A háromszoros olimpikon brazil judós, Maria Portela kapva kapott az alkalmon, hogy a TF nemzetközi edzőképzésén szerezzen képesítést, beteljesítve ezzel álmát, hogy más sportolókon segítsen.




Április 12-én ünnepi vacsora keretében köszöntötték a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem nemzetközi edzőképző tanfolyama tavaszi kurzusán résztvevő tizenöt külföldi hallgatót. A szerencsés kiválasztottak egyike a háromszoros olimpikon, kétszeres Pánamerikai Játékok-győztes brazil judós, Maria Portela, aki látható módon izgatottan vág bele a tízhetes képzésbe.

„Nagyon sokat köszönhetek annak, hogy három olimpián is részt vettem – válaszolta Maria arra a kérdésre, miért éppen a TF nemzetközi edzőképzését választotta. – Rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem, amit a jövőben szeretnék megosztani a sportolókkal. Főleg a mentális felkészítésben tudnék nekik segíteni. Saját bőrömön tapasztaltam meg, mennyit jelent, ha egy sportoló megfelelő mentális állapotban van. Ha annak idején jó felkészítést kaptam volna, most gazdagabb lennék egy olimpiai éremmel. Nos, innen jött az ötlet, hogy edző legyek, és segítsek másoknak.”




Maria – akinek már van egy testnevelőtanári diplomája – elárulta: amikor megtudta, hogy nálunk van ilyen képzés, azonnal jelentkezett rá, mert tudta, hogy ezzel megteszi az első lépést afelé, hogy csiszolja tudását. A kétszeres Pánamerikai Játékok-győztes sportoló remekül érzi magát nálunk, elsősorban azért, mert rengeteget tanulhat a kurzuson részt vevő TF-es oktatóktól.

„Őszintén remélem, hogy a tréning befejeztével képes leszek felhasználni az elméleti tudást a gyakorlatban, és sikerül átadnom az itt szerzett ismereteimet tanítványaimnak. Mégpedig edzőként hazámban, Brazíliában.”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: TF
Fotó: IJF, Gabriela Sabau
Vidor Gergely)