Az ifjúsági judoválogatott – amely a hétvégén tíz érmet szerzett Kolozsváron – talán gyengébb lett a tavalyi összetételéhez képest. Az Utanpotlassport.hu a fiúk vezetőedzőjével, Bíró Norberttel beszélgetett az erőviszonyokról, valamint arról, milyen feladatok előtt áll a csapat.




Nincs túl jó helyzetben az ifjúsági judoválogatott, ha azt vesszük, hogy olyan korosztályos klasszisok „öregedtek ki”, mint a Buenos Aires-ben ifjúsági olimpiai bajnok, Eb-aranyérmes Özbas Szofi, a korosztályos világbajnok Varga Brigitta, a kétszeres ifjúsági Európa-bajnok Sipőcz Richárd, az Eb-harmadik, az ifjúsági ötkarikás játékokon harmadik Vég Zsombor, vagy éppen az Európa-bajnoki bronzérmes Nerpel Gergely.

A korcsoport fiúválogatottjának vezetőedzője, Bíró Norbert is elismeri, valamelyest gyengült a keret, ugyanakkor szerinte aggodalomra nincs ok.

„Vannak olyan judósaink, akik elsőévesként is odaérhetnek akár a kontinensbajnoki dobogóra. Idén jóval nehezebb dolgunk lesz, mint a tavaly, mivel az Európa-kupa sorozat mellett bizonyítanunk kell a varsói kontinensviadalon, a bakui EYOF-on, valamint szeptemberben, a kazahsztáni világbajnokságon is. Ez azt jelenti tehát, hogy hatalmas terhelés alatt állnak majd fiataljaink. Az Európa-bajnokságon a fiúk és a lányok között egyaránt tíz judós léphetne tatamira a nyolc súlycsoportban. A szövetség az indulást ugyanakkor teljesítményhez köti, azok a sportolók vehetnek részt a lengyelországi megméretésen, akik legalább két Ek-versenyről éremmel tértek haza. Három viadalon vagyunk túl, és a realitás azt mutatja, hogy a fiúk mezőnyéből − legjobb esetben − nyolcan, amíg a lányok közül hatan kvalifikálják magukat.”

Bíró Norbert az 55 kilós Farkas Bencével kapcsolatban elmondta, hogy sajnos a tavalyi, szarajevói Eb-n nem jött ki neki a lépés, ám az idén már két Európa-kupán szerzett aranyat is magáénak tudhat, tehát biztató a teljesítménye.

Sáfrány Péter (81 kg) a zágrábi Ek-t megnyerte, Follonicában bronzérmes lett. A mester szerint van benne potenciál. Csakúgy, mint Szegedi Dánielben (66 kg) és Turánszki Zalánban(90 kg). Utóbbinak a hétvégén sikerült először érmet szereznie a nemzetközi porondon, tavaly viszont kétszer is medált akasztottak a nyakába.

Ami a lányokat illeti: eddig a 40 kilogrammos Mamira Luca teljesített a legstabilabban; Teplicében a dobogó legfelső fokára állt, Zágrábban, Berlinben és most Kolozsváron is ezüstérmes lett, a korosztályos világranglista legjobb tíz versenyzője közé is bekerülhet.

A varsói Európa-bajnokság június 27-én kezdődik, az ifjúsági válogatott előtte Porec-ben vesz részt nemzetközi táborban, majd háromnapos összetartása lesz itthon.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2019
Forrás: Utanpotlassport.hu
Krasznai Bence írása
Fotó: EJU, Carlos Ferreira)