Gercsák Szabina gerince meggyógyult, az idén pedig két kvalifikációs versenyen egy-egy arany- és bronzérem a mérlege. Nincs megállás, Szófia után pénteken már Tel-Avivban próbál újabb olimpiai kvalifikációs pontokat szerezni. A Sportal cikke.




Az idei mérleg: European-arany Szófiából, Grand Prix-bronz Almadából


Gercsák Szabina aranyérmet szerzett a hétvégi szófiai European Open-versenyen a 70 kilogrammosok mezőnyében. A DVTK judósa nagyszerűen kezdte az idei évet, a bulgáriai viadal előtt a portugáliai Almadában rendezett Grand Prix-n a harmadik helyen végzett súlycsoportjában.

„Az önbizalmamnak jó tett ez a két érem, régen volt ilyen jó sorozatom – kezdte Gercsák Szabina. – Ráadásul a szófiai versenyen csak azért indultam, hogy versenypontokat szerezzek, mert az utóbbi időben nem nagyon volt erre lehetőségem sérülések, illetve a decemberi koronavírus-fertőzésem miatt. A célom az volt, hogy legyen négy mérkőzésem Szófiában, és ez sikerült is, mert a döntőbe jutottam, ráadásul mind a négyet megnyertem. Persze tudom, hogy nem elitmezőny szerepelt a versenyen, de az olimpiai kvalifikációs pontok miatt sok kicsi sokra megy.”

A Szófiában szerzett aranyéremmel ötven pontot kapott, így egyelőre a harmincharmadik helyen áll az olimpiai kvalifikációt illetően. Természetesen minden vágya, hogy indulhasson a párizsi olimpián, mert az előző kettőről lemaradt. Rio előtt másfél évvel súlycsoportot váltott, és 63 kilogramm után a 70 kilogrammosok között indult, de egyebek mellett a Kazanyban (2016) szerzett Európa-bajnoki bronzérem sem volt elegendő az indulási jog megszerzéséhez.

„Kétezertizenkilencben pedig bevállaltam a gerincműtétet, mert öt éven keresztül fájdalmakkal edzettem és versenyeztem. Egy éven keresztül tartott a rehabilitációm, és bár a tokiói olimpiát elhalasztották, nem sikerült elegendő pontot szereznem az induláshoz. Először kétezertizennégyben éreztem a fájdalmat a gerincemben, és végül kétezertizennyolcban, egy japán verseny után mondtam, hogy elég volt, nem vagyok hajlandó napi négy-öt fájdalomcsillapítót beszedni. És ez az adag csak az edzésekre vonatkozott. Az MRI-vizsgálat mutatta ki a csigolyakopást, a műtétet bevállaltam, az olimpiáról meg lemaradtam.”

Időközben két térdműtéten is átesett porcleválás miatt, combizomszakadást is szenvedett, és kétszer a lábujja is eltört, de huzamosabb ideje egészséges, és 2023-ban egyelőre két versenyen, egy-egy arany- és bronzérem a mérlege. Szerdán utazott Tel-Avivba, ahol pénteken tatamira lép a Grand Slam-sorozat következő versenyén, újabb olimpiai pontot megszerzésének reményében.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: Sportal
Tősér Norbert írása
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)