A taskenti világbajnokság kapcsán az Európai Judo Szövetség (EJU) készített az Üzbegisztánban szerzett benyomásairól és a viadal tanulságairól interjút dr. Tóth Lászlóval, az európai és a magyar szövetség elnökével.




– Mennyire elégedett a taskenti világbajnokság eredményeivel?
– Őszintén szólva az egyik szemem nevet, a másik sír… Az EJU elnökeként nagyon örülök judósaink teljesítményének. Az egyéni küzdelmek éremtáblázatának első tíz helyezettje között öt országunk van. Tizenöt európai ország nyert érmet az éremtáblázat huszonöt nemzetéből. Ez az, amire büszkék lehetünk, de szívesen láttam volna, ha több európai nyer címet. Budapesten öt súlykategóriát nyertek az európaiak, ezúttal csak hármat, de 2021-ben hazai pályán szerepeltünk, ezúttal Ázsiában rendezték a világbajnokságot. A Magyar Judo Szövetség elnökeként viszont csalódott vagyok, ez a síró szemem, mert csak Ungvári Attila hetedik helye van a számlánkon. Még keményebben kell dolgoznunk, hogy megszerezzük a 2024-es párizsi olimpiai érmet.

– A világbajnokság szakmai és szervezési színvonaláról iskolai osztályzatok felhasználásával milyen osztályzatokat adna Taskentnek?
– Három ötöst. Ötöst a nagyon jó helyi szervezőknek, ötöst a nemzetközi szövetségnek és ötöst az európai sportolóknak és bíróknak. Azt kell mondanom, kifizetődő, hogy az IJF inkább a minőségre koncentrál, mint a mennyiségre, az új szabály értelmében kategóriánként csak a legjobb száz versenyezhet a világbajnokságon. Az érmes küzdelmek színvonala valóban kiemelkedően magas volt. Régen egy-két jó küzdelmet láthattunk a délutáni programban, most ennél jóval többet. A fogadó országról pedig azt mondhatom, ideje volt végre Üzbegisztánban világbajnokságot rendezni, ez egy igazi judós ország. A szurkolók fantasztikusak voltak, a számok pedig lenyűgözőek: százkilencven ország közvetítette a világbajnokság küzdelmeit, ebből százhúsz élőben. Ezek mind jó hírek a judo számára.

– Nincs is rossz hír Taskentben?
– Az európai szövetség számára nincs. Már nagyon várjuk a 2024-es párizsi olimpiát. Novemberben Mulhouse-ban rendezzük meg a vegyes csapat Európa-bajnokságot, emellett készülünk a decemberi kongresszusra a szlovéniai Ljubljanában. A tagszövetségeink számára oktatási és sportfoglalkozásokat is szervezünk ott.




– Mennyire volt elfoglalt a világbajnokság hetében?
– Részt vettem az IJF végrehajtó bizottságának ülésén, az EJU elnökségének tagjaival találkoztunk, hogy oktatási, marketing és sportprojekteken dolgozhassunk. Ezen kívül kapcsolatot tartottam a többi konföderációval is, amennyire csak lehetséges, segíteni akarunk Afrikának és Amerikának. Ezt egy nagyon fontos feladat.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2022
Forrás: EJU
Fotó: EJU, Gabi Juan)