Óriási elismerésben részesült Balogh Zoltán: pályaműve bekerült a sportújságírók Oscar-díjának tartott AIPS (Nemzetközi Sportújságíró Szövetség) Sport Médiadíjra jelölt írások közé. Az idén ötödik alkalommal kiírt megmérettetésre százharmincnyolc országból több mint ezernyolcszáz pályamű érkezett, a debreceni tollforgató a legjobb színes írások közé került be a Kapáslövés (Grab shot) című novellájával. Ebbe a kategóriába tartoznak többek között az interjúk és riportok is, így mindenképpen nagy szó, hogy Balogh Zoltán egy novellával kerülhetett be az elitbe. A Haon cikke.




„Bár ez még csak az úgynevezett hosszúlista, s lesz még egy szűkítés a választás előtt, de így is hatalmas megtiszteltetés bekerülni a legjobbak közé. Amikor olvastam az AIPS hírlevelét, el sem akartam hinni, hogy ott találtam a nevemet a listán. A feleségemet hívtam segítségül, hogy valóban jól látok. Bíztam benne, hogy lesznek magyar kollégák a felsorolásban, de az a legmerészebb álmaimban sem gondoltam, hogy a saját nevemmel találkozom. Bevallom, gyermeki öröm lett úrrá rajtam, s ez egy ötvenhét esztendős embertől furcsán hathat” – mesélte mosolyogva Balogh Zoltán, aki a cívisváros szülöttjeként kezdett el cselgáncsozni, s versenyzői karrierje után edzőként tevékenykedett a judóban. Érdekesség, hogy a médiadíj listájára felkerült írását a futball szövi át.

„A Kapáslövés egy Debrecenben játszódó történet, amiben egy kisfiú beleszeret a fociba, s egy idős bácsi tanítgatja, divatos szóval élve mentorálja. Bevallom, sok életrajzi kötődés van köztem és a főhős között, például ezért is lett a kissrác példaképe Puskás Öcsi. Judósként miért írok a fociról? Nálunk családi hagyományai voltak a futballnak, én is rajongtam érte, ha tízévesen nem visz el a judo, talán labdarúgó lettem volna. Gyerekként elköteleződtem a DVSC mellett, s ez a szerelem a mai napig tart. Büszkén viselem a debreceniségem, ha kérdezik, azt mondom, hogy egy Szentendrén élő cívisvárosi vagyok” – fogalmazott.



Balogh Zoltán sokáig újságíróként dolgozott, majd egy sportmagazin főszerkesztője volt, napjainkban pedig első novellás kötetén dolgozik. „Újságíróként és később szerkesztőként igyekeztem karcolgatni a szépírást. Kilenc esztendőt követően megszűnt a magazin, aminek a főszerkesztője voltam, ezután teljesen a novellák felé fordultam. Jelenleg harmincöt hosszabb, rövidebb elbeszélésnél tartok, s bár nem ragaszkodom hozzá görcsösen, az írásaim nyolcvan százalékának van sportos vetülete. Azt gondolom, aki valaha foglalkozott a sporttal, nem olyan döntéseket hoz az életben, mint a civilek, bár ők is ugyanolyan esendőek, mint a többi ember – s ezt próbálom megmutatni a novelláimban. Szerencsére folyamatosan jön az ihlet, ha belekezdek egy-egy sztoriba, viszi magát a történet, s van, hogy nem az lesz a végkifejlet, mint amit korábban elterveztem. Hagyok időt a cselekménynek, két hetet, vagy akár egy hónapot is elpiszmogok egy-egy írással. Jelenleg gőzerővel dolgozom azon, hogy megjelenhessen az első kötetem, s ebben a munkában nagy lökést ad a Kapáslövés nemzetközi sikere.”

A Kapáslövés című novellát itt olvashatja: KLIKK IDE!
Balogh Zoltán szerzői oldala: KLIKK IDE!



LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: Haon)