A Széchenyi István Egyetem friss diplomása, Sipőcz Richárd csak hallomásból ismeri az egyetemi világjátékok (korábbi nevén universiade) hangulatát, ám most személyesen is meggyőződhet róla, micsoda élmény vár rá Csengtuban. Az Unisport cikke.




Pénteken kezdődött és augusztus nyolcadikán fejeződik be a kínai Csengtuban a világ egyetemi sportjának csúcseseménye, a sokak által csak universiade néven ismert nyári egyetemi világjátékok.

A nemzetközi sporteseményen száztizenhárom magyar hallgató vesz részt, közülük a Széchenyi István Egyetem hallgatójával, a többszörös utánpótlás Európa-bajnok judóst, Sipőcz Richárdot mutatja be az Unisport.

Alig telt el hét hónap ebből az évből, a +100 kilogrammosok súlycsoportjában versenyző Sipőcz Richárd már túl van a felnőtt-világbajnokságon és három Judo World Tour-versenyen, valamint az Európai Egyetemi Játékokon, utóbbin néhány napja Zágrábban aranyérmet nyert. A következő feladat számára a csengtui Egyetemi Világjátékok lesz, amelyen hétfőn lép tatamira.

„Nem igazán vagyok elégedett az elmúlt félévemmel – értékelt Ricsi, aki a Széchenyi István Egyetemen szerzett nemrég alapdiplomát sport- és rekreációszervezés szakon. – Az év elején súlyos sérülést szenvedtem, ami rányomta a bélyegét a teljesítményemre. Próbáltam a dolgok mélyére ásni és megtalálni a hibát – én már csak ilyen vagyok. Szerencsére edzőm és sportpszichológusom sokat segített nekem. Még nem lábaltam ki belőle teljesen, de előretekintek, és kizárólag az előttem álló feladatokra összpontosítok.”




Ezekből akad bőven, hiszen most következik az egyetemi világjátékok. Akárcsak az európai játékokon, a világjátékokon is kifejezetten az egyetem miatt indul el Ricsi, hiszen szívesen képviseli a Széchenyi István Egyetemet és a magyar színeket. Ezzel persze még nincs vége az előtte tornyosuló feladatoknak, hiszen Csengtu után vár rá a World Masters Budapesten.

„Az egyetemi világjátékokon szeretném tudásom legjavát nyújtani, jó hírnevet szerezni Magyarországnak és a győri egyetemnek. Bár egyáltalán nem ismerem a mezőnyt, remélem, győztesként hagyom el a tatamit. Nem lesz könnyű, hiszen hosszú oda- és visszaút vár rám, ráadásul az átállással is meg kell birkóznom.”

Ez az első alkalom, hogy Sipőcz Richárd részt vesz az egyetemi világjátékokon, így nem csoda, hogy izgatottan várja. „Úgy tudom, ez a világ legnagyobb egyetemi multisporteseménye, amelyet nagyon sok sportoló kifejezetten kedvel. Remek a hangulata, buli is akad néhány, bár én ezeket inkább kihagyom, és megvárom vele a szilvesztert. Nagyon sűrű ez az év.”




Az egyetemen szerencsére tart a nyári szünet, így nem kell még a tanulással is foglalkoznia. A friss diplomás sportoló szeretne továbbtanulni, ezért jelentkezett az MSc-képzésre is. „Rugalmas vagyok, sportpályafutásom után nem akarok mindenáron a sportban dolgozni. Inkább majd alkalmazkodom az adott helyzethez és a szembe jövő lehetőségekhez. Ha sikerül kiteljesednem a judóban, új kihívásokat, ingereket fogok keresni. Ez persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy eltávolodom a sporttól.”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: Unisport
Márványkövi Ferenc írása
Fotó: IJF, EUSA)