Az idén egy bronz- és egy aranyérmet szerzett a meggyógyuló Gőz Roland, aki a hétvégén a taskenti Grand Slamen szerezhet újabb olimpiai kvalifikációs pontokat. A Sportal cikke.




Márciusban folytatódnak az olimpiai kvalifikációs versenyek, a hétvégén Üzbegisztánba utazik a magyar küldöttség, és a taskenti Grand Slamen mások mellett Tóth Krisztián és Gőz Roland, az MTK Budapest két judósa is elindul.

„Úgy tudom, az átszállással még akadnak gondok, de minden valósíznűség szerint csütörtökön indulunk Budapestről, és Isztambulon keresztül péntek hajnalban érünk Taskentbe – kezdte Gőz Roland, az MTK huszonnégy esztendős judósa. – Hosszú az utazás, de már hozzászoktam, ráadásul csak vasárnap lesz a versenyünk, vagyis lesz két napunk a feltöltődésre, felkészülésre.”

Gőz Roland januárban a portugáliai Grand Prix-n szerzett bronzéremmel indította az évet, majd február közepén a szófiai European Openen szerzett egy aranyérmet is.

„Pedig az év elején még szenvedtem egy korábbi sérülésem miatt. Egy korábbi mérkőzésen elszakadt a vállszalagom, de két versenyt még lenyomtam. Biztosan nem tett jót, de a másfél hónapos gyógytornának és az edzéseken elvégzett munkának köszönhetően az év elejétől ismét a régi formában judózhatok. Ennek egyik eredménye a Grand Prix-n elért harmadik helyem, pedig a második fordulóban Jesper Sminkkel kerültem össze. A holland erős ellenfél volt, de ott éreztem, hogy jó vagyok. A European Openen gyengébb mezőny indult, de az volt a célom, hogy két héttel a portugáliai verseny után is hasonló legyen a teljesítményem.”




Tóth Krisztián (balról) és Gőz Roland (jobbról) az almadai GP-dobogón


Elmondása alapján az olimpiai kvalifikáción szerzett pontokat egyelőre nem számolgatja, mert a felesleges stresszhelyzeteket, feszültségeket szeretné minimálisra csökkenteni.

„Egyelőre a májusi világbajnokságra készülök, mert az az idei fő versenyem, de így február végén még a vébé is távoli, nemhogy a jövő nyári olimpia.”

Év elejétől a hazai szövetség engedélyezte, hogy az olimpiai bronzérmes Tóth Krisztián edzője ismét utazhasson a versenyekre. A döntés pozitív hatásaként a tavaly visszafogottan teljesítő, egyébként a tokiói olimpián harmadik helyezett Tóth Krisztián Portugáliában és a február második felében rendezett tel-avivi Grand Slam-tornán egyaránt ezüstérmet szerzett.

„Megértem Krisztiánt, hogy fontos neki Pánczél Gábor jelenléte, nekem is az. Lelki megnyugvást ad, ha az az edző segít, akiben megbízom.”

Gőz Roland és Tóth Krisztián is a 90 kilogrammosok mezőnyében versenyez, az olimpián azonban azonos súlycsoportban egy országból csak egy versenyző vehet részt. Természetesen Gőz Roland számára is az olimpiai szereplés a cél, ezért a májusi világbajnokság, és az azt követő két-három válogatóverseny (is) sorsdöntő lehet mindkét judós számára.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: Sportal
Tősér Norbert írása
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)