A Genfi-tó partján fekvő Lausanne az olimpizmus fővárosa, itt található a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) székhelye, s az Olimpiai Múzeum, amely judós szoborral gazdagodott.




Az Ippon című alkotás Fodor-Lengyel Zoltán készítette, s számunkra nem csupán ezért kedves: a szobor a 2017-es budapesti judo világbajnokság idején a Széchenyi téren állt. A szobor lausanne-i avató ünnepségén részt vett Thomas Bach, a NOB elnöke és Marius L. Vizer, a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) elnöke is.



A több mint két tonnás szobor végső helyét az Olimpiai Múzeum kertjének központjában kapta meg. „Az olimpiai mozgalom egyik célja ötvözni a sportot és a művészetet, ezúttal is éppen erre kerül sor – mondta beszédében Thomas Bach. – Gratulálok az alkotónak, a szobrot láttam két éve Budapesten, és örülök neki, hogy most itt láthatom. Köszönöm a Nemzetközi Judo Szövetségnek a felajánlást, úgy gondolom, ez egy szimbolikus pillanat, hiszen a sportágra fontos esemény vár, a judo jövőre az olimpiai játékokon visszatér Tokióba.”




Marius L. Vizer (balról), Thomas Bach és Fodor-Lengyel Zoltán


„Nagy örömmel jöttünk Lausanne-ba, megtiszteltetés számunkra, hogy a sportágunkat képviselhetjük egy ilyen történelmi jelentőségű napon – vélekedett Marius L. Vizer. – Szeretnék köszönetet mondani Thomas Bachnak, nem csupán ezért az ünnepi eseményért, hanem azért is, hogy lehetővé tette a judo csapatversenyének olimpiai programba kerülését. Úgy érzem, ez a szobor szimbolizálja a judo erejét, s azt is, milyen sokat tehet sportágunk a közösségért.”




„Amikor fiatal voltam én is judóztam, mielőtt a képzőművészeti pálya mellett döntöttem – mondta az alkotó, Fodor-Lengyel Zoltán. –Egy művész célja, hogy a munkáján keresztül érzelmeket váltson ki. Az Olimpiai Múzeum egy álomszerű hely számomra. Találhatnék-e ennél jobb kiállítóhelyet? Nagyon boldog vagyok, most már mindenki láthatja a szobrot, és kapcsolatba kerülhet a judo pszichológiai dimenzióival.”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2019
Forrás: IJF
)