A Papp László Sportarénában megrendezett háromnapos Judo Hungary Masters 2023 után a Magyar Judo Szövetség elnökét, dr. Tóth Lászlót kérdeztük tapasztalatairól.




Marius Vizer (balról) és dr. Tóth László a nyolcadik danfokozatról szóló diplomával


„A tavalyi nagy sikerű Grand Slam után szeptemberben döntöttük el, hogy elvállaljuk a 2023-as World Masters rendezését – mondta a magyar és az európai szövetség elnöke, a nemzetközi szövetség alelnöke. – A felkészülésre nagyon kevés volt az időnk, de hála az égnek a nemzetközi és a hazai szervező csapat is nagyon felkészült, tapasztalt szakemberekből áll, a két csapat pedig immár sokadik alkalommal harmonikus együttműködésben tudta megoldani a feladatokat. A rendezéssel kapcsolatban talán a technikai kihívások voltak a legkomolyabbak, a televíziós közvetítések során százhatvan országban találkozhattak a nézők a nemzetközi szövetség új versenyrendezési rendszerével. A másik komoly kihívást az időpont jelentette, tudtuk, hogy a nyaralási szezon közben nehéz lesz nézőkkel megtölteni a sportcsarnokot, de szombaton több mint négyezer néző volt jelen, s a másik két napra sem lehet panaszunk. A szervezést tekintve összességében nagyon pozitív a mérleg, büszkék lehetünk ré, hogy egy olyan világversenynek adhattunk otthont, amely meg fogja haladni a saját korát.”




Gulyás Gergely miniszter (balról) mondott köszöntőt a Judo Hungary Masters megnyitóján


Amint ismeretes, a magyar válogatott huszonegy versenyzője lépett tatamira a Judo Hungary Masters 2023 során, közülük Pupp Réka az ötödik és Vég Zsombor a hetedik helyen végzett.

„Fültanúja voltam, amikor a nemzetközi szövetség elnöke és Gulyás Gergely miniszter úr a Mastersről beszélgetett. Marius Vizer úgy vélekedett, hogy a Masters a világ legerősebb judoversenye, erősebb a mezőny, mint egy világbajnokságon, a világbajnoki mezőny pedig mindig erősebb, mint az olimpiai. És valóban így van, tizennégy olimpiai bajnok és harmincnégy világbajnok volt a budapesti mezőnyben, súlycsoportonként három-négy indulóval voltak jelen a sportág legerősebb országai. Amikor a Masters rendezése mellett döntöttünk, fontos szempont volt, hogy lehetőséget adhatunk súlycsoportonként két magyar versenyzőnek is az indulásra, így hét-nyolc judós helyett több mint húsz lehetett ott a résztvevők között. Fontos volt, hogy ez az egyetlen olyan torna, amelyen már az indulásért is kétszáz világranglistapont jár, ez megegyezik két kontinentális Open-viadal aranyérméért járó pontszámmal, fiataljaink a korosztályos versenyek sorsolásánál kihasználhatják majd ennek előnyeit. Fontos volt még az is, hogy a párizsi olimpia kvalifikációban billegő súlycsoportjainkban sokat jelenthetnek az itt megszerzett pontok.”



Dr. Tóth László hozzátette: jó érzéssel látta, hogy a feltörekvő, még junior korcsoportos fiatalok nem jöttek zavarba a topversenyzőkkel szemben.

„Jó volt látni, hogy képesek voltak megszorongatni a világ legjobbjait, még győzelmeket is sikerült elérni a jóval magasabban jegyzett ellenfelekkel szemben. A Masters megrendezésével a topversenyzőnknek is adtunk egy komoly lehetőséget, amivel nem minden esetben sikerült élni. Egy kicsit elbizonytalanodtam, hogy a második és a harmadik napon egy versenyzőnknek sem sikerült bejutnia a döntős blokkba, de a szakemberekkel, Murakami Kijosi technikai igazgatóval, doktor Kovács Antal szakmai alelnökkel és a két szövetségi kapitánnyal konzultálva megállapíthatjuk, hogy jön fel a magyar válogatott, jó úton járunk. A Masters a szakmának is lehetőséget adott szembenézni az elkerülhetetlen feladatokkal, a háttérben le tudtunk ülni edzőinkkel és szakvezetőinkkel, akik elköteleződtek a munka, a több munka mellett. Tisztában vagyunk vele, hogy még nem tartunk ott, ahol szeretnénk, de úgy gondolom, időben tudunk korrigálni a problémásabb területeken.”




Finn bajnok a nehézsúlyú dobogó tetején, a díjátadó dr. Tóth László és dr. Kovács Antal


Dr. Tóth László beszámolt egy komoly európai sikerről is: „Amellett, hogy az idei Masters során remekül teljesítettek az európai országok válogatottjai, az európai szövetség általam indított esélyegyenlőségi programja is komoly pozitív visszajelzést kapott a projekt sikeréről, amikor a finn Martti Puumalainen nagy meglepetésre megnyerte a nehézsúlyúak küzdelmeit.”

Az elnököt megkérdeztük a legrangosabb magyarországi nemzetközi judotornák jövőjéről is: „Jövőre, az olimpia évében várhatóan nem lesz IJF World Tour-esemény Magyarországon, de bízom benne, hogy hamarosan egy újabb komoly versenyt rendezhetünk. Erről azonban egyelőre nem árulhatok el többet.”



Nyolcadik danfokozat

A Judo Hungary Masters 2023 megnyitó ünnepsége során Marius Vizer, a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) elnöke az IJF nyolcadik danfokozatról szóló diplomáját adta át dr. Tóth Lászlónak. Marius Vizer méltatta a hatvanhárom esztendős magyar sportdiplomata pályafutását, a judosport európai és magyarországi fejlődéséért tett erőfeszítéseit.
„Őszintén szólva nem számítottam erre, az elmúlt hetekben a World Masters szervezetével voltam elfoglalva. Meglepődtem, amikor felhívtak a pódiumra – árulta el az Európai Judo Szövetség honlapjának nyilatkozva. – Óriási megtiszteltetés ezt a díjat hazai közönség előtt átvenni, ilyen pillanatot csak egyszer él át az ember az életében!”


A legmagasabb danfokozatok Magyarországon

9. dan:
Dr. Galla Ferenc†

8. dan:
Flóri Miklós
Hangyási László
Dr. Hetényi Antal Gábor†
Horváth István†
Moravetz Ferenc†
Dr. Tóth László

7. dan:
Bíró Tamás
Csernoviczki Csaba
Dr. Dézsi Csaba András
Dr. Kovács Antal
Dr. Skapinyecz József
Gyuró László
Hajtós Bertalan
Keserű József
Keserű László
Króner Ferenc†
Nagy György
Nagysolymosi Sándor
Németh Ferenc
Ozsvár András
Péter Sándor
Pozsár Mihály
Sarkadi János
Szabó Ferenc
Tuncsik József
Vági Miklós†


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Gombkötő Roland
Fotó: MJSZ, Horváth György)