A minap tartotta éves rendes közgyűlését a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS). A Magyar Sport Házában rendezett eseményen a MEFS Hajós Alfréd Aranyplakettje az Egyetemi-Főiskolai Sportért díjat kapott mások mellett Dr. Genzwein Ferenc, a Testnevelési Egyetem kancellájra, valamint Dr. Németh Endre, az egyetem Küzdősportok Tanszékének vezetője.




„Boldog és büszke vagyok, hogy ezzel a kitüntetéssel elismerték a munkámat – mondta Dr. Németh Endre. – 1987-ben szereztem a TF-en a judo szakedző diplomát, s 1998 óta dolgozom a hazai szakszövetségben ügyvivőként, sportági referensként. Tanszékvezetői elődöm, doktor Galla Ferenc indította útjára az ötvenes évek végén a judo MEFOB-ot, s a néhai Horváth Istvánnal 1989-ben újraindítottuk, azóta minden év novemberében rendezzük meg. És mondhatom, nagy sikere van, az egyik legnépesebb versennyé nőtte ki magát, immár három-négyszáz induló vesz részt rajta. Az ünnepélyes díjátadón a MEFS Csik Ferenc Ezüstplakettje az Egyetemi-Főiskolai Sportért díjat kapott Nagy Ádám, az NKE judo tanára, valamint doktor Morvay-Sey Kata, a PTE adjunktusa is, annak idején mindkettőjüket tanítottam, örülök, hogy az ő munkájukat is elismerték, ők is nagyban hozzájárultak a judo MEFOB népszerűsítéséhez.”

Itt jegyezzük meg, hogy a Testnevelési Egyetem rendre kimagaslóan szerepel a versenyen, mást ne említsünk, 1989 óta mindössze kétszer fordult elő, hogy nem a mieink diadalmaskodtak, a második ilyen alkalom éppen tavaly volt.

„Az egyik versenyzőnk mondta is a díjátadónál, hogy Endre bá’, harminc év alatt kétszer lemaradni az első helyről még belefér, nem?”

„A nemzetközi főiskolai sportéletbe Prágában, egy főiskolás világbajnokságon kapcsolódtam be, ahol 1998-ban Kovács Anti aranyat nyert. Az első Universiadén, 1999-ben Palma de Mallorcán vettem részt, ahol Csizmadia Eszter bronzérmet szerzett. 2000-ben Kovács Anti Malagán, a világbajnokságon ismét aranyat szerzett, majd jött a 2001-es kínai Universiade Szilágyi Laci bronzérmével. 2003-ban az Universiadén, Koreában, Kosztolánczy György nyert és további egyéni érmek mellett a férfi csapat is bronzérmet szerzett – ez utóbbi igazi meglepetés volt számunkra.




Teltek-múltak az évek, az érmek csak gyűltek, elérkeztünk 2004-be. Moszkvában a decemberi egyetemi és főiskolai világbajnokságon a négy versenyzővel felálló magyar csapat legyőzte az öt fővel felálló japán válogatottat. Ez sporttörténelmi cselekedet volt, az Ungvári Miklós, Braun Ákos, Németh Tamás és Hadfi Dániel összetételű csapat ezüstérmet szerzett. Csak a döntőben kaptak ki Dél-Koreától. Egyéniben Ungvári Miklós világbajnok lett, Braun Ákos pedig bronzérmes.

2006-ban az utolsó világbajnokságon csapatban bronzérmesek lettünk, Braun Ákosvilágbajnoki címe mellett több érmet is nyertünk az egyéni küzdelmek során. A judo az Universiade hivatalos sportága lett, így a vb-k megszűntek, s a nemzetközi versenyrendszer besűrűsödése miatt egyre nehezebben tudtunk kiállítani ütőképes csapatot. A judo nagyhatalmak második, harmadik számú csapatai is eredményesen megoldják az Universiadét, szemben a mi fiataljainkkal.




A hosszú olimpiai kvalifikáció sem segíti elő, hogy erős csapatot tudjunk verbuválni. A kazanyi Universiadén Joó Abigél nyert, a férfi csapat bronzérmes lett és több egyéni érmesünk is lett. Idén nyáron az Európa Játékok és a Budapest Grand Prix közé tették be a nápolyi Universiadét, ami ismét nem a mi malmunkra hajtja a vizet. Tóth Krisztián szeretne indulni a versenyen, reméljük sikerülni fog neki. Nagyon büszke vagyok azokra a sportemberekre, akikkel az elmúlt húsz évben képviselhettem az országot és ráadásul sikeresek is tudtak lenni!”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2019
Forrás: TF
)