Az első ifjúsági olimpiai bajnok judósunkról, Gercsák Szabináról közölt cikket az Európai Judo Szövetség honlapja: a DVTK versenyzőjét a mittersilli táborban faggatták.




Több mint ezer judoka töltötte a hetét a mittersilli nemzetközi edzőtáborban, hogy szilárd alapot teremtsen az előttünk álló mozgalmas évre. Az olimpiai és világbajnokok között vannak más ismerős arcok is. Egyesek számára ez nemcsak az év első tábora, hanem hosszú évek óta az első tábor. Kétségtelenül a sérülés a versenysport része, Gercsák Szabina azért dolgozik, hogy visszaszerezze helyét a 70 kilogrammos súlycsoport legjobbjai között.

Magyarország első ifjúsági olimpiai bajnok judósa a 70 kilogrammban 2015-ben tette le a névjegyét, amikor bronzérmet szerzett a havannai Grand Prix-viadalon. 2019-ig számos dobogós eredményt ért el, köztük egy felnőtt Eb-bronzérmet, két U23-as Európa-bajnoki aranyat és jó néhány IJF World Tour-medált. A 2021-es tokiói olimpia felé világos volt számára az út, 2019-ben azonban nehéz döntést kellett hoznia.

„Évekig voltak problémáim a hátammal, és odáig jutottam, hogy műtétre volt szükségem. Az orvos akkor világossá tette, ha nem vállalom az operációt, odáig fajulhat a helyzet, hogy nem fogok tudni felállni a tatamira, ha kijutok az olimpiai játékokra. Kétségbeesetten szerettem volna eljutni Tokióba, de az élet másként döntött. Problémáim voltak a gerincporcommal, és össze kellett csavarni a csigolyákat. A műtét után először ágynyugalomban voltam, majd nyolc hónap rehabilitáció kellett ahhoz, hogy újra judózhassak. A műtét előtt előfordult, hogy nehezen tudtam járni, már néhány lépés után le kellett ülnöm.”

A műtétet követően Gercsák Szabinának sikerült visszatérnie a nemzetközi mezőnybe, aranyérmet szerzett a luxemburgi European Open-viadalon. Nem is tudta, hogy egy ideig ez lesz az utolsó medál.

„Év vége volt, és a hátam még mindig fájt. Ezen a ponton felvetődött bennem a kérdés, akarom-e folytatni vagy sem. Időnként nagyon sötét gondolatok jártak a fejemben. Mégis kétségbeesetten szerettem volna Tokióba menni, és ez tartott életben.”

2020 első felében Gercsák Szabina az edzésekre és a teljes felépülésére tudott koncentrálni, mind fizikailag, mind szellemileg. A koronavírus-járvány enyhülésekor az első Grand Slam-versenyt hazai pályán rendezték meg, Szabina fájdalmaktól mentesen készen állt a küzdelmekre.

„Csakhogy nem sokkal a Grand Slam előtt elszakadt egy izmom az edzésen. A felépülés megint három hónapba telt, és azonnal le is zárta a 2020-as évemet is.”

2021-ben, az olimpiai játékok évében a kvalifikációra az utolsó esélyt azt jelentette, ha kiváló teljesítményt nyújt a világbajnokságon. Nem sikerült, Szabina a legjobb nyolc közé jutásért a későbbi bronzérmestől szenvedett vereséget.



„A világbajnokságot követően térdműtéten kellett részt mennem, és hogy őszinte legyek, visszagondolva ez volt a legjobb rossz dolog, ami történhetett. Lemaradtam a kvalifikációról, de így a felépülésre koncentráltam, és nem az érzelmi fájdalomra. Tavaly végre versenyezhettem Portugáliában, ahol ezüstérmet szereztem. Gondoltam: Ez az, készen állok Párizsra! Természetesen túl ambiciózus voltam, és egy újabb térdműtét várt rám...”

A rendszeres kórházi látogatások ellenére Gercsák Szabina elismerte, az elmúlt év lelkileg és érzelmileg nehezebb volt, mint fizikailag. A mittersilli esemény volt az első nemzetközi edzőtábora azóta, ismét fájdalommentesen. Szabina január végén visszatér Portugáliába, abban a reményben, hogy megismételheti a tavalyi sikert.

„A cél Párizs, de megtanultam a leckét, amikor annyira kétségbeesetten vágytam Tokióra. Ezúttal lépésről lépésre, napról napra fogok haladni, és nyitott elmével értékelem az utazást.”



LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: EJU
Szögedi Szandra írása
Fotó: EJU, Gabi Juan
IJF, Gabriela Sabau)