Az olimpiai ezüstérmes és háromszoros Eb-győztes Ungvári Miklós és az Eb-bronzérmes Ungvári Attila után újabb ígéretes ceglédi testvérpár tűnt fel a judósok között. A korosztályos vb- és Eb-érmek után Vég Zsombor a felnőttek között igyekszik helytállni, és jó eséllyel pályázik a párizsi kijutásra is, Vég Luca pedig a hazai leányutánpótlás legeredményesebbjeként zárta a nyári világeseményeket. Az Utánpótlássport cikke.



A Ceglédi VSE hagyományosan a hazai judosport legnagyobb és legsikeresebb fellegvárainak egyike; a Bíró Tamás és Bíró Norbert vezette műhely ennek megfelelően időről időre rendkívül eredményes versenyzőket nevel. Gondoljunk csak az olimpiai ezüstérmes, háromszoros világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki aranyérmes Ungvári Miklósra vagy éppen öccsére, Attilára, aki háromszoros Eb-bronzérmesnek mondhatja magát, és valószínűleg a jövő évi, párizsi olimpián is láthatjuk majd a magyar csapatban.

Ugyanakkor a feltörekvő generációra is érdemes odafigyelni, mert a CVSE újabb reményteli testvérpárral büszkélkedhet. A huszonegy éves Vég Zsombor számos korosztályos világversenyen nyert éremmel a háta mögött az elmúlt időszakban már a felnőttek között is rendre megvillantja oroszlánkörmeit a kilogrammosok között, és jelenleg a kvótát érő helyen áll az olimpiai kvalifikációs rangsorban. Eközben tizenhét esztendős húga, Luca a nyáron az ifjúsági Eb-n ötödik, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) bronzérmes lett, s ifikorúként a junior Eb-n szintén ötödik helyezést ért el az 52 kilogrammos súlycsoportban.




Vég Luca (jobbról) az EYOF-dobogón


„Gyerekkoruk óta ismerem a testvéreket, sőt az egész Vég családot, ráadásul elég közel is lakunk egymáshoz Cegléden. Sőt Zsombor példaképeként is tekintett rám – mondta a fiatalokról London ötkarikás ezüstérmese Ungvári Miklós, aki tavaly óta a férfiak szövetségi kapitányi posztját tölti be. – Ők egyébként négyen vannak testvérek, és mindannyian kipróbálták a judót. Pillanatnyilag Zsombor jár a legmagasabb szinten, de jó látni, hogy Luca is ott van a nyomában. Előbbinek minden adott, hogy kijusson Párizsba, talán kicsit több alázatra és odafigyelésre van még szüksége ehhez, de ha minden összeáll, az olimpián is nagy dolgokra lehet képes, akár a pontszerző, netán az érmes helyek valamelyikére is odaérhet.”




Vég Zsombor (balról a harmadik) az almadai GP dobogóján


„A húgának a párizsi olimpia még nyilván nem jöhet szóba, de négy évre rá Los Angeles már reális cél lehet, sőt az adottságai alapján, a későbbiekben akár több olimpiai szereplés is benne lehet a pályafutásában. Egyébként hasonló stílusú versenyzők, balos felállásúak mindketten, ami viszonylag ritka és kellemetlen az ellenfeleknek. Emellett magasak, vékonyak, hosszú végtagokkal, ez pedig külön jelentős előny a számukra. Továbbá az is nagy pozitívum, hogy beleállnak a kemény munkába, miközben persze néha egyengetni is kell az útjukat a hullámvölgyek idején.”

A junior vb-bronz és a három U23-as Eb-ezüst után Zsombor tavaly – éppen Budapesten – szerezte meg első Grand Slam-érmét is a „nagyok” között, ugyanakkor az idei teljesítményét vegyes érzésekkel értékeli.



„A portugáliai Grand Prix-bronzzal jól indult az évem, utána azonban jött egy-két gyengébb versenyem, majd a linzi Grand Prix-n ötödik lettem, de sajnos kiugrott a vállam az elődöntőben, így jó néhány hetet ki kellett hagynom – idézte fel az utóbbi időszakot Zsombor. – A budapesti World Mastersen tértem vissza hetedik hellyel, ami az előzmények ismeretében egész jó eredmény, de akár lehetett volna jobb is. Mostanra kezdem visszanyerni a formámat. A hátralévő Grand Slam-viadalok mellett az idén még a felnőtt és az U23-as Eb-n indulok. Előbbin szeretnék bravúrt bemutatni, és megszerezni az első érmemet felnőttvilágversenyen, a saját korosztályomban pedig a finálé a minimális célom.”

A 100 kilósok világelitjében vitézkedő fiatal elmondta: igazán jó testvérek Lucával, remekül megértik egymást a tatamin és azon kívül is. Majd hozzátette, néha jobban izgul húga meccseit nézve, mint a saját versenyein.




„Összességében felemásan tekintek vissza a nyári szereplésemre – mondta már Luca, aki tavasszal sokáig könyöksérüléssel bajlódott, majd az ifjúsági Eb rajtjára épült fel, s ott ötödik lett. – Elsősorban azért, mert az utolsó világversenyen, a junior Eb-n sikerült a legjobb formámat hoznom, a nehéz sorsolás ellenére ötödik lettem az idősebbek között. Ám a saját korosztályomban elért eredményeimet illetően mindenképpen maradt bennem hiányérzet, főleg az ifjúsági világbajnokság miatt, amelyen a jó kezdés ellenére a harmadik körben búcsúztam. A tervek szerint az októberi junior-világbajnokságon is ott leszek, szeretnék hasonlóan jól szerepelni, mint az Eb-n.”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: Utánpótlássport
Hornyák Balázs írása
Fotó: CVSE, EJU, IJF, MJSZ)