Elindult a hajramagyarok.hu oldal, az online térben létrehozott és a hazai sporttörténelem legnagyobb alakjait bemutató Magyar Virtuális Sportmúzeum. A virtuális tárlatot február 16-án, a Magyar Sport Házában nyitották meg. A projekt a magyar sport összefogását követően valósult meg, annak támogatója volt a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Olimpiai Akadémia is.




A csütörtöki ünnepélyes megnyitón számos olimpiai bajnok, sportszövetségi vezető és közéleti személyiség is megjelent. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy olyan intézmény született, ahol „modern környezetben, interaktív módon mutathatjuk be rendkívül gazdag sporttörténelmünket”. „Úgy gondolom, hogy az ötszázhuszonöt olimpiai és százhatvan paralimpiai éremmel a hátunk mögött bátran kihúzhatjuk magunkat” – jelentette ki Schmidt Ádám.

Schmitt Pál, a Nemzet Sportolója, volt köztársasági elnök, olimpiai bajnok vívó – aki kezdettől bábáskodott a sportmúzeum létrehozásán – hangoztatta, hogy egy álom vált valóra a virtuális intézmény megszületésével, amellyel – ahogy fogalmazott – „talán elsők vagyunk Európában”. Kiemelte, hogy a cél az emlékállítás, és hónapokig tartó rendkívül nagy munkáról beszélt, amelyben több mint százan dolgoztak tavaly áprilistól. „A sportmúzeummal az is a cél, hogy a magyar gyerekek szeressék történelmünket, büszkék legyenek rá, és virtuális módon is közelebb kerüljenek a sport világához” – mondta Schmitt Pál.




Szalmás Péter (MOB) fotói az eseményről: KLIKK IDE!


Felszólalt Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság és Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke is, akik beszédükben méltatták az új virtuális intézmény létrejöttét.

Gyulay Zsolt azt mondta, a magyar sport példátlan összefogása – amely a magyar sport érdekeit szolgálja – jellemzi a virtuális múzeum elkészülését. „Az idén százhuszonnyolc esztendős Magyar Olimpiai Bizottság egyik kiemelt feladata a hagyományok ápolása, Wladár Sándor alelnök úrral elkötelezettek vagyunk a bajnokok, a hősök emlékének megőrzése iránt” – fogalmazott a kétszeres olimpiai bajnok kajakozó sportvezető.

A megvalósulásban főszerepet vállaló Magyar Edzők Társaságának (MET) elnöke, Molnár Zoltán elmondta, hogy a sportmúzeumba az első körben több mint háromezer-ötszáz sportoló adatai kerültek be, cél egy részletes adatbank létrehozása. A sportvezető elmondta, hogy az elmúlt esztendő az informatikai háttér kialakítása és az erős alapok megteremtésének jegyében telt.




Csabai Edvin, a MET sportigazgatója statisztikával szemléltette a hatalmas munkát. Mint mondta, tíz hónap alatt csaknem negyven szervezet és több mint száz ember dolgozott az ügyön. Az oldal több mint háromezer sportolót mutat be, több mint nyolcezer fotót és tizenhárom-millió karaktert tartalmaz; háromezer-kilencszáz eseményt, versenyt, ötvennégy sportágat, százharminckét szakágat ismertet.

Az adat- és fényképtár a következő években tovább bővül, valamennyi magyar olimpikon szerepelni fog benne, s mindenki bekerül, aki akár egyszer is magára húzta a címeres mezt. Az online sportmúzeumot Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője is méltatta, mint az újságíró kollégák hiteles adattárát. Az esemény zárásaként Molnár Zoltán és Szöllősi György együttműködési szerződést írt alá.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: MOB
Fotó: Szalmás Péter)