A Magyar Olimpiai Bizottság idei sportági konzultációinak sora a végéhez közeledik, a judósok is beszámoltak Párizzsal kapcsolatos terveikről.




Bár dr. Kovács Antal – a Magyar Judo Szövetség szakmai alelnöke – olimpiai bajnok judokánk barcelonai sikere óta eltelt harminc évben nem született újabb honi aranyérem az ötkarikás játékokon a sportágban, a magyarokkal azóta is számolni kell a tatamin. A szövetség a párizsi játékokra is hat-nyolc kvalifikációval számol, ami azért sem elhanyagolható, hiszen judóban a 2024-es játékokon is rendeznek majd csapatversenyt.

A válogatott technikai igazgatója, a japán Murakami Kijosi elmondta, hogy amikor tíz hónappal ezelőtt átvette a magyar csapat irányítását, azt tűzte ki célul, hogy kihozza belőlük azt, ami potenciálisan bennük van. Bár a legutóbbi világbajnokság nem sikerült a legfényesebben, a tanulságokat a szakmai stáb levonta, és mennek tovább a kitűzött úton, amin a taskenti világbajnokság csak egy állomás volt.

Az idősebb, rutinos versenyzők mellett a fiatalok is egyre erősebbek. Velük kapcsolatban korábbi kiváló judokánk, Ungvári Miklós – aki most már, mint férfi szövetségi kapitány segíti a magyar judót – megjegyezte: az egyik legnagyobb feladat számukra, hogy elhiggyék magukról, képesek nyerni. A judo kvalifikációs időszaka két év, ami eléggé kitolódik, és szinte az utolsó utáni pillanatig kell a pontokat gyűjteni a kvótához, ám a szövetség minden tőle telhetőt megtesz, hogy segítse a sportolók útját a párizsi olimpiáig.



LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2022
Forrás: Magyar Olimpiai Bizottság
Fotó: MOB, Szalmás Péter)