A BHSE tavaly júniusban ifjúsági Európa-bajnoki címet ünneplő judósának, Igaz Laurának az év második fele korántsem alakult ideálisan: négy hónapot ki kellett hagynia könyökproblémák miatt, de a sérüléséből mára felépült. Az Utánpótlássport cikke.




A Magyar Judo Szövetség kihirdette a 2022-es év legjobbjait mind a felnőttek, mind az utánpótláskorúak között. Az ifjúsági korosztályban a világbajnok Kenderesi Péternek (90 kg; PVSK) és az Európa-bajnok Igaz Laurának (52 kg; Budapesti Honvéd) ítélték oda a díjat. Igaz Lauráról az elmúlt hónapokban nem sokat hallhattunk, ugyanis az augusztus végén rendezett ifjúsági világbajnokság óta nem indult versenyen, hazai és nemzetközi porondon sem.

„A poreci Európa-bajnokság megnyerése után a nyár közepén kisebb hullámvölgybe kerültem, amiből végül nem sikerült kilábalnom a világbajnokságig, Szarajevóban nem jött ki a lépés, és sajnos már az első meccsem után kiestem – kezdte a tizennyolcadik születésnapját január elején ünneplő Igaz Laura az Utánpótlássportnak. – Emiatt érthető módon csalódottan utaztam haza a vébéről, de nem volt sok időm szomorkodni, mert szeptember közepén következett volna a junior Európa-bajnokság, vagyis kipróbálhattam volna magam az eggyel idősebbek között is. Ekkor viszont sérülés szólt közbe, könyökficamom lett, így nem indulhattam a junior Eb-n, és azóta egyetlen versenyen sem. A hosszas rehabilitáció nagyjából mára fejeződött be, nemrég elkezdhettem újra judózni, és teljes értékű edzésmunkát végezni.”




„A sérülés miatt eleinte csak erősíthettem, kondiztam, illetve futottam. Idővel viszont annyira hiányzott már a judo, hogy egyszer-egyszer pótcselekvés gyanánt a könnyített gipsszel a karomon felhúztam a judogit, és a másik karommal dolgoztam. Majd, amikor végre lekerült a gipsz, már a könnyített munkát is elkezdhettem. Ennek az időszaknak az volt a legfőbb előnye, hogy olyan technikák épültek be, amelyek eddig nem jellemeztek, elkezdtem sokkal többet használni a lábamat. Eddig főleg a testdobásokat preferáltam, azokkal operáltam általában, de most már a bokákat, valamint a kis- és a nagybelső combdobásokat is gyakrabban használom. Szóval próbáltam hasznosan tölteni ezeket a hónapokat. Nyilvánvalóan, az önbizalmamnak nem tett jót ez a hosszú kihagyás, ráadásul a világbajnokságon kudarcélménnyel fejeztem be a versenyszezont. Ugyanakkor most visszatérve a tatamira, ez a magabiztosság edzésről edzésre kezd ismét visszaépülni.”

Igaz Laura időközben „kiöregedett” az ifjúsági korosztályból, az idén már a juniorok mezőnyében kell helytállnia.

„Egyelőre nem tekintek előre túlságosan, jelenleg a március elején Lignanóban rendezendő korosztályos Európa-kupa-verseny a fő célom. Azzal a versennyel indul az idei nemzetközi szezon. Alapvetően a juniormezőnyt még nem igazán ismerem, szóval az első néhány Európa-kupa-állomás elsősorban a tapasztalatszerzésről fog szólni. Persze az eredmény sem mellékes, hiszen az Ek-sorozatban tudom kiharcolni a kvalifikációt a világversenyekre. Összességében meglehetősen sűrű év vár rám, az idén fogok érettségizni, és a terveim szerint az ELTE biológia szakán folytatnám a tanulmányaimat.”



LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: Utánpótlássport
Hornyák Balázs írása
Fotó: EJU, Carlos Ferreira
EJU, Gabi Juan)