A várakozás nem is lehet nagyobb” – mondta Agron Kuka, a Koszovói Judo Szövetség elnöke, az Európai Judo Szövetség végrehajtó bizottságának tagja.

A két aranyérmes fejenként ötvenötezer eurót, vagyis nagyjából húszmillió forintot nyer majd, a sportág történetében aligha volt korábban ilyenre példa. Huszonhét ország negyvenkét judóst nevezett, a nőknél a tokiói olimpiai bajnok, a hazaiak nagy reménysége, Nora Gjakova az első kiemelt, de nagy figyelem övezi majd az 52 kilogrammból „fellépő”, ugancsak olimpiai aranyérmes Distria Krasniqi szereplését is. A férfiaknál a világelső azeri Hidayat Heydarov az első kiemelt, a második pedig az olimpiai, világ- és Európa-bajnok grúz Lasa Savdatuasvili.

A magyar válogatott legjobbjai ezekben a napokban a sportág őshazájában, Japánban edzőtáboroznak, ennek ellenére a szupertornának lesz két magyar indulója is, a tizenkilenc esztendős országos bajnoki bronzérmes Mátéffy Gábor (Zalaegerszegi JSE) és a húszéves, ugyancsak ob-bronzérmes Péter Fruzsina (KSI SE) személyében. A két fiatal számára nagy lehetőség lesz megmérettetni a világ legjobbjait felsorakoztató mezőnyben, felszabadultan, teher nélkül versenyezhetnek.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: EJU
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)