A serdülőválogatott számára is elkezdődik az év, hamarosan összetartáson alapoznak majd a tizenhárom-tizennégy éves fiatalok. Jövő hétvégi találkozásuk előtt eddigi keretedzőjük, Kunyik Zsolt összegezte, hol tartanak a kiskamaszok, valamint hogy mi vár a korosztályra 2019-ben. (Információnk szerint a serdülő válogatott élén Ledényi Levente válthatja az eddigi szövetségi edzőt, ehhez a Versenysport Bizottság javaslatát még a Magyar Judo Szövetség elnökségének kell jóváhagynia – a szerk.)




Az edzőtábor helyszíne Tatabánya lesz. Az ifjú judósok idén első alkalommal jönnek össze február 8. és 10. között. Általában az éves ciklustól függ az alkalmak száma, az év első felében az utolsó téli hónaptól májusig havonta egyszer találkoznak.

„Az év első részének legnagyobb versenye június első hétvégéjén lesz, addig nagy a hajtás, folyamatos felkészülés jellemzi a serdülők mindennapjait. Ezt majd nyári pihenő követi, mivel az év második fele még ennél is mozgalmasabb lesz számukra – kezdte az ismertetést a serdülők keretedzője, Kunyik Zsolt. – A második időszakban jönnek a komolyabb versenyek, többek között az országos bajnokság. A serdülőknél két évfolyam van, hazai szinten viszont idősebb kategóriákban is versenyezhetnek: a fiúk indulhatnak az ifjúsági versenyeken, a lányok pedig akár a juniorok között is megmérethetik magukat. Az esztendő vége a legsűrűbb, akkor az összetartások már szinte bele se férnek a naptárba, ilyenkor inkább külföldi versenyekkel szoktunk újabb ingert adni: Lengyelország, Németország és Szlovénia szerepel az úticélok között.”

A fiataloknak ez a szakasz leginkább a folyamatos fejlődésről és a felkészítésről szól, hogy mire az ifik közé kerülnek, már tapasztalattal rendelkezzenek, és a megfelelő alapokat, mozgásformát jól elsajátítsák.

„Ebben a korosztályban nemzetközi szinteken még nincsenek nagy világversenyek, Európa-bajnokságon és világbajnokságon ők nem indulnak. A serdülőválogatott arra hivatott, hogy a korcsoport legjobbjainak magasabb ingert adjon, amelynek segítségével fel tudnak készülni a következő évi erősebb megméretésekre” – tette hozzá a tréner.




Az összetartásokon mintegy negyven-ötven fő vesz részt, ebből a válogatottak száma megközelítőleg harminc. „A keret minden évben változik, viszont az összetartások népszerűek. Akik már megközelítik a kerettől elvárt szintet, csatlakozhatnak hozzánk.”

A közösen töltött időszakok alkalmával napi két judoedzése van a fiataloknak, a reggeleket futással kezdik, de kondicionáló tréninget is tartanak számukra. A legnagyobb hangsúly azon van, hogy a technikai és taktikai elemeket gyakorolják, a fejlesztés és a mozdulatok pontosítása áll a főszerepben.

„Serdülőink még a fejlődési szakaszban vannak mentálisan és fizikálisan egyaránt, itt még az alapozás történik – mondta Kunyik, aki rendszeresen összedolgozik az ifjúsági keretedzőkkel annak érdekében, hogy minél sikeresebb legyen a honi judóutánpótlás helyzete. – Egyeztetünk, mérlegelünk, így mindenkinek könnyebb a dolga. Az elmúlt években több olyan versenyzőt is adtunk az ifjúsági korosztálynak, akik később érmeket szereztek az Európa-bajnokságon és világbajnokságon.”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2019
Forrás: Utanpotlassport.hu
Kovács Gyöngyike írása
Fotó: Marcali Gábor
Kemsport)