Dr. Kovács Antal olimpiai bajnok judós, a Paksi Atomerőmű kommunikációs igazgatója átvehette diplomáját a Műegyetem nukleáristechnológia-menedzsment szakán. A nemzetközi szinten is egyedülálló képzésen most végzett az első évfolyam. Az Origo cikke.




Dr. Kovács Antal (balra) Dr. Aszódi Attilától veszi át diplomáját


„A Műegyetem az atomenergiával foglalkozó szakemberek utánpótlásának kulcsintézménye. A most végzett évfolyam azzal a menedzsmenttudással is rendelkezik, amely elengedhetetlen a nukleáris létesítmények fenntartható és biztonságos működtetéséhez” – mondta el Dr. Aszódi Attila, a BME TTK dékánja a diplomaátadó kapcsán.

Dr. Kovács Antal, olimpiai és világbajnok judós, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs vezetője – aki maga is a program végzőse – hozzátette: „A BME a műszaki és a gazdasági tudást egyszerre tudta magas szinten átadni a képzés során. A judo titka az egyensúly és eséskor a biztonságos földre érkezés. Az egyensúly megtartása és a biztonságra törekvés a menedzsmentben is elengedhetetlen, sőt kulcsfontosságú a nukleáris létesítmények menedzsmentjében, ezért is hiánypótló a BME új képzése.”

A BME nukleáris képzései azért is egyedülálló adottságokkal bírnak, mert az elméleti oktatás mellett a gyakorlati képzésre rendelkezésre áll a Műegyetemen oktatóreaktora, ami nemcsak hazánkban, hanem a régióban is meghatározó képzőhely. A magyar nukleáris iparban dolgozó közép- és felsővezetők szinte kivétel nélkül részt vettek műegyetemi alap-, mester- vagy szakmérnöki képzésben, és sok ezerre tehető azoknak a fizikusoknak, energetikai és egyéb mérnököknek a száma, akik az oktatóreaktorban sajátíthatták el az atomenergetika és a nukleáris technika biztonságos alkalmazásának részleteit, áll az intézmény által kiadott közleményben.

Atom Anti, alias Kovács Antal az 1992-es barcelonai olimpián a 95 kilogrammos súlycsoportban nyerte Magyarország első és máig egyetlen olimpiai aranyérmét a sportágban, 1993-ban világbajnok lett, 2001-ben pedig vb-ezüstérmes volt, Európa-bajnokságokról öt bronz- és két ezüstérme van. 2005 óta dolgozik a Paksi Atomerűműben.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2022
Forrás: Origo
Fotó: BME, Geberle Bertalan)