Hosszan tartó, súlyos betegség miatt, ötvenkilenc esztendős korában elhunyt Mohácsi Zoltán országos versenybíró, a Dél-dunántúli Regionális Judo Szövetség bíróbizottságának vezetője.




Mohácsi Zoltán – vagy ahogy mindenki ismerte: Moha Papa – 2023. február 9-én átlépett a Mennyek országába. Földi életében mindvégig vidám, jó humorú, merész judósként tette a dolgát. 1980-ban kezdte judós pályafutását a Pécsi VSK egyesületében. 1989-ben súlyos balesetet szenvedett, amelynek következtében öt centiméterrel lett rövidebb az egyik lába, de ő nem adta fel, bicegve bár, de 1998-ban visszatért a judo világába.

Az igazi judóst onnan lehet felismerni, bármi is történjék az életében, a tatami illata, színe, érintése, energiája, olyan szinten mágnesként vonzza, hogy amikor élete feladatai másfelé vinnék, mindig visszatalál, mert érzi, ez az igazi otthona. Moha Papa igazi judós volt, amolyan dörmögő, véleményező, megvitató, soha fel nem adó személyiség.




Optimista gondolkodásával 2010-től a Dél-dunántúli Regionális Judo Szövetség bíróbizottságának vezetőjeként nyújtott támogatást sok fiatal kolléga számára. Mindent megtett a bíró kollégák fejlődéséért: továbbképzéseket és vizsgákat szervezett. 2016-ban országos bírói minősítést szerzett. Ettől a perctől kezdve szinte egyetlen egy országos versenyt sem hagyott ki. Mindig aktuális felkészültségével, odaadásával támogatta az országos bíró kollégák munkáját.

2020-ban súlyos betegséget állapítottak meg nála, amelyet mindvégig nagy kitartással és optimizmussal viselt. Most eggyel többen judóznak odafent...