Pupp Réka nem hétköznapi egyetemista. A Pécsi Tudományegyetem végzés előtt álló, testnevelő edző szakos hallgatója Európa-bajnoki bronzérmes és olimpiai ötödik judós. Kevesebb mint egy héttel a harmadik Irány a PTE! Kultúrfeszt előtt rendhagyó mederben zajló tanulmányairól és terveiről beszélgettek vele. A Bama cikke.



Az október 14-i Irány a PTE! Kultúrfeszt egyik vonzó programja volt, hogy a vendégek találkozhattak olyan egykori és jelenlegi pécsi egyetemistákkal, akik a maguk területén híresek és sikeresek lettek. A Paksról származó válogatott judós, Pupp Réka is közöttük volt, aki néhány napja még az üzbegisztáni Taskentben zajló világbajnokságon versenyzett. Rékának egyébként idén is nagy esélye volt éremmel hazatérni a világbajnokságról, hiszen ő volt a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) világranglistájának első helyezettje.

– Hogyan lehet az élsportot az egyetemi tanulmányokkal összehangolni?
– Nem egyszerűen, hiszen alapesetben mindkettő teljes odaadást és rengeteg időt igényel – válaszolt Pupp Réka. – A judoversenyeket a világ minden pontján rendezik, ezért rengeteget kell utaznom, és emiatt nagyon sokat vagyok távol Pécstől. Számomra jelenleg a sport, a lehető legjobb eredmények az elsődlegesek. De gondolok a jövőre, a visszavonulásom utáni időszakra is és a tanulmányaimmal meg szeretném alapozni a hosszú távú karrieremet.

– Milyen segítséget tud ebben nyújtani a Pécsi Tudományegyetem?
– A Természettudományi Kar Sporttudományi és Testnevelési Intézetének edző szakos hallgatója vagyok, vagyis a tanulmányaim a lehető legközelebb állnak a hétköznapjaimhoz. Levelezőre járok, mert a nappali munkarendbe nem férne bele a profi judo. Így viszont csak tömbösítve, másfél havonta van egy jelenléti alkalom, amúgy a saját tempómban tudok készülni. Az oktatók szerencsére rendkívül támogatók és segítőkészek, megkapom tőlük a kurzusok tananyagát és a vizsgaidőpontokat is úgy tudjuk ütemezni, hogy ne ütközzön a versenyekkel. A tanultak is sokat segítenek, különösen az emberi test működésével kapcsolatos tárgyak, az anatómia, az élettan, a mozgásmechanika. Könnyebb úgy felkészülni a tornákra, hogy értem a szervezetem működését és tudom, mi mért történik.

– Milyen terveid vannak diplomaszerzés után?
– Ha minden jól megy, rövidesen befejezem a szakdolgozatomat, és már csak az államvizsga lesz hátra. Néhány évig még biztosan az aktív sportra fogok koncentrálni, utána pedig a PTE-n tanultakat is felhasználva edzősködni szeretnék. Úgy gondolom, Paks a judós tradícióival tökéletes helyszín lesz ehhez.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2022
Forrás: Bama
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)