Braun Ákos női szövetségi kapitány három versenyzőnket készítette fel a dohai világeseményre, de mindháromnál adódnak nehezítő körülmények. A Sportal cikke.



Vasárnap kezdődik Dohában a világbajnokság, amelyen nyolc versenyzőnknek szoríthatunk. A női mezőny tagja Gercsák Szabina, Özbas Szofi és Pupp Réka is.

„Rengeteg edzőtáborban vettünk részt, egész áprilisban csak a világbajnokságra készültünk – jelentette ki Braun Ákos női szövetségi kapitány. – Három indulónk közül kettő is sérüléssel bajlódik, szóval egy éremmel és egy pontszerző hellyel már elégedett lennék. Pupp Réka kiemelt versenyzőnk, jelenleg harmadik a világranglistán, de ettől még természetesen sorsolásfüggő a világbajnoki szereplése. Április elején, az antalyai Grand Slam-verseny után térdsérülést szenvedett, és még nem teljesen egészséges. Felvetődött, hogy elindul-e egyáltalán a világbajnokságon. Meglátjuk, reménykedem, hogy rendbe jön.”

A másik két női vb-indulónk közül Özbas Szofi tizennegyedik, Gercsák Szabina pedig harmincegyedik a jelenlegi világranglistán.

„Szofi egy éve gödörbe került, de márciusban a taskenti Grand Slamen szerzett bronzéremmel újra magára talált. Remélem ez az önbizalmára is jó hatást tett. Sajnos a térde rakoncátlankodott az edzőtábor alatt, vizesedett is, de az utazás előtt még javulhat. Gercsák Szabina az egyetlen versenyzőnk, aki teljesen egészséges, viszont a súlyproblémáját továbbra sem sikerült rendezni. Más versenyzők gyakran fogyással kerülnek be a súlycsoporthatáron belülre, Szabina esetében ez fordítva van, híznia kellene, mert lényegesen könnyebb a súlycsoportjában versenyzőkhöz képest. Természetesen becsületesen elvégezte a felkészülést, és a tehetségéből adódóan bármelyik ellenfelét elintézheti.”

Braun Ákos 2021 októbere óta női judósaink szövetségi kapitánya, egyébiránt versenyzőként 2005-ben Kairóban világbajnoki címet szerzett.

„Nagyon szép feladat női judósokkal foglalkozni, mert fegyelmezettebbek ugyan, mint a férfiak, de makacsabbak is. Érzékenyebbek, viszont a hiszti nem ritka, szóval kihívás a munka, de szeretem a kihívásokat. A férfi és a női válogatott együtt mozog, együtt készül, nincs szeparáció, más is könnyebben átlátja egy-egy versenyző teljesítményét.”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: Sportal
Tősér Norbert írása
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)