Özbas Szofi a világbajnokságon is a korábban alkalmazott technikával lépett tatamira, vagyis nem figyelte ellenfeleit a mérkőzések előtt. A Sportal cikke.




Özbas Szofi harmadik helyen végzett a dohai világbajnokságon, ami önmagában is elismerésre méltó teljesítmény, hát még, ha hozzátesszük, hogy női versenyzőnk legutóbb 2011-ben szerzett érmet vb-n – tizenkét éve Párizsban Csernoviczki Éva (48 kg) és Mészáros Anett (70 kg) szintén a harmadik helynek örülhetett.

Közvetlenül a katari torna előtt Braun Ákos, a női judósok szövetségi kapitánya elmondta, remélhetőleg Szofinak lendületet ad, hogy márciusban, a taskenti Grand Slam-versenyen szintén bronzérmet szerzett. „A versenynapomon nem éreztem a világbajnokság szó terhét, és ez a megnyugtató érzés ösztönösen jött belőlem, aminek nagyon örültem, mert én tudom magamat a legjobban ezzel a súllyal megnyomni és felszabadítani – kezdte a BHSE versenyzője. – Az jutott az eszembe, hogy aznap is azt csinálom, amit minden másik nap, amit nagyon szeretek, ami kihívás elé állít, ami a legnagyobb küzdelem és boldogság számomra. Alig találom a szavakat, annyira örülök a bronzéremnek.”

A magyar küldöttség nem indult a világbajnokság végén esedékes csapatversenyen, a versenyzők a legminimálisabb időt töltötték a helyszínen. „A verseny előtt egy-két nappal utaztunk Dohába, a rövid akklimatizáció és a bemérés után már jött is a verseny, másnap pedig indulás haza. Így viszont Pupp Rékának nem tudtam szurkolni, akinek a versenyét két nappal korábban rendezték, de hasonló volt a helyzet Gercsák Szabinával is, aki meg az én versenyem másnapján következett.”




Közvetlenül a világbajnokság előtt Özbas Szofi térde megsérült, de szerencsére a versenyen ebből már semmit sem érzékelt. „A világbajnokság előtt sok edzőtáborunk volt, nagy részüket teljesítettem is, de Tatán ráestem a térdemre, amit tavaly megműtöttek, és felvizesedett. Kiálltam, nem kockáztattam, de amilyen gyorsan jött a baj, olyan gyorsan el is ment. A térdemnek a versenyen semmi baja sem volt.”

A fiatal judós különös módját választotta a versenyzésnek, sosem nézi a sorsolást, és csak néhány perccel a szőnyegre lépés előtt tudja meg, kivel került össze. „Mások szerint a legidegőrlőbb, amit magammal tehetek, mégis nyugodt vagyok, mert nekem ez a módszer segít, ez vált be. Persze, most is minden szőnyegre lépés előtt megbeszéltük a taktikát Toncs Péter edzőmmel és Braun Ákos szövetségi kapitánnyal, meg hogy hogyan kellene kezdenem a mérkőzést, de ez csupán két-háromperces egyeztetés. A versenyen csak magamra figyelek.”

A BHSE versenyzője kapott néhány nap pihenőt, utána azonban folytatódik a felkészülés a 2024-es párizsi olimpiára, amelynek kvótaszerző ranglistáján a tizenhatodik helyre lépett a vb-bronzéremmel.


Karakas Hedvig és Mészáros Anett nyomában

Özbas Szofi még csak huszonegy esztendős, de a felnőttek között a mostani harmadik helye mellett 2022-ben ugyancsak bronzérmet szerzett a szófiai Európa-bajnokságon, miként három évvel korábban a budapesti Grand Slamen. Egyébként pedig 2019-ben junior-világbajnokságot nyert a marokkói Marrákesben, illetve ugyanabban az évben junior Európa-bajnokságot a finnországi Vantaában. Nem mellesleg ifjúsági olimpiai bajnok, ifjúsági és U23-as kontinensbajnok is. Hasonlóan fiatalon felnőtt világbajnokságon legutóbb 2009-ben szerzett női judósunk érmet: Rotterdamban Karakas Hedvig tizenkilenc esztendősen végzett a harmadik helyen az 57 kilogrammosok mezőnyében. A teljesség igényéhez tartozik, hogy a hollandiai tornán ezüstérmes Mészáros Anett (70 kg) két évvel korábban, 2007-ben éppen csak betöltötte a húszat, amikor a harmadik helyet szerezte meg Rio de Janeiróban, s ugyanezen a világbajnokságon Baczkó Bernadett (57 kg) is bronzérmes volt huszonegy esztendősen.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: Sportal
Tősér Norbert írása
Fotó: IJF, Tamara Kulumbegasvili)