„Barcelona 30” – címmel, Szigeti Tamás olimpikonokat bemutató felvételeiből nyílt fotókiállítás május 25-én a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum fővárosi bemutatótermében, a SportAgórában. A képmester az 1992-es olimpián a magyar küldöttség tagjaként, a Magyar Hírlap munkatársaként vett részt. A Magyar Olimpiai Bizottság beszámolója.




A képgalériában huszonegy sportoló köszön vissza, nyolc sportág bajnokai, helyezettjei, köztük hét vívó, négy judós, három öttusázó, két-két ökölvívó és kajak-kenus, illetve egy-egy tornász, birkózó és vízilabdázó. Érdekesség, hogy a sportolók mai fotói vannak összemontázsolva az olimpián készült fotóikkal.

A megnyitón dr. Szabó Lajos múzeumigazgató, a Magyar Olimpiai Akadémia tanácsának tagja elmondta, hogy a fotókiállítást még az elmúlt év októberében, a barcelonai olimpia harmincadik évfordulója alkalmából tervezték bemutatni, de a koronavírus-járvány ezt felülírta. Így került át a megnyitó és a tárlat 2023. májusára. Bíró Péter, a Nemzeti Sportügynökség elnök-vezérigazgatója nyitotta meg a kiállítás, majd dr. Bartha Csaba, a MOB operatív igazgatója ismertette a fotóriporter életútját, munkásságát.




Barcelonáról így nyilatkozott korábban maga az alkotó, Szigeti Tamás a kultura.hu-nak: „A legnagyobb szakmai élményem az, hogy 1992-ben végig fotóztam az olimpiát Barcelonában. Igaz, olyan fárasztó két és fél hetem nem volt azóta sem, hiszen sok helyszínen, nagyon sok eseményen dolgoztam, nagyon szoros időbeosztással. Ráadásul az akkori technikai lehetőségek mellett hosszú órákba telt, amíg a nap végén eljuttattam a képeket Budapestre, a szerkesztőségbe. A versenyek helyszínein kívül eljutottam az olimpiai faluba is, így külön élmény volt látni, hogy hogyan éltek és készültek a sportolók a megmérettetésre.”




Az 1992. július 25. és augusztus 9. között megrendezett olimpián 169 ország 9356 versenyzője vett részt 29 sportág 257 versenyszámában. A magyar csapat a rendszerváltás utáni első olimpián 217 sportolóval harminc érmet (tizenegy arany, tizenkét ezüst, hét bronz) és 208 olimpiai pontot szerzett, a nemzetek közti éremtáblázaton a nyolcadik, a ponttáblázaton a hetedik helyen végzett.




A kiállítás keddtől-szombatig, 10 és 17 óra között tekinthető meg a SportAgórában (Budapest XIV., Ifjúság útja 2.).


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: Magyar Olimpiai Bizottság
Fotó: Facebook, Szigeti Tamás
MOB, Szalmás Péter)