„Gyertek velem, bemutatom nektek azt a folyamatot, amikor egy sportoló nagybetűs Sportolóvá érik!” – hívja Haris Éva, az Életem.hu szerzője egy különleges utazásra az olvasókat.




Mi is lehetne az első cikkem témája, mint a siker… Ez a siker a munkámhoz és a sporthoz kapcsolódik. Több mint húsz éve foglalkozom a testépítéssel, és életem egy jelentős részét töltöttem edzőtermekben. Beszippantott ez a világ, és kézenfekvő volt, hogy először a testépítő diéták megismerése, hatásai és mellékhatásai érdekeltek. Ma is azt vallom, hogy a testépítők ismerik legjobban a sporttáplálkozás erejét.

Mindig is azt éreztem, hogy ezt a tudást kell, hogy átadjam a többi sportág képviselőinek, meg kell, mutassam nekik, hogy a testük a megfelelő üzemanyaggal olyan, mint egy Ferrari. Tudtam nem lesz egyszerű, hiszen ahhoz, hogy egy sportolót „jól etessek”, ismernem kell a sportját, a napirendjét és sportágspecifikussá kell tennem a tudásomat.

Ekkor jött az életembe Tóth Krisztián. Pánczél Gábor (a vele készült interjút ITT olvashatjátok) keresett meg több mint öt éve, hogy segítsek Krisztiánnak – aki akkor már U23-as Európa-bajnok volt – összeállítani egy ütős étrendet. Pillanatok alatt jó kapcsolat alakult ki Gáborral, hiszen ő hitt a táplálkozás erejében. Elég magabiztosan mozgok a sportolók körében, és érdekelt is a judo, így több edzésre elmentem, sokat beszélgettem Gáborral és elkezdtünk egy közös munkát.




Tóth Krisztián a szerzővel, Haris Évával


Egy kicsit sem egyszerű egy judós élete, teljesen más világ, mint a testépítés. Folyamatos versenyidőszak, edzőtáborok, Grand Prix, Grand Slam, világbajnokság, Európa-bajnokság és a csúcspont, az olimpia. Kemény meló volt, és Krisztián tizenévesen még nem igazán érezte, hogy kell a jó üzemanyag.

Nem mondom, hogy elsőre, sőt azt sem, hogy másodikra sikerült meggyőznöm, hogy ne egyen „szemetet”, hogy megfelelő energiára van szüksége, hogy jobban tud összpontosítani a jó tápanyagoktól.

Gáborral a munkánk szinte folyamatos volt, beszélgettünk és több sportolójának is állítottam össze étrendet, adtam tanácsokat. 2016 az olimpia éve volt, körömrágva néztem Krisztián küzdelmeit, és tudtam, ennél több van benne, de még nagyon fiatal volt. Az ötkarikás játékok után családot alapított, gyönyörű kisfia született, és a minőségi étkezés nagyon messze került tőle, a versenysúlyával együtt.

Aztán ez év július végén, mint a tékozló fiú, Krisz visszatért. Három héttel a hazai Grand Prix előtt hat kiló plusszal a versenysúlyához képest. Mit mondjak, nem voltam boldog. Nem egyszerű feladat úgy zsírt égetni, hogy megmaradjon a testi és a mentális erő is. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Krisztián nagyon jól és gyorsan reagál minden változtatásra, és pikk-pakk négy kilóval könnyebb lett, és kirobbanó volt az ereje, a verseny előtt két nappal már csak 91,3 kiló volt és persze kilencven kilóval mérlegelt, és meg is nyerte a GP-t.




Itt egy szinttel feljebb helyezkedett az életében a táplálkozás jelentősége. És szépen lassan beépült a minőségi étkezés az életébe.

Mit változtattunk?

Elhagytuk az antitápanyagokat: csoki, péksüti, túrórudi, cukros üdítők. Két legyet ütöttünk egy csapásra, hiszen a biocsicsóka sűrítmény és a lenmag crunchy lett az édesség, amely nemcsak finom, hanem bélflóra építő is.

Rendszert vittünk az étkezésekbe. Egy sportolónak más a tápanyagszükséglete és napi két edzéssel öt-hatszori étkezés is szükséges lehet. Az edzés körüli étkezések az edzést segítik, és ahhoz, hogy megfelelően össze tudjam állítani az ételeket, Krisztián megfigyelései kellettek.

