Ahogy az már megszokott, az olimpiát megelőző esztendőben a minél több kvóta begyűjtésén van a hangsúly. A Nemzeti Sport összeállításában bemutatja, hogyan zajlik a kvalifikáció a legfontosabb sportágainkban.




Tóth Krisztián (fehérben) bronzérmet érő akciót indít a tokiói olimpián


A judóban egy jelentős változás történt a legutóbbi kvalifikációs rendszerhez képest: a hölgyeknek kedvező változást vezetett be a Nemzetközi Judo Szövetség a 2024-es kvalifikációs időszakra, ugyanis a korábbi játékokkal ellentétben Párizsban már egyenlő létszámban vehetnek részt a sportágban a két nem képviselői. Tizenöt kategóriában rendeznek versenyt, hét-hét súlycsoportban, valamint a vegyes csapatversenyben.

Összesen 372 kvóta kiadó, nemenként 181. A kvótákból 343-at az olimpiai kvalifikációs rangsor alapján osztanak ki, amihez a pontokat világbajnokságokon, Mesterek tornáján, Grand Slam- és Grand Prix-viadalokon, Continental Open-versenyeken és kontinensbajnokságokon lehet szerezni. Ezek alapján mindegyik súlycsoport első tizenhét helyezettje vívja ki az olimpiai indulás jogát, de országonként legfeljebb egy judoka, ezenfelül pedig a kvalifikációs pontok rangsorolnak.




A fennmaradó helyek közül a rendező, Franciaország kap tizennégyet, tizenöt szabadkártyáról pedig háromoldalú bizottság dönt – leginkább olyan országok javára, amelyek máshogy nem tudtak indulási jogot szerezni judóban vagy egyik sportágban sem. A kvalifikációs időszak tavaly június 24-től 2024. június 23-ig tart.

Ha kíváncsi vagy a többi sportág olimpiai kvalifikációs rendszerére, olvasd el a Nemzeti Sport összeállítását: KLIKK IDE!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: Nemzeti Sport
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)