Csütörtökön tartott elnökségi ülést a Magyar Judo Szövetség, a napirendi pontok között kiemelt helyet kapott a versenyrendszer lehetőség szerinti újraindítása.




A tavalyi serdülő országos bajnokság mezőnye


A koronavírus-járvány szétzúzta a judosport versenyrendszerét is, nemcsak az olimpia, az ötkarikás kvalifikációs viadalok estek áldozatául, minden korosztály erőpróbák nélkül maradt, március óta egyetlen versenyre sem került sor. Ez a helyzet tarthatatlan, a szakemberek egységesen azt az álláspontot képviselik, hogy a hónapok óta tréningező judokák számára lehetőséget kell adni felkészültségük lemérésére.

Az MJSZ elnöksége is a hazai versenyrendszer, legalább részleges újraindítását támogatja. A részletek egyelőre nem véglegesek, sok feladat áll még az MJSZ vezetői és az edzőbizottság előtt. A szövetség versenyprotokollt fektet írásba, szigorúan szabályozzák majd, milyen feltételekkel lehet eseményeket rendezni, illetve azokon részt venni.

A legfontosabb cél az, hogy ebben az évben is meg tudják rendezni az országos bajnokságokat minden korcsoport számára. Az már valószínűsíthető, hogy amíg a járvány tart, a judoversenyek zárt kapusok lesznek, vagyis nézők, szülők nem vehetnek részt rajtuk, a rendezőknek törekedniük kell arra, hogy egy időben csak egy korosztály képviselői versenyezhessenek, és a járványvédelmi szabályok is szigorúak lesznek, kötelező lesz a maszkviselés, a távolságtartás (kivéve természetesen a küzdőtérre lépő judósoknak) és a rendszeres fertőtlenítés. A szövetség – ahogyan ezt már más sportágakban is láthatjuk – úgynevezett COVID-koordinátort jelöl ki, aki minden, a járványügyi szabályokat érintő területet összefog majd.

A testület és a bizottságok döntéséig biztosat nem lehet mondani a folytatásról, de egyelőre mindenki úgy készül, hogy szeptember 19-én az egri Tóth Péter-emlékverseny lesz az első hazai erőpróba. Az ősz első hónapjában még egy országos viadal lenne, de a paksi korosztályos Atom-kupa megrendezése erősen kérdéses, az atomerőmű városában elmaradnak a nagyobb tömegeket mozgató események.

 



 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2020)