Azt vettük észre, hogy edzés előtt nagyon jól reagál a szervezete a nyugodtabb energiahordozóra, a zsírra, így a reggeli növényi fehérjéhez (Pro3) adtunk két marék kókuszchipset. Amíg edzés után szüksége van szénhidrátokra és természetesen fehérjére is.




Fontos egy sportoló életében a praktikum, az életéhez igazított táplálkozási séma.Krisztián nagyon szerencsés, mert ott van neki Panka, aki erős háttérként segíti a felkészülést, és készíti az ételeit. Van egy nagyon jó dietetikus, akivel együtt dolgozom, és a makróim alapján kiváló étrendi sémát állított össze Krisztiánnak.

Nem szeretem az étrendeket, de kell egy mankó, amivel elindul a táplálkozás. Szinte napi kapcsolatban voltam Krisztiánnal, és elmondta, hogy ment az edzés, milyen a közérzete, hogy mit kívánt enni, éhezett-e. Az elmondásait figyelembe véve javítgattuk a mennyiséget és a minőséget is. Így Krisztián súlya pedig folyamatosan csökkent, az ereje meg egyre nagyobb lett.

Gábornak is kellett egy kis idő, hogy lássa, nem kell kilencvenöt-kilencvenhat kiló, mert nyolcvanhat-nyolcvanhét kilóval is tud ugyanolyan erős és dinamikus lenni. Megfelelő mennyiségű kalória, jól meghatározott makrotápanyagokkal. Megismerte a hajdinát, a kölest, a kollagént, és beépítette az étkezésébe. Szerencsére Krisztián érdeklődő, így sokat beszéltünk róla, hogy mi miért is történik. Nagyon fontos a tudás átadása, hiszen egyedül kell boldogulnia egy távol-keleti edzőtáborban, ahol se étrend, se megszokott tápanyagok.

Aztán jött a világbajnokság, ahol hatalmas menetelés után az ötödik helyen végzett. Végignéztem minden küzdelmét és láttam, hogy kirobbanó az ereje, de tudtam: ő elégedetlen lesz, hiszen nyerni ment. És itt kell a táplálkozás mellé a pszichológia, és egy kiváló, nyitott edző. Eldöntöttük, hogy Krisztiánnak adunk egy lelki löketet és megmutatjuk neki mire is képes a teste a funkcionális étkezéssel.




Három hétig halat, édesburgonyát és zöldséget evett kigrammozva, aztán kilenc liter vizet ivott több napig, majd hirtelen elvontuk a vizet és a sót is, hogy a veséje víztelenítse a kötőszövetét. A fotózás előtt pedig jött a Kánaán, amit a testépítésben mi töltésnek hívunk, ez nem jelent mást, mint az alacsony víztartalmú testet feltöltjük szénhidráttal, így szép kerek izmok lesznek és kidagadó erek.

A legtöbb sportoló büszke a testére, de igazán a testépítők tudják, mit lehet a funkcionális étkezéssel kihozni a testből, és ebben a néhány hétben Krisztián megtapasztalta a táplálkozás erejét. A képek magukért beszélnek, és ő boldog volt és elégedett. Az önbizalmának is jót tett, de igazán megismerte a táplálkozás erejét.

Több év munkájának gyümölcse ez. Sok együttálló kellett, de ez a fiatal és nagyon tehetséges fiú most lett vérbeli sportoló, és remélem, már érti, hogy a minőségi táplálkozás elengedhetetlen ahhoz, hogy Ferrarivá váljon.

Nem azért osztottam meg ezt a sikersztorit, hogy magamat fényezzem, és azért sem, hogy Krisztiánt magasztaljam, hanem azért, hogy megmutassam: milyen bonyolult és szerteágazó egy sportoló táplálkozását összepakolni, hogy nincsenek sablonok, csak közös munka van. Kudarcok is vannak, mélypontok is, de a kitartás az eredményhez vezet!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2019
Forrás: Ételem
Haris Éva írása
Fotó: Ételem.hu
MJSZ, Horváth György
IJF, Gabriela Sabau)