Az MTK Budapest olimpiai bronzérmes judósát, Tóth Krisztiánt a remekül sikerült, ezüstéremmel záruló tel-avivi Grand Slam-verseny után kérdezték.




A január végi, portugáliai Grand Prix-versenyen elért második helye után a 90 kilogrammos judós klasszis hasonlóan jól folytatta a Tel-Avivban rendezett Grand Slam-viadalon: négy győzelmével meg sem állt a fináléig. Krisztián végül kikapott a döntőben a georgiai Gviniasvilitől, így Almada után Izraelben újabb ezüstéremmel gazdagodott, és értékes pontokat gyűjtött a párizsi olimpiai kvalifikáció kiharcolásához. Pánczél Gábor tanítványa ezzel pályafutása tizenkettedik érmét nyerte Grand Slameken, és a tavaly júniusi, tbiliszi verseny óta először állt dobogón GS-eseményen.

„A tavalyi kudarcos év után nagyon örülök ennek az ezüstéremnek. Ez az eredmény nagyon jó visszajelzés, hogy sikerült kilábalni a hullámvölgyből – nyilatkozta az olimpiai bronz- és vb-ezüstérmes Tóth Krisztián az MTK Budapest honlapjának. – Mindegyik meccsem roppant nehéz volt a maga módján, sorban jöttek az erősebbnél erősebb ellenfelek, szóval szépen lassan, küzdelmes mérkőzéseken – közte három hosszabbításos győzelemmel – meneteltem előre a döntőig. Ugyanakkor az ezüstérem ellenére úgy érzem, maradt még bennem, bőven akad még fejlődési lehetőség, ami a teljesítményemet illeti. Igyekszem a meglévő kisebb-nagyobb hibákat kijavítani, és bízom benne, hogy a következő versenyeken még ennél is jobb formát tudok mutatni. Nagy változást jelent, hogy a tavalyi évtől eltérően idéntől Pánczél Gábor edzőként újra elkísérhet a versenyekre, és instruálhat a tatami széléről. Rengeteget számít a jelenléte, hosszú évek óta összeszokott párost alkotunk. Részben ennek a változásnak is köszönhető, hogy sikerült visszatalálnom a régi önmagamhoz, illetve a sikerekhez.”

Krisztián rövid pihenő után március elején már Taskentbe utazik, az újabb Grand Slam-versenyre.




A sírból próbáljuk visszahozni az olimpiai szereplést

Pánczél Gábor ismét ott lehet az MTK Budapest judósának versenyein, s ez jobb teljesítményt eredményez – írja a Sportal.

Az olimpiai bronzérmes Tóth Krisztián egy Grand Prix-ezüstéremmel kezdte az idei évet Portugáliában, majd szintén a második helyen végzett a tel-avivi Grand Slam-tornán. Az MTK Budapest judósa jelentős hendikeppel próbál kvótát szerezni a 2024-es párizsi olimpiára, de edzője szerint nem reménytelen a helyzet.

„A szövetség új szabályrendszere miatt a tavalyi eredménysor tragikus volt, Krisztiántól nem elvárható negatív sorozattal – kezdte Pánczél Gábor, az MTK Budapest judoszakosztályának vezetőedzője. – Bár a lendülete az áprilisi Európa-bajnokságig kitartott, utána egyértelműen leszállóágba került, és ez megviselte mentálisan, de engem is, mert az edzője vagyok.”

A szakmai indokok, miszerint a judósnak szüksége lenne edzője jelenlétére a versenyeken, hatott a hazai szövetségnél, így januártól Pánczél Gábor újra utazhatott, s el is kísérte versenyzőjét Portugáliába, miként Izraelbe is.

„Többet dolgozhatunk így együtt, és ez az idei versenyeken is érződik. A Grand Prix- és a Grand Slam-döntőben mutatott teljesítménye felidézte a kétezerhuszonegyes eredményeit. Egyelőre nem számolgattam, hogy az olimpiai kvótaszerzésben hogyan állunk, mert a sírból próbáljuk visszahozni az olimpiai szereplést. A fejünket azért már kidugtuk a gödörből. Korábban hasonlóra sosem volt példa, legfeljebb annyi volt a kérdés, hogy a kiemeltek között Krisztián milyen helyezést ér el. Mindenesetre most júliusig próbáljuk behozni a lemaradást, a májusi világbajnokságon az első öt közé bejutni megnyugtató lenne.”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: MTK Budapest
Sportal
Tősér Norbert írása
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)