Hétfőn tartotta meg évi rendes küldött közgyűlését a Magyar Sport Házában a Magyar Judo Szövetség tagsága, az eseményen jelen volt dr. Reinhardt Ákos, a sportért felelős államtitkárság főosztályvezetője és dr. Bartha Csaba, a Magyar Olimpiai Bizottság operatív igazgatója is.




Dr. Tóth László


A közgyűlés az eredetileg kiírt időpontra nem volt határozatképes, így a meghívónak megfelelően egy órás várakozás után került sor rá. A százkilencvenegy szavazólapból hatvanyolcat vettek át a küldöttek.

Dr. Tóth László MJSZ elnök évértékelőjét egy megemlékezés nyitotta, a judocsalád legutóbbi közgyűlés óta elveszített tagjai előtt hajtottak fejet a jelenlévők. Ezt követően az elnök kifejezte: nem jó érzés a sportirányítás vendégei előtt így mutatkozni, a tagság ilyen fokú érdektelensége kifejezetten rossz üzenet, de ennek oka lehet az is, hogy a hétvégi MOB közgyűlés miatt módosítani kellett az MJSZ közgyűlés időpontján. Jelezte azt is, hogy kezdeményezni fogják a mandátumok összevonását, vagyis lehetővé teszik majd a több szavazati joggal rendelkező egyesületek számára, hogy egy megbízott képviselő élhessen a klub valamennyi szavazatával.

Dr. Tóth László – aki az Európai Judo Szövetség (EJU) elnöki posztját is betölti – ezt követően az esztendő eredményeiről beszélt, megemlítette, hogy az ukrán-orosz háború miatt talajt vesztett judósoknak a magyar kormány és a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) támogatásával kezet nyújtottak a magyarok, kilenc városban több mint kétszázötven ukrán judokát fogadtak be, edzésekkel, versenyekkel, edzőtáborokkal, felszerelésekkel támogatták őket. Öt városban ma is nyolcvanegy ukrán judóst látnak vendégül.

Az MJSZ iskolai programja szép sikereket ér el, jelenleg háromszázötven iskolában zajlik judooktatás, amelyhez átlagosan hatszázezer forint értékben biztosít sportfelszerelést a szövetség. A kormány és az IJF támogatásával elindult a biztonságos esések egyetemi oktatása is, hatvannégy felsőfokú oktatási intézményben.

A 2022-ben kapott 580 millió forintos kiemelt sportágfejlesztési támogatásból hat kiemelt edző és hatvannyolc megyei edző foglalkoztatása valósult meg, emellett száztíz egyesület részesülhetett anyagi támogatásban.



Özbas Szofi (balról a harmadik) a világbajnoki dobogón


A versenysport terén igen eredményes időszakot zárt a magyar judo, a felnőtt és az utánpótlás mezőnyökben is rengeteg érmet gyűjtöttek a mieink. Jelenleg hat fő áll olimpiai indulást érő pozícióban a rangsorokban, de van rá remény, hogy ezt a létszámot feljebb tornásszák.

Sikernek könyvelhető el a Kodokan intézet által megálmodott Kodomo-no kata, vagyis a gyermek formagyakorlatok versenyének bevezetése, amelynek fontosságára a koronavírus-járvány okozta létszámvesztés hívta fel a figyelmet. Az első kiíráson, 2022-ben háromszázötvenegy indulót regisztráltak.

A sportdiplomácia terén is komoly sikereket ért el Magyarország, dr. Tóth Lászlót az európai szövetség elnökévé választották, Fridrich Annamária a bíróbizottság, Tóth Krisztián a sportolói bizottság, Mezei Csaba pedig a katabizottság tagja lett az EJU-ban, de az IJF is újabb magyar munkaerőket alkalmaz, Karakas Hedvig a protokollcsapatba, Soós Rita pedig a versenyrendezői csapatba került be a nemzetközi szövetségben.

Az elnök hozzáfűzte: nagy sportdiplomáciai siker az is, hogy Magyarország rendezheti az idei legfontosabb olimpiai kvalifikációs viadalt, a Mesterek tornáját (IJF World Masters), ugyanakkor az esemény megrendezése a magas költségek miatt még kérdőjeles. Ezen a versenyen gyűjthetik a legtöbb olimpiai kvalifikációs pontot a judósok, ráadául a rendező ország plusz versenyzőket is indíthat, így nagyon komoly veszteség lenne, ha a World Masters helyett „csak” Grand Slam-tornát rendezhetne augusztusban Magyarország.

Dr. Tóth László végezetül gratulált a Budapesti Regionális Judo Szövetségnek és elnökének, Petrányi Imrének a csaknem kétezer indulót megmozgató áprilisi Budapest-kupa nemzetközi utánpótlásverseny nagy sikeréhez.

A beszámolók közül a kommunikációs és marketing alelnökihez Demény Ádám alelnök fűzött hozzászólást, illetve a könyvvizsgálói jelentést és a költségvetést ismertette Jernei Zoltán gazdasági alelnök. A beszámolókat egytől egyig ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadták a küldöttek, így a gyűlés érdemi része rövid időn belül véget ért.

A hozzászólások során Ozsvár András mesteredző kért szót, aki jelezte: már minisztérium jóváhagyásra vár az a program, amely újraindíthatja az OKJ-s edzőképzést a sportágban. Ennek kapcsán dr. Tóth László felhívta rá a figyelmet, hogy jövőre már IJF Akadémiai végzettséggel lehet majd csak beülni a nagy nemzetközi versenyeken az edzői székbe, ráadásul az IJF Akadémia képzéseiben nagy szerepet vállal Magyarország, ezért arra biztatja a szakembereket, hogy jelentkezzenek az induló képzésekre.



LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Gombkötő Roland
Fotó: MJSZ
IJF, Gabriela Sabau)