Érdekes mérkőzéseken, fordulatos párharcokon van túl az ifjúsági judoválogatott a varsói korosztályos Európa-bajnokságon. A Bíró Norbert és Hatos Zsuzsanna által vezetett együttes két ezüst- és egy bronzéremmel, továbbá egy ötödik hellyel zárta a megméretést.




Nemrégiben ért véget Varsóban az ifjúsági judósok Európa-bajnoksága. A fiúk mezőnyében az egész szezonban remekelt Farkas Bence (55 kg), aki elsőéves ifiként lépett tatamira Lengyelországban, és három mérkőzést nyerve verekedte be magát az aranycsatába. A kontinensbajnoki címért az olasz Vincenzo Skenderi ellen küzdött a magyar, riválisa a hosszabbításban vazarit ért el, így a Rákosvidéke Hajtós DSE versenyzőjének be kellett érnie a második hellyel.

„A döntője apró technikai hibák miatt úszott el. Riválisa rendkívül hamar érő, taktikailag jól felépített judós, ám nem tudtunk azonosulni azzal, ami az olaszt jellemzi; abban a pillanatban, amikor nyúlt felé, alibi támadást indított, ezzel adta el a bíróknak az aktivitást. Biztos vagyok benne, hogy Bencének az lesz a következő feladata, hogy felkészüljön, mit kell tenni az ilyen típusú ellenfelekkel szemben” – összegzett az ifjúsági fiúk szövetségi edzője, Bíró Norbert.

Ugyancsak a dobogó második fokára állhatott fel Mamira Luca (Toto Sport SE, 40 kg), aki gigászi küzdelemben maradt alul az első helyért az örmény Susanna Sztyepanyan ellen: a mérkőzés négy helyett 8:31 percig tartott, ekkor ért el egy vazari értékű akciót Sztyepanyan.

„Az örmény kicsit rutinosabb, ám nem jobb. A bírók elhitték neki, hogy ő volt aktívabb, és szerintem a győztes vazari is megkérdőjelezhető volt. Hihetetlen energiát vesz ki a fiatalokból egy-egy ütközet, ráadásul ez nagyon elhúzódott; könnyű elveszíteni a koncentrációt – vélekedett az ifi lányok mestere, Hatos Zsuzsanna. – Luca első évesként szerzett ezüstérmet, és ez példaértékű. Bízunk abban, hogy jövőre is hasonlóan stabil marad a megméretéseken.”




A magyarok harmadik érmét Sáfrány Péter (Miskolci VSC, 81 kg) szerezte, aki a lengyel Albin Kociolt győzte le a dobogós helyezésért. Bíró Norbertben maradt némi hiányérzet amiatt, hogy Szegedi Dániel (Ceglédi VSE, 66 kg) lecsúszott a dobogóról, ötödik lett:

„Az első meccsére öt órát várt, aztán másfél óra alatt négyszer is tatamira hívták, és nem gyenge ellenfelekhez. Az elődöntőben, az orosz Adam Cecsojevvel szemben három percig teljesen nyitott volt a párharc, aztán kicsit elfáradt Dani. A keze ezután teljesen görcsbe állt, nem tudott rendesen fogni, pedig az elég hasznos lehet a judóban… Azért különösen bosszantó, mert megverhette volna a holland fiút a bronzéremért, ám így esélye sem volt.”

Nagy izgalmakat, és – magyar szempontból – kellemetlen tapasztalatokat hozott a csapatverseny a zárónapon. Történt ugyanis, hogy a nyolc között a mieink a későbbi ezüstérmes románokkal mérték össze tudásukat. A rendszert úgy találták ki, hogy mind a két alakulat három fiút és három lány küld szőnyegre. Keleti szomszédaink ellen 3-3 volt az állás. Ebben az esetben a bírák sorsolnak egy kategóriát, amelynek képviselői aranypontban döntik el mérkőzés kimenetelét.

Enyhe kifejezés, hogy a magyaroknak ez szerencsétlenül alakult, hiszen Farkas Szilviát húzták ki, akit korábban ájulásig fojtott román vetélytársa. A szabály kimondja, hogy – egészségügyi okok miatt – az a judós, aki mérkőzés közben elveszítette az eszméletét, nem léphet tatamira azon a napon többet. Persze, szomorú volt a magyar együttes a vereség miatt, ám a végeredmény miatt nem sopánkodhatott, hiszen az előkelő ötödik helyen zárta az országok csatáját. A szakágvezetők összességében egyébként elégedettek voltak az eredményekkel. Bíró Norbert kiemelte: bár egyéni sportágról van szó, abban rejlett most az erejük, hogy igazi egységként működtek végig együtt.

„Végig segítették egymást, és szurkoltak a másiknak. Rengeteg edző, szülő támogatta a munkánkat, és a gyerekeket. Hosszú évek óta most készültünk fel a legjobban, kiváló ez a társaság.”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2019
Forrás: Utanpotlassport.hu
Krasznai Bence írása
Fotó: EJU, Gabriel Juan

EJU, Rui Telmo Romao)