Egyre biztosabbá válik a paksiak judósának, Pupp Rékának párizsi olimpiai részvétele, de még nem dőlt hátra, versenyről versenyre készül tovább. A Nemzeti Sport cikke.




Pupp Réka (balról a harmadik) a bakui dobogón


Ötödik a világranglistán Pupp Réka, és szinte megkérdőjelezhetetlen a helye a 2024-es párizsi olimpiai csapatban, hiszen idén már ötször állhatott fel a dobogóra Grand Slam-versenyen, a világbajnokságon és a Mesterek Tornáján pedig egyaránt az előkelő ötödik helyen végzett. Legutóbb az azerbajdzsáni Grand Slamről tért haza bronzéremmel, noha elmondása szerint egyáltalán nem volt biztos a jó helyezésben.

„Nem gondolom, hogy igazán jó formában lettem volna, de sikerült azzal kompenzálnom, hogy nagyon összeszedetten versenyeztem. Képes voltam végig azt csinálni, amit az edzőmmel, Braun Ákossal megbeszéltem, elterveztem. Szerettem volna megfogni a japán Omori Kiszumit is az elődöntőben, ez nem sikerült, de mert erős mezőnyben szereztem érmet, összességében elégedett vagyok” – mondta Pupp Réka, a Nemzeti Sportnak.

Bakuban egyébként korábban ezüstérmet (2017) és aranyérmet (2021) is szerzett, és – noha nem babonás – a városhoz köthető emlékei nem vesznek el.

„Szeretném mondani, hogy nem számít a helyszín, de az emlékek megmaradnak bennem, a rosszak és a jók egyaránt. Igaz, hogy Bakuban már három érmet gyűjtöttem, de nagyjából ugyanennyiszer ki is estem; most a pozitív irányba billent a mérleg nyelve” – magyarázta az Atomerőmű SE sportolója.

A profizmus egyik jele, hogy bármennyire kedvező is egy sportoló helyzete, nem mérlegel, hanem tudása legjavát igyekszik nyújtani. Pupp Réka erre törekszik, annak ellenére is, hogy 6071 világranglistapont birtokában – ha a sérülések elkerülik – szinte biztos résztvevője a párizsi olimpiának.

„Mindig azt mondom, akkor biztos az olimpiai részvétel, ha vége a kvalifikációs időszaknak. Az eredményeimnek és a megszerzett sok pontomnak köszönhetően már nyugodtabban készülök és versenyzek, de amíg nincs olimpiai kerethirdetés, nem veszem biztosra az indulásom Párizsban. Teszem a dolgomat, természetesen célom kijutni az olimpiára, de addig versenyről versenyre készülök. Nem csökkent a motivációm amiatt, mert egyre jobb pozícióban vagyok a világranglistán, ráadásul a judóban a sorsolásnál rengeteget számíthat, hogy valaki kiemelt helyen áll-e a rangsorban. Ami persze nem azt jelenti, hogy akkor nem kaphat az ember nehéz ellenfelet, de adott esetben ez is befolyásolhatja a végeredményt” – mondta Pupp Réka.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: Nemzeti Sport
Kapolcsi-Szabó Bence írása
Fotó: IJF, Emanuele Di Feliciantonio)