Végtelen precizitással és fegyelemmel hajtja végre a gyakorlatokat a Sportkórházban Stéhli Gabriella gyógytornász instrukcióit követve Sztankó Dániel Dominik, aki az U23-as országos bajnokságon rásérült a korábban porc-, a még korábban szalagsérülést szerzett vállára.




„Folytattam a versenyt, tatamira léptem újra, ami nem volt túl okos döntés tőlem” – fogalmazza meg a kritikát magával szemben az UTE sportolója, amivel a kezelőorvosa, dr. Gloviczki Balázs főorvos is maximálisan egyetérthet.

Az mindenesetre biztató, hogy az állapota jelentősen javul a szakszerű gyógytorna hatására. Dani ugyanakkor nincs elkeskenyedve, mert a sérülés ellenére remekül jött össze a 2022-es éve. A sérülések között ugyanis a rehabilitációja mindig nagyon jól sikerült, így sok versenyen tudott elindulni. Az U23-asok között övé lett a magyar bajnoki cím, amire kifejezetten büszke. Junior A-keretes válogatott lett, júniusban, Banja Lukában Európa-kupán öt győzelemmel és egy vereséggel bronzérmet szerzett, amivel kvalifikálta magát a junior Európa-bajnokságra a 81 kilogrammban. Ez utóbbi nem úgy sikerült, ahogy várta, egy győztes küzdelem után vereséget szenvedett egy olasz ellenféltől. De majd a következőn!




Dani több mint tíz éve judózik. Előtte más sportokat is kipróbált. Sokáig focizott („minden férfi álmaként”, mint mondja), kosarazott és úszott is, de az igazi a judo lett. Általános iskolásként csöppent bele a küzdősportok világába, s azonnal tudta, ez lesz az igazi. Dani erőssége, hogy kitartó versenyző, aki sosem adja fel, küzd a végsőkig. Alapként kezeli, hogy sokat erősít, edzésen sokat foglalkozik a technika csiszolásával. Rengeteget tanul a külföldi edzőtáborozásokon, taktikát, praktikát les el az ellenfelektől.




Úgy érzi, hogy a 2022-es év tényleg nagyon jól összejött. Hogyan tovább? 2023-ban szeretne éremben is odaérni a nemzetközi küzdőtéren, Európa-bajnokságon, világbajnokságon. „No és megpróbálok nem lesérülni újra” –mosolyodik el az amúgy komoly és céltudatos fiatalember. Fejlődni fejben szeretne, hogy ne kapkodjon, taktikásabb legyen.




Dani idén be akar robbanni a felnőtt judósok közé, ez határozott vágya. Közben az ELTE rekreációs életmód szakán is jól akar teljesíteni. Következő diplomának a gyógymasszőri képzést nézte ki, hogy majd válogatott versenyzőknek segíthessen a tudásával. Arra kérdésre, hogy „mi lesz, ha nagy lesz”, azonnal érkezik a határozott válasz: olimpikon. Jó terv!



LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: Sportkórház
Fotó: Sportkórház
EJU, Dino Secic)