Világhírú judósaink tartottak színvonalas szakmai bemutatókat a Magyar Judo Szövetség edzői-bírói szemináriumán a ceglédi Regionális Judo Központban.




Kattints a képre nagyobb méretért!


Tóth Krisztián tartotta az első gyakorlati előadást, a fogásfelvételekről. A Pénzügyőr SE világbajnoki ezüstérmese az alapfogásokkal kezdett, bemutatta azok különböző változatait (kitérve a japánok kabátujj fogására), a fogásfelvételekek, a távolságtartás módszereit, az esetleges „stiklik“ (szabálytalan, de indítás vagy fogáskialakítás esetén nem szankcionált fokások) alkalmazását, a szabályokhoz igazodást (hogyan kerülhetjük el az intéseket), és a fogásbontásokat – kifejezetten abból a szempontból, hogyan használják ezeket a nemzetközi versenyeken.




Bemutatóját a két kapitány, Pánczél Gábor és Toncs Péter is kiegészítette néhány információval, Nagy András sportigazgató pedig hozzáfűzte: ez a szeminárium a tervek szerint egy sorozat első állomása, az itt bemutatott technikák folytatását (például egy fogásfelvételből indított dobáselőkészítéseket) is kínálják majd a következő alkalmakkor.




A szeminárium különlegessége ezúttal éppen az volt, hogy a legmagasabb szinten szereplő judósaink osztották meg a többiekkel, a publikum pedig láthatóan nagyon hálásan fogadta be a különleges információkat.




A középső tatamin a világbajnoki bronzérmes Karakas Hedvig következett, a BHSE kitűnősége ugyancsak a fogásfelvételekről tartott bemutatót, hiszen napjaink versenyjudójának egyik legfontosabb területe éppen ez, a tatamin egymással szemben álló, nagyjából hasonló felkészültségű, erejű és képességű judósok közül ki tudja a kedvezőbb fogást megtalálni.




Hédi a jobbos és balos alapállású ellenfelek elleni fogásfelvételi taktikáiról is (különös tekintettel a fogásbontásokra) képet adott, partnere a bemutatón edzője, a női válogatott szövetségi kapitánya, Toncs Péter volt.

A harmadik bemutató előadás Hajtós Bertalané volt, az MJSZ utánpótlás szakágának vezetője az ucsikomit, vagyis a dobáselőkészítéseket, befordulásokat vette górcső alá. Tanítványai gyakran emlegetik a Hajtós-féle feladványt:
– Mi kell a beforduláshoz?
A judokák egymás szavába vágva sorolják:
– Lábmunka! Jó fogásfelvétel! Gyorsaság!
– Egyetlen szót akarok hallani! Mi kell a beforduláshoz?
– Dinamika. Karmunka!
– Egyetlen szót várok.
– Erő…
– A fenét. Mi kell a beforduláshoz?
Csönd.
– A beforduláshoz be kell fordulni, fiam. Befordulás nélkül nem lesz meg az a dobás… Hiába van fogásod, erőd, dinamizmusod, gyorsaságod, jó technikád, lábmunkád vagy karmunkád, ha nem fodulsz be!




A Rákosvidéke Hajtós DSE vezetőedzője ennek fontosságára ezúttal is felhívta a figyelmet, hozzátéve, már a gyerekeknél nagyon fontos az ucsikomi rendszeres és gyakori gyakorlása, hogy a dobástechnikákat bátrabban kezdeményezzék judósaink.

Következett Csernoviczki Éva: az Ippon Judo Tatabánya olimpiai és világbajnoki bronzérmese, kétszeres Európa-bajnoka egyik gyakran sikerrel alkalmazott technikáját, a szode-curikomi gosit, a karfeltolásos csípődobást vesézte ki a jelenlévők előtt, közös gyakorlásokkal kiegészítve, a részleteket edzője, édesapja, Csernoviczki Csaba kommentálta. 




A kétszeres Európa-bajnoknő nagy tapsot kapott dinamikus bemutatója után, majd a szekszárdi OLC T-Trans Gemenc Judo Klub edződuója, a hatodik danos Szepesi József és fia, Szepesi Dávid a lábtechnikák világában kalandozott, védekezéssel, kontratechnikákkal fűszerezve.




Eközben a magyar versenybírók is továbbképzést tartottak a sportcsarnok különtermében, ahol nemzetközi bíróink tartottak beszámolót a közelmúltban zajló mittersilli IJF szemináriumon elhangzottakról.




A délelőtti program zárásaként két remek földharcos, Karakas Hédi, illetve a világ- és Európa-bajnok Braun Ákos, a női válogatott szövetségi edzője, az Atomerőmű SE edzője tartott bemutatót a karfeszítésekről. Megannyi emlékezetes csatát nyertek ezzel a földharctechnikával. Az átmenetek, átfordítások, rögzítések, kihúzások változatai, tippek és trükkök egyaránt szerepeltek ebéd előtt az "étlapon".



 

A délután már a nemzetközi szemináriumon elhangzottak ismertetésével telt, az edzők részéről Toncs Péter, a versenybíróktól pedig két nemzetközi bírónk, Gosztonyi Balázs és Havasi Viktor számolt be a Nemzetközi Judo Szövetség mitterilli edzői és bírói szemináriumán tapasztaltakról.




Ehhez segítséget nyújt az írásos beszámoló (lásd lent!), illetve az IJF ide kapcsolódó videógyűjteménye is: KLIKK IDE!


{aridoc engine="google" width="640" height="800"}/images/stories/2019/versenykiirasok/beszamolo.pdf{/aridoc}


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2019
Gombkötő Roland)