Az MTK Budapest tizennyolc éves judósa, a 66 kilogrammos Gábor Áron aranyérmet szerzett az olaszországi junior Európa-kupa-versenyen, ezzel pályafutása első győzelmét aratta az Ek-sorozatban. Az Utánpótlássport cikke.




Kiválóan szerepeltek
a magyar fiatalok a szezonnyitó, lignanói junior Európa-kupa-viadalon: judósaink összesen kilenc érmet nyertek, közte egy aranyat, valamint négy-négy ezüstöt és bronzot. Az egyetlen elsőség Gábor Áron nevéhez fűződött, aki nem talált legyőzőre a 66 kilósok versenyében, és karrierje során először állhatott fel a dobogó legfelső fokára a korosztályos Európa-kupa-szériában.

„Az elmúlt hónapokban nagyon sokat edzettem, kőkeményen készültem, hogy idén – immár másodéves juniorként – rendszeresen odaérjek a dobogóra az Európa-kupákon, hiszen tavaly csupán egyetlen ötödik helyet sikerült elcsípni Grazban. Éppen emiatt számomra is pozitív meglepetést jelentett, hogy rögtön aranyéremmel kezdtem a szezont. A legvégén, a döntőben nagyon meg kellett küzdeni a végső győzelemért a cseh srác ellen: több, mint hat percig tartott a meccs, iszonyatosan elfáradtam, de szerencsére végül én bírtam jobban” – nyilatkozta Gábor Áron az Utánpótlássportnak.

Az MTK Budapest fiatalja tavaly nemcsak korosztályt váltott, amikor kiöregedett az ifjúságiak közül, hanem időközben a súlycsoport terén is feljebb lépett: a 60 kilós kategóriából a 66 kilósok közé. „Az első juniorévem abszolút a tapasztalatszerzésről szólt: megszokni az új súlycsoportot a juniorok között. Tavaly még hatvanhárom kiló körül mozgott a súlyom, most viszont már a hatvannyolc-kilencet is eléri, szóval a sok munkának köszönhetően sikerült beleerősödni az új súlycsoportba, ez pedig nagy örömömre az eredményekben is kezd visszaköszönni. Pánczél Gábor és Kobza Miklós vezetésével nemcsak az erőnlétben tudtam jelentőset fejlődni, hanem fejben, mentálisan is előreléptem, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy az idei céljaimat, az Európa-bajnoki és a világbajnoki kvalifikációt elérjem.”




Az MTK Budapest fiatal judósai két arany-, öt ezüst- és egy bronzérmet szereztek a Budaörs-kupán. Érmekben nem volt hiány, ugyanis a diák B-korcsoportban Kabályi Zsófia aranynak, Boda Szabolcs ezüstnek, Schmuck Olivér pedig bronznak örülhetett. A diák A-kategóriában Szilágyi Patrik nyert a 35 kilogrammosok között, Nagy Agmánd Kristóf ugyanitt a második lett, Sipos Zsófia pedig a 45 kilós lányok között érdemelt ki ezüstöt. A serdülők viadalán Szilágyi Patriknak ezüstérem lett a jutalma, Molnár Gábor is a dobogó második fokára állhatott fel. Az ötvenkét klubot felvonultató Budaörs-kupán az MTK Budapest a harmadik legeredményesebb egyesület lett.


Aranyérmes:
Szilágyi Patrik (diák A, 35 kg), Kabályi Zsófia (diák B, 44 kg)
Ezüstérmes: Szilágyi Patrik (serdülő, 36 kg), Molnár Gábor (serdülő, 66 kg), Nagy Agmánd Kristóf (diák A, 35 kg), Sipos Zsófia (diák A, 45 kg), Boda Szabolcs (diák B, 45 kg)
Bronzérmes: Schmuck Olivér (diák B, 50 kg)
Negyedik helyezett: Kabályi Luca (diák B, 44 kg)
Ötödik helyezett: Nagy Agmánd Kristóf (serdülő, 36 kg), Ulbert Boldizsár (diák A, 35 kg)


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: Utánpótlássport
Hornyák Balázs írása
MTK Budapest
Fotó: EJU, Soraya Luri Meret
MTK Budapest)