Járdán Tamás személyében az első magyar judomestert köszönthetjük, aki vizsgákat teljesítve szerezte meg a hatodik danfokozatot. Decemberben öten vizsgáztak még sikerrel.




Adósok voltunk a decemberi danvizsga eredményeivel. A vártnál ezúttal kevesebben próbálkoztak új danfokozat megszerzésével, összesen hat sikeres vizsgát jegyeztek fel az Országos Dankollégium illetékesei. Örömteli hír, hogy hárman is magasabb danfokozatra vizsgáztak, Járdán Tamás esete pedig példa nélküli: ő az első magyar judós, aki vizsgákat teljesítve jutott el a hatodik danfokozatig, vagyis a piros-fehér övig!

„Nekem adódott az a megtisztelő lehetőség, hogy Magyarországon elsőként vizsgázhattam judo hatodik danfokozatra – írta Járdán Tamás a közösségi médiában. – Azoknak, akik nem judóznak, egy megjegyzés: természetesen több hatodik danos mester van itthon, van hetedik, nyolcadik, sőt, kilencedik danos is, ezek mind adományozott fokozatok, kimagasló versenyzői vagy edzői teljesítményért. Gyerekkoromban az is elérhetetlennek tűnt, hogy egyszer fekete öves leszek, a piros-fehér öv még a vágyaim között sem szerepelt. Csodálatos negyven évet köszönhetek a judónak! Nagy hálával tartozom az egri klubnak, az ottani edzőimnek, Hosszú Kálmánnak, ő az egyik legtehetségesebb judós, akit valaha ismertem, Kalydy Zoltánnak, aki hallatlanul jó motivátor  és Nagy Józsefnek, akinek a módszeressége kimagasló.




A formagyakorlatok terén itthon Buczó Zoltán, Tomszer Miklós és Keserű László segített sokat, a külföldi mesterek közül Eric Veulemans, Piero Comino és a Kodokan szemináriumok japán mesterei. Az első fekete övre 1989-ben vizsgáztam, Horváth Tamással. A decemberi vizsgán Radics András barátom volt a bemutató partnerem, nagy-nagy köszönet neki a rengeteg energiáért a felkészülésben.

Külön köszönet illeti Flóri Miklós nyolcadik danos mestert, az Országos Dankollégium elnökét, aki éve óta elkötelezetten támogatja a nemzetközi versenyzésünket, és elfogadta erre a vizsgára a jelentkezésemet. Szeretném itt megemlíteni Lílávadzsra Prssing Lajost, buddhista közösségünk vezetőjét, akinek a buddhista és szellemi jóga meditációs tanításai nagy hatással vannak a judogyakorlásomra. A legfontosabbat hagytam a legvégére, köszönöm a feleségemnek és a lányaimnak, hogy támogatnak az edzésben-versenyzésben. Mostanra a judóban számomra az a szabadságérzet a legnagyszerűbb, hogy már nincs ambícióm, semmi mást nem akarok, csak gyakorolni. Gyakorolni minden nap.”


A decemberi danvizsga sikeres teljesítői

Hatodik danfokozat: Járdán Tamás (Magyar Judomesterek Klubja)
Harmadik danfokozat: Raus Tamás (Debreceni SC-SI)
Második danfokozat: Leel-Őssy István (Debreceni SC-SI)
Első danfokozat: Szilárd Balázs (Pápai Judo Akadémia), Balogh Péter (Debreceni SC-SI), Gombás Bálint (Győri AC)


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2019
Forrás: MJSZ ODK
Fotó: EJU)