A magyar judósok az elmúlt években egymásutánban szállították a nagyobbnál nagyobb nemzetközi sikereket a férfi 90 kilósok súlycsoportjában mind felnőtt- (Tóth Krisztián), mind utánpótlásszinten (Kenderesi Péter, Sáfrány Péter). Az Utánpótlássport munkatársa Pánczél Gábort, korábbi szövetségi kapitányt, az MTK Budapest vezetőedzőjét kérdezte, vajon miért ilyen kiemelkedők a mieink ebben a kategóriában.




Sáfrány Péter tavaly aranyat, az idén ezüstöt nyert a junior-világbajnokságon


A 2021-es évhez hasonlóan az idei korosztályos világversenyeken is a férfi 90 kilósok mezőnyében születtek a legnagyobb sikerek: a tizennyolc éves Kenderesi Péter (Pécsi VSK) az ifjúsági világbajnokságon arany-, címvédőként a húsz éves Sáfrány Péter (Miskolci VSC) ezúttal ezüstérmet ünnepelhetett a junior-világbajnokságon. Az utánpótlás mellett a huszonnyolc éves Tóth Krisztián révén a felnőttek között is rendre remekelnek a mieink az említett súlycsoportban. Az MTK Budapest versenyzője tavaly az olimpián, a világbajnokságon és az Európa-bajnokságon is bronzérmet szerzett.

Ugyanakkor az U23-as Európa-bajnok, junior vb-ezüstérmes, huszonhárom esztendős Gőz Roland (MTK Budapest) és az ifjúsági Eb-bronzérmes, huszonegy éves Nerpel Gergely (TFSE) személyében rajtuk kívül is nagy a hazai konkurencia ebben a kategóriában. Tóth Krisztián mellett Nerpel Gergely képviselte a magyar színeket a jelenleg is zajló, taskenti felnőtt-világbajnokságon.




Tóth Krisztián (jobbról) az Eb-k és vb-k után Tokióban az olimpiai dobogóra is felállhatott


„Ez valóban érdekes kérdés, hogy miért pont ebből a súlycsoportból kerülnek ki a legnagyobb talentumok, de szerintem ez abszolút szerencsefüggő, nem látok mögötte különösebb szakmai indokot – kezdte Pánczél Gábor, aki 2021 végéig a férfiszakág szövetségi kapitányát posztját töltötte be, jelenleg az MTK Budapest vezetőedzőjeként tevékenykedik; Tóth Krisztián és Gőz Roland is az ő tanítványa. – Nem beszélhetünk arról, hogy bármelyikük uralná a saját mezőnyét, netán magasan kiemelkedne abból, persze mindannyian ott vannak a szűk elitben. Ennélfogva a sikerek láttán sem merném kijelenteni, hogy innentől Magyarország a kilencven kilósok hazája, de mindenképpen biztató jel, bárcsak minden súlycsoportban ilyen jól állnánk itthon.”

A szakember elmondta, a magyar judosport hosszú távon csak profitálhat abból, ha hazai szinten ilyen komoly a versengés.




Kenderesi Péter (kékben) az ifjúsági világbajnokságon lett aranyérmes a súlycsoportban


„Az külön érdekesség, hogy az említett versenyzők – bár ugyanabban a súlycsoportban küzdenek – teljesen más felépítésűek, különböző erőségekkel és gyenge pontokkal. Sáfrány Peti kifejezetten magas judósnak számít, és remekül él az adottságaival, Kenderesi Peti kiváló a földharctechnikákban, ráadásul a saját korcsoportjában a nemzetközi mezőnyben ezzel abszolút egyedülálló. Ellenben Tóth Krisztián nagyon alacsony, viszont a klasszisával tudja kompenzálni a fizikai hátrányát. Gőz Roland pedig erős is, ugyanakkor mindkét oldalra jól dob. Szóval valamennyien különböző stílusú versenyzők, ami viszont a közös edzéseken, a válogatottban mindenképpen hasznos. A konkurenciaharcnak köszönhetően nincs lehetőség elkényelmesedni hazai szinten sem, ami pedig végül csak a javára válhat mindenkinek.”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2022
Forrás: Utánpótlássport
Hornyák Balázs írása
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)