Tizenhatan képviselik a magyar színeket a júniusi judo Európa-bajnokságon, amelyet a minszki Európai Játékok keretében rendeznek meg. A tornán két, még utánpótláskorú újoncot avat a válogatott, a tizenhat esztendős Özbas Szofi és a tizenkilenc éves Rajkai Róbert személyében.




Özbas Szofi is részt vehet az Európa Játékokon


Az indulók névsora az európai szövetség ranglistája alapján állt össze. A keretbe két újonc került: a junior világbajnoki ötödik helyezett Rajkai Róbert, valamint az ifjúsági olimpiai bajnok Özbas Szofi. Szofi tavaly októberben, Buenos Airesben a 63 kilogrammban bizonyult a legjobbnak (a felnőtt Eb-n is ebben a súlycsoportban indul), a fináléban a tunéziai Marjem Klifi ellen nyerte meg az aranyérmet.

„Képtelen vagyok rá, hogy körülírjam, mennyire boldog vagyok. Ilyenkor érzem, hogy megéri a rengeteg munka, amit ebbe a sportba fektetek” – mondta az ifjúsági olimpiai cím után az utanpotlassport.hu-nak a Ceglédi VSE versenyzője.

Rajkai Róbert 2018-ban elért legjobb eredménye a már említett junior-világbajnoki ötödik hely volt. A bahamai viadal bronzmérkőzésén maratoni, több mint hat és fél perces csatában maradt alul a pánamerikai bajnok, kanadai Alexandre Arencibiával szemben.

A százhalombattai versenyző Ungvári Attilával együtt 81 kilogramban képviseli majd a magyar színeket.

A minszki multisportesemény judotornája – amely a 2020-as olimpiai kvalifikációs sorozat eseménye – június 22-től 25-ig tart. Tavaly a tel-avivi Eb-n a mieink egy ezüstéremmel zártak a 48 kilogrammos Csernoviczki Éva révén, aki sorozatban tizenegyedik kontinensbajnokságán állt dobogóra. A magyar judósok tizenhét arany-, harminc ezüst- és negyvenhat bronzérmet gyűjtöttek az eddigi Eb-ken.




Valószínűleg az összes judokedvelő emlékszik arra, amikor a tizenhét esztendős Özbas Szofi megnyerte az ifjúsági olimpiát 2018 októberében. A Mol Alapítvány által támogatott versenyző azóta egy korosztállyal feljebb, a juniorok között bizonyít, ráadásul a felnőttek mezőnyében is bontogatja szárnyait; az országos bajnokságon csak aranyponttal kapott ki a világbajnoki bronzérmes, Eb-második Karakas Hedvigtől a fináléban.

„A legkomolyabb erőpróba, az aranycsata azonban még előtte áll, amelyet a tunéziai Marjem Klifi ellen kell megvívnia. Riválisát két perc alatt kétszer megintik, majd Özbas Szofi is kap egy büntetést. A vezetőedző, Bíró Norbert szerint meg kellett volna kapnia Klifinek a harmadik sidót is, ám ez senkit sem érdekel, hiszen a hosszabbításban Özbas Szofi leszorítja a tunéziait, így – a magyar csapat harmadik aranyát megszerezve – ifjúsági olimpiai bajnok!” – szólt az Utanpotlassport tudósítása a 2018-as Buenos Aires-i játékokról.

A Ceglédi VSE judósának nem volt ideje pihenni a siker után, hiszen kilenc nappal később már a Bahama-szigeteken rendezett junior-világbajnokságon lépett tatamira, amelyen hetedik lett. Tapasztalatszerzésnek különösen jó volt a bahamai verseny, a tizenhét esztendős sportoló 2019-től hivatalosan is juniorkorú lett.

„Nincs olyan versenyző, akinek ne lenne nagy váltás az ifjúsági korosztályból eggyel feljebb lépni. Itt már jóval erősebbek, összeszedettebbek a judósok. Szerintem jelenleg négy-öt olyan lány is van az európai mezőnyben, aki fizikálisan és állóképességben felülmúl. Az motivál, hogy minél hamarabb felzárkózzam hozzájuk” – foglalja össze Szofi.

A juniorválogatottnak 2019-ben eddig csupán egy Európa-kupa versenye volt, az olaszországi Lignanóban – ezen Özbas Szofi bronzérmet szerzett.

„Az orosz Dali Liluasvilivel néztem farkasszemet az első meccsen. Őszintén, megijedtem egy kicsit attól, hogy sokkal jobban mozgott nálam a szőnyegen – így a magyar judoka. – Kellemetlen volt, én meg kiszámítható. Ő aztán bejutott a döntőbe, így folytathattam a vigaszágon. Szerencsére felszabadultan küzdöttem, ettől kezdve minden bejött, amit elterveztem, végül felállhattam a dobogó harmadik fokára. Ezzel hatalmas teher esett le a vállamról, hiszen még nem szereztem érmet junior Európa-kupán.”

Szofi részt vett a kecskeméti felnőtt országos bajnokságon, és a 63 kilósok döntőjében a világ- és Európa-bajnoki érmes Karakas Hedviggel találkozott.

„Minket várt mindenki a fináléba, ennek okán rengetegen figyelték a meccsünket, és szurkoltak. Ez hatalmas erőt adott. Korábban többször is küzdöttünk egymás ellen edzésen, az persze nem ugyanaz. Többször is közel álltam ahhoz, hogy leszorítsam, ugyanakkor a lábammal nem tudtam rögzíteni a fogást. A mérkőzés aranypontig jutott, nem tudtunk mit kezdeni egymással négy perc alatt. Itt jött ki a tapasztalat az ő javára, hiszen leszorított. Eleinte szomorú voltam, de rengeteget tanultam ebből a csatából” – emlékezett vissza.

A Mol Alapítvány eszköztámogatással segíti Özbas Szofit céljai elérésében, és ez igen hasznosnak bizonyul, ha elhasználódik bármely sportfelszerelése. Az ifjúsági olimpiai bajnok előtt ebben a szezonban is jelentős feladatok állnak: már elsőévesként szeretne dobogós helyen zárni valamelyik nagy juniorversenyen, a szeptemberi, finnországi kontinensviadalon vagy a marokkói világbajnokságon.

 


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2019
Forrás: Utanpotlassport.hu
Krasznai Bence írása
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)