A BHSE huszonegy esztendős judósa bronzérmet szerzett a taskenti Grand Slam-tornán. Özbas Szofi átmeneti időszakát éli a junior és a felnőtt mezőny között. A Sportal cikke.




A magyar küldöttség négy éremmel tért haza a taskenti Grand Slam-versenyről, a férfiaknál Ungvári Attila (Győri AC) a 81 kilogrammosok mezőnyében az első helyen végzett, Tóth Krisztián (90 kg, MTK Budapest), Özbas Szofi (63 kg, BHSE) és Pupp Réka (52 kg, Atomerőmű SE) egyaránt a harmadik helyet szerezte meg az olimpiai kvalifikációs tornán.

„Nagy jelentősége volt számomra ennek a bronzéremnek, mert nem nagyon volt sikerélményem az utóbbi hónapokban – kezdte Özbas Szofi, a BHSE judósa. – Jó lenne, ha specifikusan tudnám az okát, de apróságokon múlhat egy-egy győzelem vagy továbbjutás. Éreztem az erőt magamban, de gyakran veszítettem, és kezdtem elbizonytalanodni. Így nekiindulni mindig egy újabb versenynek, nem könnyű feladat.”

Ráadásul az üzbegisztáni verseny negyeddöntőjében Maylin Del Toro Carvajal várt Szofira. A háromszoros kontinensbajnok kubai januárban a párizsi Grand Slamen és 2019-ben a budapesti Grand Prix-n is győzött magyar riválisa ellen. Ezúttal viszont Özbas Szofi nyert.

„Sosem nézem a sorsolást. Lehet, hogy ez furcsán hangzik, de meghagyom az edzőmnek az elemzést. Nekem ez segít, mert így csak magamra koncentrálhatok. Taskentben is szinte közvetlenül a tatamira lépés előtt tudtam meg, hogy a kubai lesz az ellenfelem, így könnyebben koncentrálhattam magamra. Próbálom elérni mentálisan, hogy nem foglalkozom azzal, mi történt korábban, és ugyanúgy nem érdekel, mi áll még előttem. Bízom a tudásomban, a mentális erőm ösztönös, de a vereségek után megkérdőjeleztem ezt a fajta módszert. Remélhetőleg a bronzérem helyrehozta az önbizalmamat.”

Azért ne feledjük, hogy Özbas Szofi még csak huszonegy éves, vagyis az átmeneti időszakot éli a junior és a felnőtt mezőny között. Korosztályos judósként 2019-ben Európa-bajnokságot (Vantaa, Finnország) és világbajnokságot (Marrákes, Marokkó) nyert, de éppen csak betöltötte a tizenkilencet, amikor már a felnőttek mezőnyében szerzett bronzérmet a 2020-as budapesti Grand Slamen. Közben az U23-as Európa-bajnokságon is első helyen végzett.

„Éles a különbség az utánpótlás és a felnőtt mezőny között, de juniorként is versenyeztem már a felnőttek között. Eddigi pályafutásom alatt, csak egy ezüstérmem van, a tavalyi antalyai Grand Slamen szereztem. A többi érmem arany és bronz, vagyis győzelemmel fejeztem be a tornákat, és mentálisan ez is sokat számít. Természetesen a második hely értékesebb, de abban a pillanatban csalódásként éltem meg, hogy elveszítettem a döntőt.”



A nemzetközi versenynaptár szerint március végén, április elején rendezik meg az idei antalyai GS-versenyt, ami nem kizárólag a tavalyi ezüstérem miatt kedvelt helyszín a BHSE versenyzőjének.

„Édesapám török származású, korábban birkózó volt, és nagyon büszke vagyok az eredményeire. Sokat segít, hiszen hasonló nehézségekkel kellett megküzdenie, mint most nekem. Ankarában dolgozik, illetve a családom azon fele is ott él, ezért, ha tehetem, szeretem őket meglátogatni. Az Antalyában megrendezett Grand Slamet különösen szeretem, mert maga a közeg is energiával tölt fel. Két éve szintén Antalyába utaztam versenyre, és az ott elvégzett koronavírustesztem pozitív lett. Sokat jelentett, hogy apukám értem jött, és az otthonában tölthettem a karanténidőszakot.”

Visszatérve a taskenti versenyre, a fiatal judós az olimpiai kvalifikációs pontokat sem tartja számon, azokat az edzője majd nyomon követi, de az Üzbegisztánban szerzett bronzérmével súlycsoportjában kvalifikációt érő helyre küzdötte be magát.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: Sportal
Tősér Norbert írása
Fotó: IJF, Tamara Kulumbegashvili
IJF, Emanuele Di Feliciantonio)